Stifteren af Jubii skælder og smælder over statsministerens udmelding om at støtte papiraviserne og ikke netmedierne. Danske Specialmedier går ligeledes i rette med statsministerens udtalelser, og forsker bag udredning af mediestøtte kalder det »dybt særpræget«.
»Hvis man skal sikre en lige konkurrence, skal man ikke nødvendigvis sikre de samme støtteordninger til pressen.«
Sådan lød det i går fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i et interview med fagbladet Journalisten, hvor han giver sin fulde opbakning til de trykte medier, mens han samtidig argumenterer for, at onlinemedierne klarer sig fint uden støtte.
En af forskerne bag udredningen af mediestøtten, ekstern lektor ved Institut for Medievidenskab på Århus Universitet Preben Sepstrup, er forundret over statsministerens udmelding.
»Det er dybt særpræget, hvad Journalisten citerer statsministeren for. Som om kommunikationen i regeringen helt er kikset. Heldigvis var det jo i sig selv godt at få kortlagt den eksisterende mediestøtte,« siger Preben Sepstrup, der er medansvarlig for Midtvejsrapporten om mediestøtten, men han er ikke med til at udarbejde slutrapporten. Preben Sepstrup fortsætter:
»Medieordførerne må stå med en underlig fornemmelse. De har afsat to millioner kroner til den kortlægning, en efterfølgende analyse og forslag til nye måder at indrette mediestøtten på. De skulle jo bare have spurgt Anders Fogh. Han havde jo løsningen. For skal DR og TV2 regionerne fortsat have licens, dagbladene være 0-momsede og distributionsstøttede som nu, og den samlede støtte fastholdes på 2007-niveau, så er der ikke mange kroner tilbage at flytte rundt på. Og kun nysgerrighed som motiv for at restaurere den historiske mediestøtte-bygning, så den kan indgå i det moderne, aktuelle medielandskab,« siger Preben Sepstrup til Journalisten.dk.
Statsministerens udtalelser har fået stifteren af Jubii, Martin Thorborg, helt op i det røde felt. Især punktet om, at netmedier skulle være gratis, fremkalder hovedrysten hos Jubii-stifteren, der er bosat i Florida.
"Nej, nu må jeg kraftedeme – undskyld jeg siger det – falde død og besvimet om. Gratis? Sig mig det fucking én gang til. Dengang vi havde Jubii (…) havde vi 175 fucking mennesker, der sad der. Vi havde så meget båndbrede, at man tror, at det var løgn. Vi havde 300 servere i gang. Vi var de største strømforbrugere på hele Frederiksberg mere eller mindre. Det kostede tocifrede millionbeløb, og havde vi skullet levere kvalitet som Berlingske, skulle vi have haft 250 mennesker. Jeg kan kraftedeme ikke se, hvordan fanden det pludselig kan blive gratis," siger Martin Thorborg i en podcast på sin blog.
"Det driver af kommunisme og socialisme og alt jeg ved ikke hvad, og det kommer gudhjælpemig fra Danmarks liberale parti, som jeg har stemt på i jeg ved ikke, hvor mange år," siger han videre.
Statsministerens udmelding falder ifølge Mediawatch.dk heller ikke i god jord hos direktør for Danske Specialmedier, Christian Kierkegaard.
"For det første er det en uheldig udtalelse, så længe der stadig er en udredning i gang (resultatet af den offentliggøres til september, red.). Det mest naturlige er at vente, til grundlaget er der. Statsministeren taler om, at de trykte medier, er de eneste som er i stand til at levere nyheder, som de elektroniske medier så nasser på. Fastholder man mediestøtten, som den er nu, fastfryser det den udvikling. Hvis netmedierne skal blive indholdsleverandører til fremtiden og lave selvstændigt indhold, skal de have ligeværdige økonomiske vilkår. Det er ikke en fremadrettet melding statsministeren kommer med," siger han til Mediawatch.
PS: Du kan i øvrigt høre Martin Thorborg personligt kommentere Foghs meldinger om mediestøtten i en podcast på Thorborgs USA-blog.
8