search

Flinke folk får fair presse

Hvorfor får sympatiske erhvervsledere og charmerende politikere alt andet lige en ukritisk behandling i medierne

Hvorfor får sympatiske erhvervsledere og charmerende politikere alt andet lige en ukritisk behandling i medierne i forhold til så mange andre, der måske er langt dygtigere og bedre ledere?

Spørgsmålet faldt i mit nærvær under en samtale mellem en nysgerrig erhvervsmand og en garvet journalist. Svaret kom prompte, ærligt og uden omsvøb: ”De er helt nede på jorden og knap så opstyltede. Ingen kan jo lide at blive talt ned til”.

Egentlig var jeg ikke overrasket over svaret, for jeg ved det jo godt – at virkeligheden forholder sig sådan. Journalister er mennesker ligesom alle andre. Jo bedre, man behandler journalister, når de ringer, jo pænere skriver de om en. Det står på første side af presserådgivernes grønspættebog.

Men er det fair? Er journalistens velbefindende en faktor, der bør veje så tungt i omtalen af offentlige personer? Bør en journalist ikke se igennem fingre med en brysk behandling, eller at blive talt ned til af en person, som rettelig rangerer noget højere end journalisten? Hvorfor skal der tages særlige hensyn til journalistens følelser, hvis vedkommende omvendt ringer og forstyrrer eller er groft uforskammet?

Jeg kan ikke selv svare på det og håber derfor, at nogen vil bidrage med eksempler eller måske med en garanti for, at de i hvert fald aldrig lader sig påvirke af kilders humør, arrogance eller bankdirektørmanerer.

Listen af personer, som får en blid behandling i pressen, fordi de er flinkere end andre, findes og er ikke nødvendigvis lang. Jeg kan da komme på mindst fem-ti stykker, som jeg dog vil undlade at nævne her.

Omvendt kender jeg også flere eksempler på personer, der får en noget ublid medfart i pressen, og at denne medfart bliver accelereret, hvis personen ”pisser journalisterne af”. Eksempelvis, hvis en person forsøger at sagsøge et medium.

Hvad med dig? Er du en af dem, der lader sig sweet-talke af dine favoritkilder, mens du med vellyst stikker kniven ind hos dem, der kalder dig ”lille, De” eller som skældte ud?

Måske skulle Journalisten.dk fremelske en liste, der kunne kaldes: 10 ting, der pisser en journalist af – test dig selv: Hvor etisk – eller hvor nem – er du, når det kommer til stykket?

  

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen