Fodboldnørdesnak i tredje potens

Jonas Schwartz, 36 år. Fra tilrettelægger, Corporate Monday, til fodboldkommentator og -reporter, Canal9.

Jonas Schwartz, 36 år. Fra tilrettelægger, Corporate Monday, til fodboldkommentator og -reporter, Canal9.

Er dit nye job ikke bare en undskyldning for at nørde fodbold hele dagen?
Fuldstændigt. Jeg er en stolt fodboldnørd, der ikke lægger skjul på, at jeg elsker fodbolden og alle dens facetter. Jeg startede faktisk i branchen, fordi jeg selv har spillet en del fodbold og den vej rundt kendte TV 3's daværende sportschef. Han fik mig ind i tv-branchen i 1999, selv om jeg aldrig har taget en journalistisk uddannelse. I mit nye job rider jeg på to heste, for jeg er nok 75 procent kommentator og 25 procent reporter.

Er det journalistik?
Ja, det er uden tvivl et journalistisk håndværk. Man skal hele tiden finde historierne for netop denne her kamp: Hvad der er vinklen, og hvad der er på spil. Det handler om at få engageret seerne, om at vinkle kampene og give dem deres eget drama. Man kan ikke længere overleve på at sige, at det bliver en spændende kamp, for seerne stiller større og større krav til, hvad man siger.

Består researchen i dåsebajere og pizza i sofaen foran fjerneren?
Heh nej, det gør det sgu ikke! Det er hårdt arbejde, og man laver ufatteligt meget research op til en kamp. Meget af det får man ikke engang fyret af. Jeg abonnerer på fodboldmagasiner og plejer netværket. Det er ikke nok bare at se kampe. Fansene bliver klogere og klogere, og det betyder også, at man skal vide mere som kommentator, så det er ikke nok at kunne navnene. Man læser meget i aviser, på nettet og i bøger. Det er jo ikke monopoldage længere, hvor der blev sendt en kamp om ugen, og hvor kommentatorernes ord var lov.

Vi har seere, der ringer ind med det samme, hvis vi klokker i det. Jeg er på en redaktion med fodboldnørdesnak i tredje potens. Vi er alle sammen fuldstændigt forelskede i fodbolden. Vi sparrer med hinanden og har dybe samtaler om fodboldsystemer og små melankolske fortællinger om, hvor fantastisk det var, at Atlético Madrid vandt "The Double" i 96.

Hvilken dansk fodboldkommentator er helt fremme i støvlerne i dag?
Peter Piil er en dygtig kommentator. Han har det fodboldfaglige på plads, samtidig med at han har et smil på læben. Jeg synes, det er fedt, når man kan favne bredere end det helt nørdede, uden at det bliver alt for jovialt. Det er også det, jeg håber at bringe ind i faget: Høj faglighed og et smil på læben, hvor kommentarerne er både seriøse, lune og underholdende. Det skal have glimt i øjet uden at være plat. Hvis jeg kan det, så er jeg lykkelig, for jeg ville elske at kunne leve af at være fodboldkommentator. Det er et drømmejob for mig, så jeg nyder hvert sekund i øjeblikket.

Reporter, kommentator og redaktør på TV 3 1999-2005. Freelance i Buenos Aires 2005-2008. Tilrettelægger på Bastard Film 2008-2010 (undervejs opkøbt af Monday). Tilrettelægger på Corporate Monday 2010-2012.

0 Kommentarer