Følg pengene, se på livsstilen og offentliggør alt

 

 

Eva Joly, tidligere fransk undersøgelsesdommer, var hovedtaler på den netop afholdte globale konference for undersøgende journalistik. Hun afslørede korrupte franske og tyske toppolitikere i Elf-skandalen. Joly giver gode råd om, hvordan det undersøgende og kritiske fokus rettes mod korruption og svindel i samfundets magtelite.

"Det hjælper ikke at vinde en sag i retten, hvis du taber den i medierne. Medierne sidder på virkeligheden, på borgernes billede af virkeligheden, og for mig er kampen for retfærdighed i høj grad en kamp om virkelighedsbilledet. Derfor skal journalister søge objektivitet og være kritiske, ikke mindst over for magten og eliten i samfundet. Det er et stort ansvar."

Det mener den 59-årige norskfødte Eva Joly. Indtil 2002 var hun ledende undersøgelsesdommer ved Tribunal de Grande Instance, TGI, i Paris. De seneste fem år hos TGI efterforskede og behandlede hun over 200 forskellige sager, og hun anses for en af de personer i verden, der ved mest om hvidvask af penge og korruption i samfundets absolutte top. I 2001 modtog Eva Joly The Integrity Award fra Transparance International som anerkendelse for sit enestående bidrag til kampen mod korruption i Frankrig.

Som fransk undersøgelsesdommer borede hun sig blandt andet ned i en delikat sag om den statsejede bank Crédit Lyonnais, ligesom hun undersøgte Roland Dumas og Bernhard Tapie og andre højtstående politikeres fordækte dispositioner. Hun startede og gennemførte efterforskningen af korruption og svindel i og omkring den statsejede franske olie- og benzingigant Elf Aquitaine.

 

Elf Aquitaine-skandalen
Der blev i årevis hemmeligt og systematisk tømt millioner ud af Elf Aquitaine-koncernens kasse. De mange penge gik dels til personlig berigelse for de involverede erhvervsledere og politikere, dels til at finansiere krige i blandt andet Angola.

Hovedpersonerne i Elf Aquitaine-sagen er netop i disse uger for retten i Paris, og først i en meget sen fase har de erkendt og tilstået ulovlighederne. Gennem de syv år fra 1995 til 2002, hvor Eva Joly ledede efterforskningen, afviste hovedpersonerne hårdnakket alle korruptionsanklager.

"Alle beviserne er gravet frem, og nu er retten sat. Så de har simpelthen ikke kunnet bære tanken om at sidde og lyve i retten, mens flere hundrede journalister registrerer alt. Det er de åbne kontradiktoriske retsmøders styrke, at det er vanskeligt at være virkelighedsfornægtende, mens kritiske journalister lytter på," mener Joly.

Under efterforskningen blev hun genstand for en intens interesse i pressen. Samtidig blev hun udsat for en smædekampagne fra direktion og ledelse i Elf Aquitaine, som havde held til at ændre de første års sympati i medier og offentlighed til mistro imod hende.

"Det største pres mod mig under sagen var mediernes evige spørgsmål om, hvorvidt vi var på rette spor. Det var svært. Det lykkedes dem til sidst at få offentligheden til at tro, at jeg forfulgte sagen ud fra personlige motiver. Jeg havde ikke længere nogen stemme med autoritet i Frankrig," erkender Joly, der under efterforskningen af Elf Aquitaine-sagen modtog dødstrusler og måtte leve under politibeskyttelse.

"Vi er opdraget til at tro, at samfundseliten er flink og rar. Men det passer langtfra altid," konstaterer hun.

 

Gode råd til journalister
"Når man starter en korruptionsundersøgelse, vil jeg give dette råd: Følg pengestrømmen. Find ud af, hvad de tjener officielt, og se på deres livsstil med fine rejser, huse, biler og så videre. Du indser på et tidspunkt, at du er national undersøger, men at pengenes vej er international. Meget materiale findes måske ikke i dit eget land, organisationen er international. De personer, du har under mistanke, finder hurtigt ud af det, hvis en dommer undersøger deres forhold, og de vil prøve at obstruere dit arbejde på alle måder. De vil bruge al deres indflydelse imod dig og også på folkene omkring dig. Derfor er det så utroligt vigtigt, når en journalist hører noget omkring en igangværende undersøgelse: Offentliggør det! I er frie, I kan lave egne undersøgelser og finde egne vidner. I er ikke bundet af tavshedspligt," fastslår den tidligere undersøgelsesdommer. Hun vurderer, at undersøgende og kriti-ske journalister og deres offentliggørelser spillede en meget vigtig rolle under efterforskningen af bl.a. Elf Aquitaine-sagen.

"Virkeligheden er ikke det, du ser. Dit interviewoffer viser ikke det hele, så vær skeptisk. Du bør ikke være alene med din viden, du bør dele den med andre."

 

Psykologiske barrierer
Eva Joly fremhæver psykologiske faktorer som barrierer, der træder i kraft, når man efterforsker og konfronterer magtens menne-sker. Fordi magtmennesker med et stærkt image og et stort ego er dygtige til at få os andre til at føle os små og usikre på os selv. Man har en ubevidst tendens til at gøre sig underdanig og lægge bånd på sig selv. Men det bør man ikke.

"Start med spørgsmålet: 'Hr. udenrigsminister, hvad tjener De? Hvor kommer deres penge fra?' Vær forberedt på, at de vil prøve at stoppe dig. Vær forberedt på, at mennesker med stor magt og rigdom og høj anseelse vil benægte alt. De lyver for dig, og de lyver for sig selv. De frygter for at flygte. Men de frygter også for at blive skøre. Når du er bankrøver, ved du, at du er det. Når du er Kenneth Lay i Enron, føler du dig uskyldig. Silvio Berlusconi har efter dommen på 11 års fængsel over sin gamle ven og minister for bestikkelse af dommere udtalt: 'Kære borgere. Dommen er forkert. Det er ikke sandt, hvad de siger. Dommerne er ude efter magten i Italien.'"

Ved den globale konference for undersøgende journalistik i København var det første gang, Eva Joly udtalte sig offentligt om Elf Aquitaine-sagen, siden hun forlod dommerhvervet i Frankrig for at blive specialkonsulent i det norske justitsministerium:

Den norske regering har ganske enkelt sat Eva Joly i spidsen for arbejdet på at sætte kampen mod korruption øverst på den internationale dagsorden. For øjeblikket forhandles FNs nye antikorruptionskonvention. Den skal underskrives i Mexico til december og bliver det første universelle redskab mod korruption. Eva Joly har skrevet en bog om sin tid som fransk undersøgelsesdommer. Bogen udkommer 19. juni på fransk, og til efteråret udkommer den på norsk.

 

Læs også: Storstilet undersøgende konference

Eva Jolys 10 råd om gode metoder

– Brug de magtmidler du har.

– Behandl det som en almindelig sag.

– Stil de kritiske spørgsmål.

– Undgå selvcensur – vær bevidst om, at du kan komme til at lægge bånd på dig selv, når du konfronterer magtens mænd.

– Vær vældig forsigtig, del din viden med andre.

– Vær ekstra professionel og nøjagtig.

– Lav din egen undersøgelse.

– Find dine egne kilder.

– Søg objektivitet og vær ekstra kritisk over for kilder.

– Husk: De mistænkte og anklageren taler løs med egen dagsorden, mens efterforskerne er tvunget til at være tavse

0 Kommentarer