Musikjournalistik

Flere medier bakker op om boykot af koncert

Popstjerner skal ikke bestemme, hvordan medierne redigerer, lyder kritikken fra andre medier

Blandt andre Jyllands-Posten, Information, Politiken og Soundvenue bakker op om musikmediet Gaffa, der i går beskrev i en leder, at man vil boykotte dækningen af koncerten med bandet Tool i København i weekenden.

De fire medier tilkendegiver over for Journalisten, at de bakker op om Gaffas boykot og protest, men flere af medierne havde dog ikke planer om at anmelde koncerten.

Baggrunden for Gaffas boykot lyder, at bandet Tool har krævet, at medierne underskriver en fotokontrakt, der ifølge Gaffa begrænser mediet i at arbejde frit.

”I store træk fratager Tool Touring Inc. fotograferne og medierne retten til at udføre deres arbejde, og ved at underskrive kontrakterne risikerer både fotografer og medier retsforfølgelse, hvis artisten og holdet bag føler, at nogle af restriktionerne omkring koncerten ikke bliver overholdt,” lyder det blandt andet i Gaffas leder.

Ifølge Gaffa indebærer fotokontrakten ved koncerten, at man giver den fulde ophavsret til billederne fra koncerten til bandet.

”Vi havde ikke planer om at anmelde koncerten, men vi bakker til fulde op om Gaffas boykot og synes, det er vigtigt at markere en klar og enig afstandtagen til den slags kontrakter, som Tool nu også benytter sig af,” lyder det fra Jyllands-Postens kulturredaktør, Louise Pettersson.

Information bragte hvid boks

På Information fortæller fungerende kulturredaktør Rasmus Elmelund også, at man ikke havde planer om at anmelde Tool, men altid siger nej til at underskrive den slags kontrakter:

”Popstjerner skal ikke bestemme, hvordan vi redigerer vores avis. I den forbindelse undgår vi at bruge arkiv- eller PR-fotos, men illustrerer hellere med en tegning eller en demonstrativ tom boks på avissiden. Det sidste gjorde vi for eksempel i forbindelse med en Beyoncé-koncert i 2013.”

Ud over at afgive den fulde ophavsret forbeholder bandet sig ifølge Gaffa retten til at konfiskere fotografernes udstyr, hvis de fotograferer akkrediteringen, bruger blitz eller på anden vis overskrider beføjelserne om, at man kun må fotografere under det første nummer.

I 2018 boykottede Gaffa også en koncert med Beyoncé og Jay-Z i Parken af lignende årsager.

Berlingske oplyser til Journalisten, at man ikke havde planer om at dække koncerten. Ekstra Bladet er ikke vendt tilbage på Journalistens henvendelse.

0 Kommentarer