Fogh styrer pressen eksemplarisk

Anders Fogh Rasmussen svarede i dag igen på den kritik, der i den seneste tid har været rettet mod ham. Endnu en gang formåede han at 'spinne' medierne om sin lillefinger. 

Anders Fogh Rasmussen svarede i dag igen på den kritik, der i den seneste tid har været rettet mod ham. Endnu en gang formåede han at 'spinne' medierne om sin lillefinger. 

Mads Christian Esbensen, ekstern lektor i politisk kommunikation på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og forfatter til bogen "Samtaler om spin", mener, at Fogh har lavet en kold kalkule af potentielle kritiske emner ved et kommende valg, og at han nu en for en skyder dem ned.

"Han stjæler kræftgarantien fra socialdemokraterne, han tager brodden af Irak-kritikken, og han bløder op over for indvandrerne,« siger Mads Christian Esbensen.

Fogh spiller ligeledes kortene klogt, når han lægger alle sine interviews om Irak den samme dag. På den måde bliver journalist fra Ekstra Bladet Bo Elkjærs interview mindre vigtigt, og Fogh signalerer samtidig en større åbenhed end tidligere.

»Det er en klassisk Fogh-strategi at gå ud i alle medier samtidig og lukke en sag på den måde,« siger Mads Christian Esbensen.

Han ser Foghs taktik som en klar forberedelse til valgkampen. Han mener dog ikke, at valget kommer, før også Ny Alliances politik er analyseret. Derfor vil valget først komme efter den 30. august, hvor Ny Alliance fremlægger partiets politiske program, som Fogh så vil tage sig tid til at gennemse og lægge en strategi i forhold til.

»Han vil se, hvilke af Ny Alliances forslag der vinder genklang i medierne, og dem vil han så overbyde.«

Og medierne er meget vigtige for Anders Fogh. Hvis en sag ikke er i medierne, eksisterer den ikke. På den måde er han en meget populistisk politikker, vurderer Mads Christian Esbensen.

»Oppositionen er et meget dårligere fodboldhold. De har ikke på samme måde styr på pressen. I forhold til tidligere er pressen i dag alfa og omega i forhold til vælgerne og i forhold til, hvem der har magten,« siger Mads Christian Esbensen.

At Anders Fogh styrer pressen og ikke omvendt, skyldes ifølge Mads Christian Esbensen, at Fogh forstår pressens arbejdsmetoder og den journalistiske tankegang.

»I stedet for at gå ud og bruge ordet 'fejl' om for eksempel Irak-krigen, går han ud og siger, at vi har vundet krigen, men at det tager lang tid også at vinde freden. Han går uden om de journalistiske buzz-words og gør sine udmeldinger bløde og derved ubrugelige for journalisterne,« siger Mads Christian Esbensen.

Det er ikke, fordi journalisterne nødvendigvis gør deres arbejde dårligt, men de har nogle kriterier og deadlines, der skal nås, og det spiller Anders Fogh på. Pressen ville dog stå bedre, hvis den formåede at stå sammen og i højere grad gå til stålet.

»Der mangler et fællesskab i pressen omkring rollen som den fjerde statsmagt. Og så mangler der frækhed og vilje til at sætte tingene på spidsen og ikke bare prelle af på et nej. Men der er det, som om kravet om 'infotainment' udspiller den demokratiske vigtighed af at få diskuteret visse spørgsmål,« siger Mads Christian Esbensen.

1 Kommentar

Luci Smith
13. AUGUST 2007
Foghs Fremtid og Roves afgang : Mere uddannelse, tak!

     Din artikel kan man ikke sætte en finger på. Måske burde DJ arrangere en ny omgang kursus i USA som den vi var på i San Franscisco i 1994( mener jeg det var). Om spin doktorer og Tv's rolle i amerikansk politik.  Den viden, som man får på sådan en veltilrettelagt kursus er guld værd. Og hvis der er en god kemi på kurset og en god spredning af deltagerne, opstår den fælleskab, som der efterlyses, som konsekvens. I hvert fald bliver fagfolkene klædt bedre på.

     Det er jo pengnene der bestemmer. Og dem med de dybeste lommer vinder. Men se her: selv om Karl Rove, eller 'The Brain/røven' får immunity eller en Presidential Pardon fra Bush, har manden i dag meddelte, efter bogen, at han går af den 31.8.08. Det er sikkert beregnet efter hvornår visse retsinstanser holder møder i forhold til hvornår den næste president kommer til.

      Tiden er afgørende for vores Statsminister i forhold til Bush også. Fogh vil sikkert gerne belønnes af  bl.a. Bush og Sarkozy  for at have ført indledende samtaler og åbnet for kanaler. Fogh fortryder intet ifølge Ekstra Bladet . Nu spiller han 'Statsmand Efter Ferie' helt efter bogen fordi han gerne vil få en FN /NATO stilling. Og hvis vi skulle få et valg hvor  Dansk Folkeparti kom ud i kulden, vil det nok være lidt mere spiselig for hans international renoume.  Jeg tvivler på, at positionen bliver en, hvor der fokuseres på menneskerettigheder men FN er jo et stort organisation, som det heldigvis ikke er lykkedes den amerikanske højrefløj at få lukket. (IAEA havde ret!) 

       Det bliver interessant at se hvad der sker i partiet Venstre, hvor der har versret rygter om, at kun Fogh kan holde sammen på tropperne.