Flertal: Ny mediestøtte efter valg

Danske medier kan se frem til nye former for mediestøtte. Et flertal af de politiske partier bebuder, at man efter folketingsvalget vil gå i krig med at ændre hele systemet for offentlig mediestøtte i Danmark.

Danske medier kan se frem til nye former for mediestøtte. Et flertal af de politiske partier bebuder, at man efter folketingsvalget vil gå i krig med at ændre hele systemet for offentlig mediestøtte i Danmark. Det kan få betydelige konsekvenser for dagbladenes økonomi. Men også andre medier er i spil, erfarer Journalisten.dk.

Landets to største partier, Venstre og Socialdemokraterne, tilkendegiver begge, at der skal ske noget med mediestøtten – både den direkte i form af portostøtten, men også den indirekte med momsfritagelse. Tilsvarende hos SF og Enhedslisten ønsker man at se på de eksisterende ordninger. Samtidig kan det komme på tale med finansiel støtte til visse nye medier.

»Socialdemokraterne ønsker at ændre den offentlige mediestøtte i Danmark, så den tager højde for nye medietyper og en udvikling, hvor public service-medier er under hårdere konkurrence fra kommercielle medievirksomheder,« erklærer partiets medieordfører, Mogens Jensen, der dog endnu ikke har noget bud på, hvordan støtteordningerne præcis bør indrettes.

Hos Venstre er man parat til at gøre op med eksisterende dogmer for, hvilke medietyper, der overhovedet skal have støtte. Men ligeledes ønsker partiet ikke på forhånd at udpege hvem og hvordan. I stedet henholder Venstre sig til, at der allerede er nedsat et kommissionsarbejde, som ser på behov og muligheder.

»Udredningsarbejdet skal danne grundlag for denne meget væsentlige debat om fremtidens mediebillede. Og når det foreligger, tager vi debatten om både portostøtten, momsfritagelse og tilskud til distribution,« siger Ellen Trane Nørby til Journalisten.dk.

Også SF samt Enhedslisten afventer resultatet af udvalgsarbejdet, men SF erklærer dog på forhånd, at der skal flere penge til visse medier af kulturpolitiske grunde.

»Der er ingen vej udenom mere direkte støtte ud fra det princip, at vi skal holde liv i den publicistiske del af pressen, som er nødvendig for den demokratiske samtale,« siger Holger K.

Enhedslistens medieordfører Per Clausen tilføjer:

»De midler, som dagbladene sparer på momsfritagelsen, skal indgå i det kommissionsarbejde, der skal gennemføres om fremtidens mediestøtte.«

Ikke alle partier på Christiansborg ønsker dog at revidere i de nuværende støtteordninger.

Dansk Folkepartis medieordfører, Karin Nødgaard, siger:

»Dansk Folkeparti har ingen planer om yderligere ændringer i portostøtten. Og Dansk Folkeparti vil fastholde momsfritagelsen for dagbladene.« Hun tilføjer, at kræfterne efter valget i stedet skal bruges på at føre den eksisterende medieaftale ud i livet:

»Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at det afgørende for tiden må være at få udmøntet det medieforlig, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Hvad der skal ske i 2011 må vi vente og se til den tid.«

Journalisten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen. Ligeledes har det ikke været muligt at få svar fra de Radikale eller Ny Alliance.

Læs i øvrigt hele Journalistens tema om folketingsvalget 2007.

0 Kommentarer