FOA fører 1-0 i spinkampen

Fokus på at vinde den offentlige mening i den danske storkonflikt er historisk. FOA er kommet klart bedst fra start, men arbejdsgiverne kommer op i gear, når strejken begynder at gøre ondt, vurderer ekspert.

Fokus på at vinde den offentlige mening i den danske storkonflikt er historisk. FOA er kommet klart bedst fra start, men arbejdsgiverne kommer op i gear, når strejken begynder at gøre ondt, vurderer ekspert.

»STØT Villy under storkonflikten.«
Det er budskabet med store bogstaver og et billede af Villy Søvndal i en helsides annonce, der indtager flere aviser i dag. Men annoncen har intet med SFs pressetjeneste at gøre, tværtimod er den et led i fagbevægelsernes forsøg på at presse politikerne til at indfri deres valgløfter.

Både Villy Søvndal, Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard har nemlig lovet ekstra penge til blandt andet de social- og sundhedsassistenter, der strejker lige nu, ifølge fagforeningen Fag og Arbejde (FOA). Som led i kampen for flere penge i lønposen forsøger FOA med annoncerne at presse de tre partiformænd. Og det lykkes, mener Jens Christiansen, direktør med speciale i politisk kommunikation hos Advice:

»FOA er kommet bedst fra start, og denne kampagne, hvor de tager Thorning, Søvndal og Pia Kjærsgaard som gidsler, er fremragende kommunikation. Det er ikke nogen folkelig kampagne, men det er en kampagne, der rammer lige ind i det politiske system og lægger et pres. FOA er også dem, der har forberedt sig bedst op til konflikten, de har jo været i gang i årevis,« siger han til Journalisten.dk.

Jens Christiansen kender selv spillet indefra, da han er tidligere partisekretær hos Socialdemokraterne. Han mener, at det er helt naturligt, at de strejkende fører fra start, fordi konflikten ikke er begyndt at gøre ondt på danskerne endnu.

»Lønmodtagerne har et naturligt forspring. Men arbejdsgiverne er begyndt at komme i gang med deres modspin. Om ganske få dage vil vi se historierne om de folk, det går ud over, begynde at komme. Så er vi på vej mod et indgreb,« vurderer han.

Slaget står i høj grad på avisernes forsider. I går handlede Politikens forside om, at danskerne støtter de strejkendes lønkrav. Kilden var en undersøgelse lavet for FOA.
I dag slår arbejdsgiverne igen. Forsiden på Jyllands-Posten handler om, at fagbevægelsen i det skjulte har sagt nej til et tilbud om lønstigninger. Kilden er Kommunernes Landsforening. Og forsiden på Børsen kan fortælle, at blandt andet sygeplejersker tjener langt mere, end folk går og tror. Kilden er en undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Ifølge lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er det en historisk ny måde, storkonflikten udkæmpes på.

»Det er jo helt anderledes end i gamle dage. Da var det kampen mellem arbejdsgiver og arbejdstager, og det handlede om, hvem det gjorde mest ondt på. Det her handler i langt højere grad om, hvornår og hvordan politikerne griber ind. Det er også derfor, den i høj grad udspiller sig i offentligheden,« siger han til Journalisten.dk.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right