Flertal siger nej til offentlighedsloven

Et flertal uden om regeringen afviser nu forslaget til en ny offentlighedslov.

Et flertal uden om regeringen afviser nu forslaget til en ny offentlighedslov.

Det omstridte forslag til en ny offentlighedslov bliver ikke vedtaget i Folketinget. Det står klart efter rød blok, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har meldt ud, at de ikke vil stemme for loven.

Det skriver Jyllands-Posten i dag søndag.

Afvisningen falder efter flere måneders debat om forslaget. Blandt andre har en række undersøgende journalister og 30 tidligere Cavling-vindere kritiseret lovforslaget.

Det er især to nye tiltag i regeringens forslag, der beskydes for at skabe mere lukkethed i den danske forvaltning. Det ene skal undtage såkaldt 'ministerbetjening' for indsigt, imens det andet skal undtage korrespondance mellem folketingsmedlemmer og ministre, når det drejer sig om udarbejdelsen af love.

Dansk Journalistforbunds forbundsformand gik for nylig ud med en klar kritik af ministerbetjeningsreglen.

Oppositionspartiernes afvisning af lovforslaget kommer i øvrigt kort efter, at Folketingets Retsudvalg har været på studierejse til Norge og Finland for at studere deres offentlighedslove. Journalisten har også besøgt de to lande og talt med embedsmænd, eksperter og journalister om åbenhed. Du kan læse Journalistens reportage her.

Du kan selv læse lovforslaget her.

Og du kan læse hele Journalisten.dks tema om loven her: Striden om offentlighedsloven 

0 Kommentarer