FOA: Drømmen om egne røde medier er stendød

Journalisten.dk kunne i går afsløre, at LO-toppen har besluttet at skære i støtten til Avisen.dk. Nu siger FOA's Dennis Kristensen det ligeud: Avisen.dk lever ikke op til LO's ambitioner om at sætte en ny mediedagsorden. (opdateret 13:29)

Journalisten.dk kunne i går afsløre, at LO-toppen har besluttet at skære i støtten til Avisen.dk. Nu siger FOA's Dennis Kristensen det ligeud: Avisen.dk lever ikke op til LO's ambitioner om at sætte en ny mediedagsorden. (opdateret 13:29)

Fagbevægelsens drømme om egne røde medier, der selvstændigt kan sætte en dagsorden, er muligvis på vej til at blive begravet endegyldigt.

I går kunne Journalisten.dk afsløre, at LO-toppen vil skære i støtten til Avisen.dk, og at det muligvis er helt slut med netavisen allerede i 2012.

Nu tilføjer FOA's formand, Dennis Kristensen, at FOA helt vil droppe støtten til fagbevægelsens store mediesatsning.

I et interview med dagbladet Information kritiserer han direkte Avisen.dk for ikke at have levet op til forventningerne. Og i det hele taget bør fagbevægelsen endeligt droppe drømmen om egne, røde nyhedsmedier, siger han ifølge Information.

»Ambitionsniveauet var højere end det, der er nået. LO håbede at komme til på den elektroniske platform og være med til at sætte dagsordener, der tager udgangspunkt i fagbevægelsens verdensbillede. Men gennemslagskraften har ikke været særlig stor, og udbredelsen er ikke en succes i forhold til forudsætningerne,« udtaler Dennis Kristensen.

Han rejser samtidig en intern debat om fagbevægelsen og dens evner – eller mangel på samme – til at drive medier:

»Spørgsmålet er, hvorfor vi ikke kan drive røde aviser, der kan løbe rundt. Havde Det Fri Aktuelt eksisteret i dag, ville det jo have fået støtte, og derfor er det ikke statsstøtten, der er problemet,« siger han til Information. 

Chefredaktør på Avisen.dk Rasmus Emborg erklærer, at avisen følger sit koncept med succes og har formået at tiltrække mange nye læsere på kort tid.   

Journalisten.dk forsøgte i går at få A-pressens adm. direktør, Bjarne Salomonsen, til at forklare, hvordan sparerunden i LO reelt kommer til at påvirke Avisen.dk. Men Bjarne Salomonsen ønskede ikke at udtale sig.

Ifølge et internt referat fra et møde i den øverste ledelse i LO den 13. maj 2011 blev det dog besluttet "at reducere i medieindsatsen på grund af en meget presset økonomi", erfarer Journalisten.dk.

Af referatet fremgår det endvidere, at LO bortset fra et mindre beløb på 4 mio. kroner ikke har flere midler tilbage fra mediepuljen. Det vil sige, at medieindsats og investeringer skal skaffes »alene af LO's eget budget«. Det er der afsat 11 mio. kroner til i perioden 2012-2015. Og det er ifølge referatet ikke "muligt at drive A4 og sikre et stort sponsorat til Avisen.dk". 

Regnestykket betyder ifølge Journalisten.dk's oplysninger, at Avisen.dk kommer til at mangle flere millioner kroner i sponsorpenge. Dette har vi dog ikke kunnet få bekræftet fra Bjarne Salomonsen, der er den person, som kredsen omkring LO og Avisen.dk peger på som talsperson i sagen.  

I dagens udgave af Information tilkendegiver Bjarne Salomonsen dog, at han ikke tør love, at Avisen.dk eksisterer ved udgangen af 2012, sådan som Journalisten.dk også skrev i går.

For Ugebrevet A4 betyder sparerunden som tidligere beskrevet, at budgettet her beskæres fra 13 til 10 millioner kroner. 

Mens Dennis Kristensen vurderer, at fagbevægelsen nu endeligt må erkende, at man ikke har haft succes med at drive aviser, så ser han dog stadig gerne, at man bruger penge og kræfter på A4 og fagbevægelsens egne blade.

»Det med at have et medie, der kan konkurrere med de øvrige, afviklede vi i fiasko,« siger han til Information.

Det er i øvrigt kun et halvt år siden, at LO's formand, Harald Børsting, fremhævede Avisen.dk's gennemslagskraft. Dengang påpegede han blandt andet over for fagbladet Journalisten, at fordi Avisen.dk er et frit og uafhængigt medie, kan gennemslagskraften også omsættes til politik. Læs interviewet her.

Avisen.dk er i dag ejet af A-pressen sammen med Morten Wagner fra Freeway, og sitet har ifølge Journalisten.dk's oplysninger kostet LO 6-7 mio. kroner årligt.