Flygtninge overtager Information

Op mod 20 flygtninge med journalistisk baggrund rykker torsdag ind i Informations redaktionslokaler for at skrive og redigere fredagens avis fra ende til anden. »De har betalt de vildeste priser for at lave journalistik,« fortæller Lotte Folke om gæste-journalisterne (Rettet 8/10 kl. 11.10)

Det bliver en slags omvendt-torsdag på Dagbladet Information i morgen. Flygtningene, som man er vant til at skrive spalte op og spalte ned om, sætter sig selv ved skrivepultene og dækker sig selv og verden for de danske læsere en enkelt dag.

Resultatet bliver Informations fredags-udgave, hvor de kommer til at stå for 100 procent af det redaktionelle indhold.

Der er tale om op mod 20 flygtninge, alle med journalistisk baggrund, som Information har fundet frem til gennem organisationer, Facebook og von hørensagen.

»Vores udgangspunkt har været, at alle taler om flygtninge, og alle skriver om flygtninge. Så vi ville gerne give dem selv mulighed for at fortælle, hvordan de oplever virkeligheden,« fortæller chefredaktør Christian Jensen om projektet.

Ikke tradition for direkte citater

Arbejdet med flygtningeavisen startede sidste mandag med et stort redaktionsmøde, hvor gruppen mødtes og begyndte at brainstorme ideer. I midten stod redaktionschef for avisens weeekend-tillæg Lotte Folke, der sammen med Anders Fjordbak-Trier har ledet den redaktionelle proces.

»Vi lagde virkelig bånd på os selv for ikke at pushe dem. Pointen var, at de selv skulle sætte dagsorden for en gangs skyld. Så Anders og jeg og de andre prøvede at tie stille. Det skulle frem, hvad der rørte sig i deres hjerter,« fortæller Lotte Folke.

Hernæst blev alle 15-20 gæste-journalister parret med en Information-journalist, der i processen har optrådt som assistenter og vejledere omkring research, kontakten til kilder og helt fundamentalt omkring den danske journalistiske tradition, som kan være meget anderledes end i de lande, flygtningene har forladt.

»For eksempel opererer man i den arabiske tradition ikke meget med direkte citater. Så det er helt basale ting, som det at en reportage for os handler om at skrive, hvad folk siger, mere end at lave en analyserende tekst,« fortæller Lotte Folke.

Kamufleret kritik

En anden ting, hun ikke var forberedt på, var de meget poetiske tekster, gæste-journalisterne kom op med.

»Jeg havde bedt nogle af syrerne om nogle tekster, eksempelvis noget, der kunne blive til en kronik eller en leder. Og så kommer der noget, der ligner et digt – meget smukt og lyrisk, men ikke særlig journalistisk. Det er generelt meget litterære ting, især syrerne laver,” fortæller hun.

Det varede dog ikke længe, før hun fik forklaringen.

»Jeg spurgte en i gruppen, en kurdisk-syrisk digter, der hedder Mustafa Ismail, som i øvrigt er meget berømt dernede, hvorfor syrerne skrev så litterært. Og han svarede, at syrerne har levet i et diktatur i seks årtier, hvor man kommer i fængsel for, hvad man skriver. Derfor lærer man at udtrykke sin kritik meget poetisk. Og det kunne de andre bekræfte.«

Stor personlig oplevelse

I det hele taget har mødet med gæste-journalister, og ikke mindst de faglige forhold, de kommer fra, været en stor og følelsesladet oplevelse for Lotte Folke.

»De har betalt de vildeste priser for at lave journalistik. Den enes søn er blevet dræbt af en taleban-bombe. En er blevet tortureret og så videre. Det er virkelig rørende, de valg, de har skullet tage, mellem journalistikken og en rolig og sikker tilværelse,« siger hun.

Som sagt har det journalistiske arbejde været i gang siden sidste mandag, men torsdag lægges sidste hånd på værket. Det bliver også gæste-journalisterne, der kommer til at være vagthavende i forhold til de akutte nyheder, der dukker op i løbet af torsdagen.

»Jeg vil sige, at det bliver en avis, der kommer til at handle meget om flygtningerelaterede emner. Vi har valgt at udvikle på det, de kommer med, der er stærkt, frem for at presse noget ned over dem,« siger Lotte Folke.

Hun glæder sig blandt andet til en artikel om Islamisk Stats ødelæggelser i Palmyra fra en af gæste-journalisterne, der selv kommer fra området og selvsagt har et fremragende kildenetværk. Også fra digteren Mustafa Ismael skulle der være en stærk tekst på vej.

Men selv om avisen først udkommer fredag, er succesen allerede i hus for Lotte Folke personligt.

»Det er det mest rørende og glædeskabende, jeg har lavet i mange ting. Det er helt fantastisk at tale med de her mennesker og forstå alt det, de kommer med, og de ofre de har bragt. Det bliver jeg helt rørt af, også på journalistikkens vegne.«

 

Journalisten.dk vil torsdag være til stede på Informations redaktion og skrive om dagens forløb.

Rettet 8/10, kl. 11.10: På grund af en misforsåtelse havde Journalisten i første omgang skrevet, at der er tale 10 gæste-journalister med flygtningebaggrund. Information oplyser, at der er tale om 15-20 gæste-journalister. 

2 Kommentarer

Lotte Folke
8. OKTOBER 2015
Vi hjælper meget gerne DJ i
Vi hjælper meget gerne DJ i kontakt med vores flygtede kolleger, hvis de vil arrangere et møde.
VH Lotte
Helle Jørler
7. OKTOBER 2015
Det er et interessant
Det er et interessant eksperiment. Kunne DJ arrangere et møde med de ti? Og deres partner-journalist fra Information eller nogle af disse evt.?
vh Helle Jørler, DJ