FOA: Drømmen om egne røde medier er stendød

Journalisten.dk kunne i går afsløre, at LO-toppen har besluttet at skære i støtten til Avisen.dk. Nu siger FOA's Dennis Kristensen det ligeud: Avisen.dk lever ikke op til LO's ambitioner om at sætte en ny mediedagsorden. (opdateret 13:29)

Journalisten.dk kunne i går afsløre, at LO-toppen har besluttet at skære i støtten til Avisen.dk. Nu siger FOA's Dennis Kristensen det ligeud: Avisen.dk lever ikke op til LO's ambitioner om at sætte en ny mediedagsorden. (opdateret 13:29)

Fagbevægelsens drømme om egne røde medier, der selvstændigt kan sætte en dagsorden, er muligvis på vej til at blive begravet endegyldigt.

I går kunne Journalisten.dk afsløre, at LO-toppen vil skære i støtten til Avisen.dk, og at det muligvis er helt slut med netavisen allerede i 2012.

Nu tilføjer FOA's formand, Dennis Kristensen, at FOA helt vil droppe støtten til fagbevægelsens store mediesatsning.

I et interview med dagbladet Information kritiserer han direkte Avisen.dk for ikke at have levet op til forventningerne. Og i det hele taget bør fagbevægelsen endeligt droppe drømmen om egne, røde nyhedsmedier, siger han ifølge Information.

»Ambitionsniveauet var højere end det, der er nået. LO håbede at komme til på den elektroniske platform og være med til at sætte dagsordener, der tager udgangspunkt i fagbevægelsens verdensbillede. Men gennemslagskraften har ikke været særlig stor, og udbredelsen er ikke en succes i forhold til forudsætningerne,« udtaler Dennis Kristensen.

Han rejser samtidig en intern debat om fagbevægelsen og dens evner – eller mangel på samme – til at drive medier:

»Spørgsmålet er, hvorfor vi ikke kan drive røde aviser, der kan løbe rundt. Havde Det Fri Aktuelt eksisteret i dag, ville det jo have fået støtte, og derfor er det ikke statsstøtten, der er problemet,« siger han til Information. 

Chefredaktør på Avisen.dk Rasmus Emborg erklærer, at avisen følger sit koncept med succes og har formået at tiltrække mange nye læsere på kort tid.   

Journalisten.dk forsøgte i går at få A-pressens adm. direktør, Bjarne Salomonsen, til at forklare, hvordan sparerunden i LO reelt kommer til at påvirke Avisen.dk. Men Bjarne Salomonsen ønskede ikke at udtale sig.

Ifølge et internt referat fra et møde i den øverste ledelse i LO den 13. maj 2011 blev det dog besluttet "at reducere i medieindsatsen på grund af en meget presset økonomi", erfarer Journalisten.dk.

Af referatet fremgår det endvidere, at LO bortset fra et mindre beløb på 4 mio. kroner ikke har flere midler tilbage fra mediepuljen. Det vil sige, at medieindsats og investeringer skal skaffes »alene af LO's eget budget«. Det er der afsat 11 mio. kroner til i perioden 2012-2015. Og det er ifølge referatet ikke "muligt at drive A4 og sikre et stort sponsorat til Avisen.dk". 

Regnestykket betyder ifølge Journalisten.dk's oplysninger, at Avisen.dk kommer til at mangle flere millioner kroner i sponsorpenge. Dette har vi dog ikke kunnet få bekræftet fra Bjarne Salomonsen, der er den person, som kredsen omkring LO og Avisen.dk peger på som talsperson i sagen.  

I dagens udgave af Information tilkendegiver Bjarne Salomonsen dog, at han ikke tør love, at Avisen.dk eksisterer ved udgangen af 2012, sådan som Journalisten.dk også skrev i går.

For Ugebrevet A4 betyder sparerunden som tidligere beskrevet, at budgettet her beskæres fra 13 til 10 millioner kroner. 

