Første ugeavis lukker i Jysk Fynske Medier: ”Det er ikke noget, man bare gør”

Vinderup Avis er gået i trykken i over 80 år. Men den 18. december udkommer den for sidste gang. Forklaringen er markant faldende annonceindtægter for ugeaviser. ”Jeg tror ikke, vi har nået bunden endnu,” siger chefredaktør

87 år.

Så længe er Vinderup Avis udkommet.

Men fredag fik de journalister, der laver avisen, at vide, at den lukker. Sidste dag, den går i trykken, bliver den 18. december.

”Det er ikke noget, man bare gør. Avisen har eksisteret i over 80 år,” siger Søren Egebjerg Pedersen, der er chefredaktør på Dagbladet Holstebro-Struer, der udgiver Vinderup Avis.

”Det er en stor beslutning for lokalområdet. Følelsesmæssigt er det ærgerligt, at der ikke længere er en avis, der kun fokuserer på Vinderup-området. Men som publicist kan jeg trøste mig ved, at Vinderup ligger i et avismæssigt smørhul, hvor der stadig udkommer fire aviser,” siger chefredaktøren.

Den første lukning

Lad os tage en tur op i helikopteren.

For nok lukker Vinderup Avis. Men egentlig er det slet ikke Vinderup Avis, det her virkelig handler om.

Det handler om alle ugeaviser i Danmark. Som er enormt pressede i disse år, hvor annonceindtægterne nu også for alvor falder.

”Årsagen er det kæmpe skred, der er sket i branchen, hvor annoncekronerne går fra print til digital. Det er den egentlig interessante historie. Jeg tror ikke, vi har nået bunden endnu, eller at vi har set det sidste fald” siger chefredaktør Søren Egebjerg Pedersen.

Hvor er pengene forsvundet hen?

”De er forsvundet til Google og Facebook. De sad på over 60 procent af det digitale annoncemarked i Danmark i 2018. Pengene fra de lokale virksomheder går nu til de store techvirksomheder i udlandet i stedet for de lokale medier.”

Det var også den udvikling, der gjorde, at Jysk Fynske Medier i oktober annoncerede trecifrede millionbesparelser i koncernen. Besparelser, der har ramt medarbejderne hårdt.

Og som nu fører til, at mediehuset lukker sin første ugeavis af de over 50, man udgiver.

Ingen fyret

Men lukningen af Vinderup Avis rammer ikke medarbejderne hårdt.

”Der er under en medarbejder på ugeavisen. Det er et fælles projekt for redaktionen på Dagbladet Holstebro-Struer. Hver enkelt medarbejder bruger en lille stump af sin arbejdstid på at lave avisen. De opgaver bliver fjernet fra deres arbejdstid nu,” siger han.

Han forklarer, at lukningen er et led i Jysk Fynske Mediers ledelses plan om at konsolidere i mediehuset. Det vil sige at skære ind til benet og fjerne unødvendige udgifter.

”Det er væsentligt at forklare, at der ikke er en masse medarbejdere, som vi fjerner. Vi har ikke afskediget nogen. Vi skærer nogle udgifter til distribution, tryk og opsætning af avisen. Men vi vil stadig dække området journalistisk i vores andre udgivelser,” siger han.

Beslutningen er truffet af Jysk Fynske Mediers øverste ledelse, men med ledelsen i Dagbladet Holstebro-Struer inddraget i processen.

”Det gør beslutningen nemmere at træffe. Vi har to aviser i området, Skive Folkeblad udkommer der, og Skive Folkeblads ugeavis Midt på Ugen kommer også. Der er mange sorte huller andre steder på landkortet, hvor der ikke udkommer en ugeavis. I det lys har jeg lidt at trøste mig ved.”

data_usage
chevron_left
chevron_right