
Byretten i Næstved dannede mandag rammen for grundlovsforhøret af den 32-årige mand, der er sigtet i sagen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Professorerne Jørn Vestergaard og Sten Schaumburg-Müller var i går over for Journalisten meget klare i spyttet om, hvorvidt danske medier fortsat skal bruge navnet på den 13-årige, der i weekenden blev bortført.
”Lad være.”
Det lader til, at flere danske medier har valgt at lytte efter. Eksempelvis besluttede DR Nyheder ifølge chefredaktør Thomas Falbe tirsdag, at den 13-årige piges navn ikke skal indgå, når man fremadrettet beskriver sagen.
”Vi kommer ikke til at gøre det i rubrikker eller i speaks – det vil kun kunne ske i meget begrænset omfang for at sikre, at der ikke er nogen misforståelser i forhold til, hvad det er for en sag, vi taler om,” siger Thomas Falbe.
Vil overholde navneforbud
Den 13-årige pige forsvandt lørdag, efter at hun havde færdiggjort sin avisrute. Søndag eftermiddag blev hun fundet i live, og en 32-årig mand blev anholdt på samme tidspunkt.
Mandag klokken 11 blev han fremstillet i grundlovsforhør, og her kom det frem, at han er sigtet for frihedsberøvelse, voldtægt under trusler om vold og andre seksuelle krænkelser.
Der er nedlagt navneforbud i sagen, og det er også en af årsagerne til, at public service-mediet ikke længere omtaler sagen med pigens navn.
”Vi vil gerne overholde navneforbuddet. Dermed må vi heller ikke omtale pigen ved navn for ikke at fortsætte krænkelsen af hende,” siger Thomas Falbe.
Hos nyhedsbureauet Ritzau udtaler chefredaktør Lars Vesterløkke i et skriftligt svar, at man ikke har brugt den 13-årige piges navn i omtalen af sagen siden grundlovsforhøret mandag formiddag, hvor det kom frem, at den 13-årige pige var forurettet.
”Denne sag er lidt speciel, fordi forældrene valgte at tale med medierne og dermed oplyse familiens identitet. Men vi vurderede, at det ikke var afgørende for forståelse af sagen og fulgte derfor den almindelige praksis. Vores kunder kunne så vælge selv at tilføje navnet i deres dækning, hvis de syntes, det var relevant,” skriver Lars Vesterløkke i et svar til Journalisten.
Bruger fornavn efter samtykke fra forældre
Hos Ekstra Bladet omtaler man sagen ved at bruge den 13-årige piges navn, og det vil man indtil videre fortsætte med, siger ansvarshavende chefredaktør Knud Brix.
”Vi tager selvfølgelig løbende bestik af de etiske hensyn, men vi mener på nuværende tidspunkt, at det stadig er relevant at nævne hendes fornavn. Vi har været i løbende dialog med familien, også efter sigtelsen, og de har givet samtykke til, at vi fortsat bruger fornavnet.
Knud Brix understreger, at man har taget bestik af sigtelsen og fjernet billederne af den 13-årige pige, som man heller ikke omtaler med efternavn.
Hos B.T. i Pilestræde har man også besluttet, at man fortsat vil omtale sagen med pigens fornavn.
”Det gør vi, fordi det er det, som hele Danmark kender sagen som. Generelt dækker vi sagen dybt ansvarligt og ordentligt. Vi bringer ikke hendes billede og har på intet tidspunkt brugt hendes efternavn. Samtidig har forældrene givet deres samtykke til os til, at vi stadigvæk må bruge navnet, som også er et forholdsvis almindeligt navn,” lyder det fra B.T.’s journalistiske chef, Marie Rask Glerup.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.