Mens Dennis Kristensen vurderer, at fagbevægelsen nu endeligt må erkende, at man ikke har haft succes med at drive aviser, så ser han dog stadig gerne, at man bruger penge og kræfter på A4 og fagbevægelsens egne blade.

»Det med at have et medie, der kan konkurrere med de øvrige, afviklede vi i fiasko,« siger han til Information.

Det er i øvrigt kun et halvt år siden, at LO's formand, Harald Børsting, fremhævede Avisen.dk's gennemslagskraft. Dengang påpegede han blandt andet over for fagbladet Journalisten, at fordi Avisen.dk er et frit og uafhængigt medie, kan gennemslagskraften også omsættes til politik. Læs interviewet her.

Avisen.dk er i dag ejet af A-pressen sammen med Morten Wagner fra Freeway, og sitet har ifølge Journalisten.dk's oplysninger kostet LO 6-7 mio. kroner årligt.

4 Kommentarer

Michael Bjørnbak Martensen
31. OKTOBER 2011
Re: FOA: Drømmen om egne røde medier er stendød

 @ Lasse Glavind 
Jeg finder altid Dennis Kristensens kommentarer spændende, fordi de fremføres så stærkt. Han er et utroligt dygtig  mediemennekser, der formår at komme på forsiderne. Men - det var nu mere indholdsdelen jeg forsøgte at få fokus på. Og her ville det jo være en hjælp, hvis vi som læsere fik emnet præsenteret ordentligt. Hvad angår andre dele af fagbevægelsen, når vi skal bruge målestokken tilfreds/utilfred og gennemslagskraft/uduelighed er der her nogle andre ikke-uvæsentlige kommentarer: https://journalisten.dk/pressen-saetter-dagsorden 
 
Personligt har jeg det lidt underligt med avisen.dk for jeg ville yderst gerne være loyal læser, men synes det er for rodet med lidt for meget Se&Hør. Men de gange jeg har læst konkrete artikler, synes jeg dæleme de gør det godt. Her skal vi jo nok huske på, at avisen.dk har en strategi, der gerne vil tale til de unge og måske ikke så meget os halvgamle. Men at andre citerer avisen.dk´s artikler er altså ikke så ringe. 
Lasse Glavind
31. OKTOBER 2011
Re: FOA: Drømmen om egne røde medier er stendød

Kære Michael Bjørnbak

Du er lovlig hurtig på aftrækkeren, når du afviser Jess D - og på en pæn måde kalder hans indlæg irrelevant. Jens Jørgen Madsens tekst minder i udgangspunkt mest af alt om et Ritzautelegram, men nede i teksten stiller Dennis Krsitensen faktisk præcis det spørgsmål, som Jess svarer på. Og så giver han jo faktisk et meget engageret bud på, hvorfor fagbevægelsen har svært ved drive dagsordensættende aviser.

Michael Bjørnbak Martensen
30. OKTOBER 2011
Re: FOA: Drømmen om egne røde medier er stendød

Kære

 Du skriver vældig godt o sammenhængende - men altså: den konkrete sag handler om avisen´s journalistik og forvenningerne til site. Ikke om dine læserbreve eller om dine oplevelser.

Når det så kommer til journalisten.dk`s fremlæggelse af sagen, savner jeg virkelig det konkrete. Dennis har nogle forventninger, men har han grund til at forvente noget andet end det redaktionen levererer - hvis ellers redaktørens citat står for troende?

Det er ikke første gang, at Dennis Kristensen er utilfreds med LO - hvor hans vrede handler om noget  han selv synes er vældigt fornuftigt, men som altså bare ikke har ret meget med aftalerne at gøre. 

Jess D. Skov-Nielsen
28. OKTOBER 2011
Re: FOA: Drømmen om egne røde medier er stendød

Havde Avisen.dk regnet med at få nogen gennemslagskraft, når man bevidst cencurerer debattører der bruger oceaner af tid på at holde gang i deres forum via debatten, og kæmper deres og folkets sag, når det er foreneligt med ens politiske overbevisninger!? ...

