Flest arbejdsløse i Aarhus og København

Kreds 4 og Kreds 1 har flest arbejdsløse DJ-medlemmer, viser seneste ledighedsstatistik. »Man flytter, hvis man har lovning på et job, ellers bliver man, hvor udbuddet er størst,« begrunder DJ-udviklingschef

Ledigheden blandt DJ-medlemmer er faldet det seneste år fra 5,7 til 5,2 procent, viser de seneste ledighedstal fra Dansk Journalistforbund (DJ). Men i landets største byer er tendensen fra januar 2014 til 2015 den samme: Aarhus og København topper listen over kredse, hvor ledigheden er størst, selv om den også er dalet her i lighed med landsgennemsnittet.

Kreds 4, der dækker over Østjylland, har den højeste ledighed på 6,2 procent.

Selv om arbejdsudbuddet er stort i Aarhus, kan det ikke hamle op med antallet af arbejdssøgende, der samler sig i byerne – og slet ikke i nedgangstider. BT og Ekstra Bladet er blot to eksempler på redaktioner i storbyen, der har skåret ned på bemandingen, påpeger kredsformand John Lykkegaard:

»Det er absolut storbyerne, der mærker mest til ledighed. Og hvis der bliver ansat færre på store medier som DR, TV 2 og Jyllands-Posten i Aarhus, og folk samtidig bliver hængende i byerne, så smitter det af på ledighedstallene.«

Nyuddannede bliver i byen

Aarhus er også hjemby for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og placeringen af uddannelsen er en anden forklaring på, at byen topper listen over ledighed, vurderer kredsformanden.

»Mange nyuddannede bliver i Aarhus, når de er færdige med skolen. De har bolig her, så de venter med at flytte, til de har et job på hånden,« siger John Lykkegaard.

Dén forklaring støttes af Per Nielsen, som er udviklingschef i DJ. København er på en andenplads over kredse med højest ledighed med en ledighed på 5,7 procent, og her finder man også et stort antal nyuddannede uden job, forklarer han.

»Rigtig mange studerende på både RUC og SDU har bopæl i København, og de flytter først, når de får et job. De flytter ikke fra byen i håb om et job,« siger Per Nielsen.

Provinsen kan ikke sluge ledigheden

Samme forklaring gælder for ledige mediearbejdere generelt. 80 procent af alle mediejobs er at finde i de store byer, anslår Per Nielsen. Derfor er det naturligt, at arbejdskraften samler sig her, før den eventuelt søger videre ud i landet, hvis et konkret tilbud viser sig.

»Man flytter ikke til Mors, fordi ledigheden er lav dér. Man flytter, hvis man har lovning på et job, ellers bliver man, hvor udbuddet er størst. Jeg oplever ingen uvillighed blandt medlemmerne til at flytte efter job, men man flytter ikke efter fuglene på taget,« siger han.

Er der potentiale for, at provinsen opslugte flere af de arbejdsløse?

»Der er jo også arbejdsløshed i provinsen, selv om den er knap så høj. Så det er ikke sådan, at der står en masse jobs og venter. Jeg tror ikke, at flere ville komme i arbejde, fordi vi spredte de ledige mere ud over landet,« siger Per Nielsen.

Fænomenet med storby-ledighed stopper med Aarhus og København. Danmarks tredjestørste by, Odense, ligger i Kreds Fyn, hvor arbejdsløsheden er på 3,5 procent.

Rettet 17.20: Ledigheden er faldet fra 5,7 til 5,2 og ikke fra 5,2 til 5,7 procent, som vi havde skrevet.

1 Kommentar

Karen Hedegaard
7. APRIL 2015
»Rigtig mange studerende på
»Rigtig mange studerende på både RUC og SDU har bopæl i København, og de flytter først, når de får et job. De flytter ikke fra byen i håb om et job.«
Ja, for ikke at tale om alle de studerende, der uddanner sig i selve København: på DMJX i Emdrup, på Danmarks Designskole, på tv- og fotografuddannelserne i Kastrup med videre.