FlotFagFest

Et frikvarter med kollegerne. Ny inspiration. Gode snakke. Sådan lyder reaktionerne på DJs FagFestival. Kun få alvorlige kritikpunkter har JOURNALISTEN kunnet opsnuse. Ét oplæg kaldes en »skandale!«. Sprutten er for dyr - og hvor er isvandet?

Et frikvarter med kollegerne. Ny inspiration. Gode snakke. Sådan lyder reaktionerne på DJs FagFestival. Kun få alvorlige kritikpunkter har JOURNALISTEN kunnet opsnuse. Ét oplæg kaldes en »skandale!«. Sprutten er for dyr – og hvor er isvandet?

DRs nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen var så forundret, at ikke bare den nylagte makeup stod malet i hendes ansigt – det gjorde overraskelsen også. På Hotel Nyborg Stand, hvor DJ afviklede sin FagFestival ‘98, bevægede sig en sand sværm af mennesker. Og Lisbeth Knudsen udbrød: »Men hvordan skal medierne udkomme?«.
Spørgsmålet var velvalgt. For cirka 750 mennesker – otte procent af DJs medlemmer – havde i dagene 4.-6. oktober valgt at lade faglig inspiration være vigtigere end den daglige udgivelse.
Trods opbuddet er det reelt umuligt at bedrive kritisk journalistik på FagFestivalen – de sure kilder mangler. Fra Flensborg til København, fra Radioavisen til Månedsmagasinet Lederne, fra fotografer, informationsmedarbejdere, journalister og layoutere, lyder glade toner.
Mange deltagere understreger, at selve det at mødes, er det vigtigste. Journalist Minna Skau, DR-Radioavisen, kalder arrangementet »en stor succes« – og siger:
»Jeg er ikke kommet hjem med konkrete nye ideer eller metoder, men sidder mere med en følelse af, at det var godt at møde en masse folk og få endevendt faget.«
Og Brigitte Alfter, journalist på Flensborg Avis, udbryder spontant »det var fedt« og fremhæver, at hun gennem et oplæg blev inspireret til at bruge kommunernes åbne postlister i sin journalistik. Men det er den sociale oplevelse, der tæller:
»Det er vigtigt at kunne rykke tre dage ud af kalenderen og bare snakke med kolleger og knytte nye kontakter. Programmet var flot – men i virkeligheden er det vigtigste, at man kommer hjem og bare føler sig mere glad.«
Freelance-fotograf Claus Boesen fra Media Press:
»Det bedste var nok al hyggen, det at kunne møde kolleger på slap line, endelig at få tid til at få snakket færdig – det berettiger hele arrangementet.«

Flot, festligt, forrygende
Allerede da informationsmedarbejder Bo Simonsen fra Udenrigsministeriet så programmet, blev han imponeret. Og indtrykket holdt. Han sammenfatter sin oplevelse af FagFestivalen med ordene: »Flot, udbytterigt og varieret«.
Bo Simonsen havde valgt at koncentrere sig om den computerstyrede journalistik. »Jeg blev bragt up to date, nu ved jeg, hvad der foregår.«
Og så afleverer Bo Simonsen en stor buket roser til de journaliststuderende fra DJH og Odense, der under festivalen fire gange udgav bladet »kajlen«, med sidste nyt om stort og småt fra festivalen.
»Det var virkeligt godt gået. De gav én en god mulighed for at følge med, også i det man ikke selv kunne nå at overvære.«
Et af førstedagens arrangementer havde som formål at danne en ny forening i DJ for folk, der tænker visuelt før de tænker ord. Det havde layouter fra bladet Børn & Unge Jens Otto Emmich sat kryds ud for.
»Vi fik dannet interessegruppen Visuelt Forum, der skal varetage interesserne for os, der arbejder visuelt, også så vi får bedre efteruddannelse,« fortæller Jens Otto Emmich, der sammenfatter FagFestivalen således: »Et bragende godt initiativ.«
Førstedagen bød også på oplægget »Pressefriheden og Organisationsbladene«. Journalist Kristian Andersen, Månedsmagasinet Lederne, giver denne anmeldelse:
»Det var virkelig godt at få vendt forholdet mellem organisationsblade og pressefrihed: Hvor meget skal man bære organisationens meninger videre? Og der har jeg måske hidtil været for hjælpsom over for min egen organisation og har serviceret ledelsen for meget, i forhold til det at lave journalistik« siger han.
Et af de mest roste oplæg overhovedet er »Hjernen og det psykiske arbejdsmiljø«. Journalist Minna Skau, Radioavisen, forklarer, at Thomas Milsted fra Institut for Psykisk Arbejdsmiljø gav hende et helt nyt syn på det at være stresset.
»Jeg lærte, at det er helt i orden at håndtere en stress-situation ved at vende tingene indad. Det har ellers vi altid hørt, at vi ikke må,« forklarer hun.
Journalist på Politiken Vivi Vestergaard er nærmest overstrømmende:
»Oplægget om hjernen var helt forrygende, meget vedkommende og godt formidlet. Det kunne have varet hele dagen, vi gik derfra med julelys i øjnene.«
Også Magnum-fotografen Larry Towell høster roser. Freelance-fotograf Claus Boesen fra Media Press:
»Jeg har aldrig set noget lignende – et diasshow præsenteret med egne digte og sange,« lyder det om et af festivalens meste besøgte oplæg.

Få faglige tidsler
Det er dog lykkedes JOURNALISTEN at finde frem til enkelte kritikpunkter. Journalist i Statens Information Charlotte Baun Drejka – der generelt kalder festivalen »fantastisk og udbytterig og festlig« – mener, at CNNs vicepræsident Scott Woelfel, der talte om fremtidens nyhedstjeneste på Internettet, er kraftigt overvurderet: »Det er muligt, at han er en guru, men han snakkede alt for hurtigt og mumlede.«
Men mumleriet satte alligevel nogle fagkritiske tanker i gang:
»Det er da utroligt interessant, at CNN bliver en så stærk meningsdanner. En amerikansk mediegigant, som nu også kommer på nettet i en dansk udgave, det finder jeg skræmmende,« siger Charlotte Baun Drejka.
Vivi Vestergaard, journalist på Politiken, er den eneste JOURNALISTEN har talt med, der mener at kunne udpege en klar faglig fiasko.
»Oplægget »Pas på dit helbred og dig selv« var en skandale. De to damer, der skulle fremlægge, var uforberedte og serverede ligegyldigheder. Vi var 20, da det startede, men folk på de bageste rækker listede hurtigt af,« siger hun. »Jeg håber ikke, de har fået penge for det.«
Og så er der kritikken, som næsten samtlige JOURNALISTENs kilder kan støtte. Priserne på Hotel Nyborg Strand:
»Baren var det rene åger. Hvorfor i alverden skal et glas rødvin koste 28 kroner. Og den såkaldte »festmiddag« kostede vist 270 kroner, og så kom vinen oveni. Det var utroligt,« lyder det for eksempel fra Vivi Vestergaard.
Og Bo Simonsen, Udenrigsministeriet: »Måske er jeg smålig, men det er altså nogle hampre priser. Det ligner optrækkeri.«
Charlotte Baun Drejka, Statens Information:
»Jeg blev helt misundelig på oplægsholderne, der kunne svælge sig i isvand, mens vi andre måtte købe sodavand i dyre domme. Kunne vi ikke få noget isvand næste gang?«.

0 Kommentarer