Flot spin – dårlig journalistik

"En ny meningsmåling, hvor spørgsmålene nøje er formuleret - og betalt - af Venstre, viser, at danskerne i overvejende grad støtter Anders Fogh."

"En ny meningsmåling, hvor spørgsmålene nøje er formuleret – og betalt – af Venstre, viser, at danskerne i overvejende grad støtter Anders Fogh."
Nogenlunde den nyhed, som Journalistens informerede læsere næppe finder opsigtsvækkende – måske nærmest latterlig, blev bragt som tophistorie på forsiden af dagbladet Politiken den 16. april.
Overskriften lyder: "Strejke får stor sympati fra danskerne. Syv ud af ti danskere støtter strejken på social- og sundhedsområdet. Det viser en meningsmåling, som Epinion har foretaget for FOA (…)" Prøv at udskifte 'FOA' med 'Venstre' og 'strejken' med Venstres formand – 'Fogh'.
Artiklen begynder messende med: "De strejkende har befolkningen på deres side". Således beroliget kan man som Politiken-læser læne sig tilbage, vel vidende at strejken er helt på sin plads, arbejdsgiverne er nogle hundehoveder, og den onde regering, som snart griber ind, er virkelig idiotisk! Verdensbilledet er på plads.
På samme måde som det næste dag er helt på sin plads, da Imperiet i form af Dansk Arbejdsgiverforening slår tilbage – i Børsen:
Her er overskriften: "DA: Lønkampagne føres på falsk grundlag. Sygeplejersker, sosu'er og pædagoger får allerede i dag langt højere løn, end danskerne tror, viser ny undersøgelse."
Aha! Børsen-læserne kan læne sig tilbage, vel vidende at strejken er helt uberettiget, fagforeningerne er nogle hundehoveder, og regeringen må komme med det retfærdige indgreb, der stopper konflikten.
Nu er både Politikens og Børsens skribenter, såvel som FOAs pressechef, alle dygtige journalister og folk, jeg kender, så kritikken her er ment konstruktivt. Men jeg fatter simpelthen ikke, hvorfor aviserne fjerner de kritiske filtre under strejken, når der netop er grund til det modsatte. Alle ved, at man får svar, som man spørger. Her er FOA og DA, som har bestilt spørgsmålene, direkte part i sagen.
Desuden er artiklernes præmis jo nærmest fornærmende dum, hvis man forestiller sig en parallel situation under en valgkamp. Forestil Dem en overskrift som den, der indledte denne artikel. Ville sådan en artikel blive bragt under en valgkamp? Selvfølgelig ikke.
Politikens artikel rummer desuden det problem, at den stærkt farvede/halvvejs utroværdige meningsmåling fra FOA står i skærende kontrast til en måling, som TV-Avisen offentliggør aftenen forinden: Her viser TV-Avisens undersøgelse, som er uafhængig af parterne, at støtten til de strejkende er på 47 procent. Mens støtten altså er helt oppe på 70 procent i FOAs/Politikens partsindlæg.
Mener jeg så, at meningsmålingerne aldrig burde have været bragt i en avis? Næh, de kan såmænd godt forsvares, jeg savner bare en langt bedre varedeklaration og et perspektiv, der måske viser, at tallene kan se anderledes ud. Når læserne ikke får de informationer, kan og bør de erindre Winston Churchills ord om, at han kun stolede på den statistik, han selv havde manipuleret. Og trække på skuldrene af undersøgelsen.
Eller som Berlingske Tidende forklarede mig engang, de ville have Marianne Jelved til at kommentere en meningsmåling, som viste det diametralt modsatte af en Ritzau-måling fra den foregående dag: "Vi stoler mest på vores egne meningsmålinger." /

1 Kommentar

Jens Tovborg
19. MAJ 2008
Re: Flot spin - dårlig journalistik

Gode pointer, Rasmus. Desværre er det ikke kun i forbindelse med meningsmålinger, at journalister sænker paraderne og gengiver de såkaldt objektive resultater uden at spekulere på, hvem det mon gavner eller om det er et tilfælde, at resultaterne netop gavner dem, der har fået lavet undersøgelsen.

Det har længe været et godt tip i presserådgivning at producere nogle undersøgelser, som kan sendes til pressen. Det giver næsten altid åben mikrofon, formentlig fordi en undersøgelse stadig opfattes som noget neutralt og uangribeligt blandt danske journalister. 

Prøv at give det en ekstra tanke, næste gang du læser om en undersøgelse.