Fodboldeksperter anklages for inhabilitet

Flere af fodboldeksperterne i TV er for indspiste med landsholdet til, at de har turde sige deres ærlige mening om Olsens tropper. Det mener to kritikere.
20.06.2012 · 09:36

Flere af fodboldeksperterne i TV er for indspiste med landsholdet til, at de har turde sige deres ærlige mening om Olsens tropper. Det mener to kritikere.

Nogle af ekspertkommentatorerne under EM været alt for venlige ved landsholdets. De skulle være gået mere til dem, og grunden til at det ikke er sket, er ifølge kritikere, fordi de ikke vil gøre DBU sure, skriver BT i dag.

»Det er tydeligt for os trænere at se, at mange af kommentatorerne er indspiste med landsholdet og hele det system, der spilles. Det er derfor ingen overraskelse for mig, at det er Peter Sørensen (DR), der tør komme med mest kritik i forhold til de typer, der selv står for den samme stil som landsholdet,« siger FC Vestsjælland-træner Ove Pedersen til BT.

Sammen med Christian Porter Schultz, der er kommunikationsrådgiver for idrætspersoner, peger Ove Pedersen på navne som som OB-sportsdirektør Poul Hansen (TV2), Silkeborg-træner Keld Bordinggaard (DR) og FCN-træner Kasper Hjulmand (DR), der har en trænerfortid hos DBU eller er tilhængere af Morten Olsens fodboldfilosofi.

De to kritikere lagde specielt mærke til nogle episoder i søndagens kamp mod Tyskland, som blev sendt på DR. Tidligere U21- og assistenstræner for landsholdet Keld Bordinggaard var ekspertkommentator. Forsvarsspilleren Simon Kjær laver flere fejlafleveringer, der ryger ud over sidelinjen. Keld Bordinggaard forsvarer dem aktivt imens kommentator Henrik Liniger ærgrede sig.

»Jeg undrede mig også over den episode. Det afslører i virkeligheden mest en frygt for at sige noget forkert om landsholdet, fordi man helst gerne vil kunne arbejde for DBU igen. Det siger også noget om, hvordan DBU fungerer,« siger Christian Porter Schultz til BT

Kommentar

20/06/2012 - 18:16

Bjarne Witthoff

Det frie ord kan have mange betydninger – også for en ekspert. - Og vist lige så mange begrænsninger!   Ligesom vi andre kan møde i vores hverdag. Hvis vi ikke ønsker at miste…Netop muligheden til det frie ord. - Retten til at udtrykke sig, undgå censur. - 

20/06/2012 - 19:13

Ole Brockdorff

Sportscheferne på Danmarks Radio og TV 2 burde omgående prøve lidt nytænkning i forbindelse med de forestående kvartfinaler og semifinaler samt finalen ved EM 2012, nemlig helt at undlade brugen af de medbragte fodboldeksperter i kommentatorboksen under selve kampen, og så lade dygtige ”fodboldstemmer” som Henrik Liniger fra DR TV og Flemming Toft fra TV 2 kommentere spillet alene til seerne, og så kan alle fodboldeksperterne udtale sig før og efter kampene.

 

De medbragte fodboldeksperter i kommentatorboksene er ganske enkelt ulidelige at høre på, fordi de hele tiden kommer med ligegyldige ”inputs” om alt muligt andet end lige netop dèt som foregår på banen og i skærmbilledet for os seere, hvilket selv Henrik Liniger og Flemming Toft samt tv-stationernes sportschefer udmærket ved. Men alligevel fortsætter stationerne med det gamle koncept fra 1985 om, at der altid skal være en fodboldekspert som medkommentator, og det burde af hensyn til kvaliteten stoppes hurtigst muligt.

 

Hvorfor skal der egentlig være en medkommentator i boksen?

 

Jeg nyder virkelig dygtige ”fodboldstemmer” som Henrik Liniger og Flemming Toft, men under EM 2012 er jeg ved alle kampene skiftet til de tyske stationer ARD og ZDF, der kun har èn mand siddende i boksen til kommentering af kampen, fordi jeg ikke kan holde ud at høre på alt det uvedkommende ”ævl” om de enkelte fodboldspillere, der vælter ud af munden på de medbragte fodboldeksperter, i stedet for at kommentere de faktiske begivenheder på banen.

 

Vi skal trods alt ikke længere tilbage end til VM 1982 i Spanien og EM 1984 i Frankrig, hvor dygtige fodboldkommentatorer som Svend Gehrs og Jørgen Steen Nielsen samt nu afdøde Niels-Christiansen var alene i kommentatorboksen under kampene, og alle husker i særdeleshed Svend Gehrs, der havde en fabelagtig indlevelsesevne og viden om spillerne der gjorde, at han bragte spændingen og dramaet og intensiteten fra banen helt ind i stuerne herhjemme.

 

Lige netop spændingen, dramaet og intensiteten i fodboldkampene kan udelukkende bringes ind i stuerne til seerne af dygtige ”fodboldstemmer” som blandt andre Henrik Liniger og Flemming Toft, der har et professionelt overblik samt kender de enkelte spillere. Vi behøver ikke skrigende og begejstrede medbragte fodboldeksperter, der i forbindelse med for eksempel scoringer tit overdøver den professionelle sportsjournalist, og i begejstringens rus helt glemmer deres sekundære rolle som medkommentatorer.

 

Så, kære sportschefer på DR og TV 2, prøv i forbindelse med de resterende kampe ved EM 2012, at lade udelukkende Henrik Liniger fra DR og Flemming Toft fra TV 2 kommentere alene fra stadion, og alle vi seere vil få en langt bedre oplevelse af begivenhederne på banen, nemlig kombinationen af en stærk ”fodboldstemme” fra en professionel sportsjournalist plus reallyden fra stadion med stemmerne fra 60.000 tilskuere.