Hvad er det for en gennemslagskraft de havde regnet med!? at de bare kunne side på deres flade røv, og skrive nyhedder bag en skærm hos fagforeningen uden klare EGNE politiske  holdninger bag, og ikke være tvunget til at KÆMPE på gaderne for velfærd og demokrati!? ... Havde man regnet med bare at kunne tale S+SF efter munden, og så løser alt sig selv!?

Hvis fagforeninger skal have gennemslagskraft, i den neo-liberalistiske verden vi lever i, i dag, så skal de i protest tøjet sammen med Occupy Wallstreeet/Copenhagen arrangementerne, og ikke side bag neutrale mediesites og pippe som en "fri og neutral presse", imens man TYDELIGT favoriserer politikere man håber at komme i lommen på og håber klarer ærterne for een politisk, for DET GØR DE IKKE!...

Så skal man KÆMPE FOR FAGFORENINGEN, OG DETS MEDLEMMER!!! ... og det inklusiv de arbejdsløse og syge der IKKE er i fagforeningen, men som deres medlemmer hurtigt kan ende iblandt!... Det skal gøres ved at STÅ FAST, og ikke hoppe med i det "fair løsning" pjat, som alligevel ikke bliver til en skid, og det er vel DET fagforeningerne efterhånden har fået banket ind med en vognstang... nemlig at de blir dolket i ryggen nu, og derfor ikke kan køre Avisen.dk videre ikke sandt?

De har fundet ud af, at de ikke kan regne med at samarbejde med politikere, der aligevel kun kæmper klassekamp i dette land... det handler ikke om rød/blå eller liberal vs. socialist... DET HANDLER OM RIG VS. FATTIG!!!! SÅ FAT DET DOG! ... de er rige alle til hobe... fagforeningsbosser, socialister og liberalister på Christiansborg, og dem der får regningen, arbejdsløsheden, velfærdsforringelserne osv. osv... DET ER DEN ALMINDELIGE DANSKER! ... imens de hælder alle resourcerne ned i lommen på banker, spekulanter og virksomheder.

 DERFOR SKAL FAGFORENINGERNE SE AT ÆNDRE CHAGON'EN! ... hvis ikke bosserne i fagforeningerne ser at fatte, at deres overlevelse handler om at varetage deres medlemmers sag (læs: den almindelige dansker), så kan de godt vinke farvel til deres fede boss-hyre meget snart! ... i er IKKE i lommen på nogen, andet end jeres medlemmer! Hvis i skal noget, så er det UD og kæmpe imod både blå og røde rige politikere der er ved at destruere DK's middelklasse!

Min profil blev slettet uden varsel på Avisen.dk, uden forklaring og total ligegladhed med alle de brugere der har stået uforstående tilbage over for min profils forsvinden på Avisen.dk, samt en anden debattør's ligeså. Eneste "fejl" vi gjorde var at blive harme over, at chefredaktøren ikke gad formaste sig til at forklare hvorfor man slettes når man svarer politikere igen og kræver svar på artikler de SELV har sat op til debat på Avisen.dk, og kommer med kritiske spørgsmål.

Debattørerne kan svine hinanden uden indblanden, men den mindste saglige kritik af de betalte politikere der skriver artikler til debat giver åbenbart cencurering og sletning uden svar overhovedet... MAN OVERHOLDER IKKE YTRINGSFRIHEDEN PÅ AVISEN.DK!

Hele site'et stinker langt væk af indspisthed med den nye regering, og enhver der tillader sig at snakke de "indkaldte" politikere imod i deres "plakatsøjler" på Avisen.dk, skal åbenbart have mundkurv på!

Så det er med fryd i hjertet, at jeg nu læser at Avisen.dk er væk fra næste år (forhåbentligt), for med den tilgang til det offentlige rum, som de selv har sat i værk er åbenbart underlagt cencur hvis man ikke har de rette holdninger og meninger... det kan man fanderme ikke kalde et FRIT MEDIE!

MVH. Jess D. Skov-Nielsen. (som STADIG venter på et svar omkring min sletning efter 3 Emails til administrationen på Avisen.dk, og INTET har hørt endnu!)