 

Lad os èn gang for alle slippe for medkommentatorerne under kampene.

 

20/06/2012 - 21:04

Peter Nielsen

Spot on, Ole 

20/06/2012 - 22:23

Jesper Caruso

Hvor sørgeligt at læse,at Niels bindestreg er død. Jeg synes ellers lige, jeg har set ham. Er du sikker, Ole?

21/06/2012 - 02:09

Ole Brockdorff

Av, Jesper Caruso, det var ikke så godt, altså den med "afdøde Niels-Christiansen" i min kommentar, for han skulle da vist nok leve i bedste velgående som en bedaget herre på omkring 87 år og æresmedlem af Danske Sportsjournalister. Men jeg savner under alle omstændigheder tiden med Niels-Christiansen og de andre gamle DR-ikoner som blandt andet Svend Gehrs, der sad alene i kommentatorboksen på fodboldstadion, hvor de med et stærkt professionelt følelsesmæssigt engagement formidlede tv-kampene hjem til os fodboldelskere i Danmark, uden at de hele tiden skulle "distraheres" af en medkommentator, der snakker løs om alt muligt ligegyldigt under kampen.

Sportscheferne på DR TV og TV 2 kunne virkelig give seerne en stor "gave" til de kommende fire kvartfinaler, to semifinaler og finalen til EM 2012, ved udelukkende at lade Henrik Liniger kommentere for DR 1 og Flemming Toft for TV 2, og så glemme alt om fodboldeksperterne som medkommentatorer i boksen. Lad disse to dygtige "stemmer" bringe et par millioner fodboldseere gennem de sidste kampe frem til og med finalen søndag den 1. juli, og seerne vil helt sikkert opleve dem folde sig  rigtigt ud med overblik og indlevelse som aldrig hørt før, når bare de slipper for at have en medkommentator ved siden af dem.

Gør det venligst, kære sportschefer på DR TV og TV 2, giv os seere en rigtig god oplevelse.

 

21/06/2012 - 10:22

Jesper Caruso

Jeg er delvis enig i analysen. En stærk kommentator - Toft, Liniger, Kraul, mv. - kan sagtens kommentere uden en 'ekspert' ved sin side. Omvendt: Hvis bare eksperten bruges korrekt, så kan vedkommende være et plus. Kommentatoren skal formidle og guide seerne igennem kampen - og så skal eksperten analysere og evt. kommentere på udvalgte situationer igennem kampen. Måske blot en enkelt eller to situationer i hver halvleg. Problemet opstår, hvis kommentatoren misforstår eller fejltolker sin rolle - og 'giver (overdreven) plads' til eksperten, så denne nærmest bliver en ekstra kommentator - så bliver man som seer og lytter ofte irriteret på eksperten - fordi vedkommende sidder og ævler 'klogt og indsigtsfuldt' om noget, som enhver hjemme i stuen kan se er banaliteter.

PS: Jeg elsker tyske kommentatorer - og især tyske pause-eksperter. Læs: Netzer, Breitner, Der Kaiser, og senest Kahn under dette EM.  

PPS: Tysk TV bruger også kommentator-par en gang imellem - f.eks. var Rummenigge ekspert under EM-finalen mod Danmark i '92 (med det berømte citat ved Vilforts 2-0-mål: "Es sehe schlecht aus")

22/06/2012 - 10:42

Jesper Lundsgaard

 Caruso:

De to store tyske kanaler, ARD og ZDF, har ikke brugt medkommentatorer til fodboldkampe i årevis. Og Rummenigge er én årsagerne til det, da han overhovedet ikke fungerede i rollen som sidekammerat til Gerd Rubenbauer og andre kommentatorer. 

Desværre gik den legendariske fodboldkommentator og -revser Günter Netzer på selvvalgt pension efter VM i Sydafrika for to år siden, og er siden blevet erstattet med Mehmet Scholl, der har overtaget rollen på glimrende vis.

 

Seneste jobopslag

Robotredaktør - Odense

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 15.04

Digital udvikler og producent til Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Ansøgningsfrist: 30.03

To journalister til Lollandredaktionen

Lolland-Falsters Folketidende A/S
Ansøgningsfrist: 10.04

Organisationsudviklingschef

Kræftens Bekæmpelse
Ansøgningsfrist: 10.04

Studentermedhjælper til medlemsrådgivning

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
Ansøgningsfrist: 05.04

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 07.04

Projektleder til Politiken Live

Politiken Live
Ansøgningsfrist: 07.04

Ingeniøren søger dagsordensættende journalist

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 02.04

Sjælden journalist-stilling er ledig

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 26.03

Senior Presserådgiver til KMD

KMD
Ansøgningsfrist: 15.04

Communication and Program Manager (barselsvikariat)

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 01.04

Journalist til folkekirken.dk - barselsvikariat

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 26.03

Kommunikationschef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 31.03

Digital redaktør til Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 26.03

BUPL søger en kreativ pressemedarbejder med skarpt politisk blik til vikariat

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 28.03

Kommunikationschef til Red Orangutangen

Red Orangutangen
Ansøgningsfrist: 05.04

TV MIDTVEST søger kreativ og effektiv webklipper

TV MIDTVEST
Ansøgningsfrist: 15.04

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 02.04

DIREKTØR - DANSK JOURNALISTFORBUND

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 07.04

SPECIALKONSULENT TIL STRATEGISK KOMMUNIKATION OG RELATIONSARBEJDE

INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER
Ansøgningsfrist: 29.03

Kommunikationschef

HR Navigator
Ansøgningsfrist: 01.04

Fagbladet Folkeskolen søger journalist

Fagbladet Folkeskolen
Ansøgningsfrist: 27.03