Flemming Rose bliver chefredaktør på Frihedsbrevet

Den tidligere udlandsredaktør på Jyllands-Posten skal være i chefredaktionen med Mads Brügger og Kristoffer Eriksen. Sidstnævnte tiltræder dog først til december.

I dag er Frihedsbrevet officielt gået i luften, og dermed er meget af det hemmelighedskræmmeri, der har omgivet projektet, overstået.

Det gælder blandt andet annonceringen af det tredje navn, der skal sidde i mediets chefredaktion sammen med Mads Brügger og Kristoffer Eriksen. Det bliver 63-årige Flemming Rose, der har en baggrund som blandt andet udlandsredaktør på Jyllands-Posten, hvor han i 2005 spillede en hovedrolle i offentliggørelsen af 12 tegninger af profeten Muhammed på avisens sider.

”Jeg glæder mig enormt meget til at komme i gang. Og jeg glæder mig til ikke at skulle gå i skalkeskjul længere. Vi har gerne villet afsløre mit navn så sent som muligt, og der har været flere henvendelser i det private, hvor jeg ikke har kunnet svare folk ordentligt. Det er jeg glad for ikke at skulle længere,” fortæller Flemming Rose til Journalisten.

Skal selv skrive nyhedsbrev

Den hemmeligholdelse er Frihedsbrevet lykkedes med, da Flemming Roses tilknytning til projektet ikke havde været fremme før dagens offentliggørelse. Det på trods af, at han har været involveret i projektet helt fra begyndelsen.

”Mads og jeg går virkelig godt i spænd og supplerer hinanden med forskellige erfaringer og perspektiver. Det har været en lykkelig proces so far. Vi er meget enige om at prioritere uafhængighed og frihed og ikke være bange for at gå mod strømmen,” fortæller Flemming Rose.

Foruden at sidde i chefredaktionen skal han også skrive et af mediets nyhedsbreve. Det har titlen ’Fri Tænkning’ og kommer til primært at bestå af interviews.

”Det bliver med fokus på mennesker, der har markeret sig i den internationale debat, ofte med aktuelle bogudgivelser. Det bliver ikke med noget specifikt stofområde, men med et globalt perspektiv,” fortæller han.

Planen er, at arbejdet på Frihedsbrevet skal være fuldtids for Flemming Rose, selv om han ikke kommer til at have sin daglige gang på mediet.

”Det bliver enormt fascinerende i min alder at være med til at starte et nyt medie op. Det har jeg ikke prøvet før. Og jeg er glad for at få muligheden for at være en del af et medie, som i sin udgivererklæring får garanteret sin fulde frihed og uafhængighed.”

”Jeg har tidligere været i et mediehus, hvor jeg ikke havde min fulde frihed,” fastslår han.

Simon Jul skriver om fri tid

Flemming Rose er ikke det eneste kendte navn, Frihedsbrevet kan præsentere i dag.

Komiker og skuespiller Simon Jul er også ansat på mediet, hvor han skal stå bag nyhedsbrevet Fri Tid. Og litteraturforsker Mette Høeg skal skrive Fri Kritik, som anmelder teater og skønlitteratur.

Mads Brügger skal også selv til tasterne. Han skriver et personligt nyhedsbrev, der fortæller om, hvad der foregår i mediets andre nyhedsbreve. Det er tilgængeligt gratis, hvorimod de andre nyhedsbreve koster 79 kroner for et abonnement, der giver adgang til dem alle. Foruden Fri Tænkning, Fri Tid og Fri Kritik findes der Fri Politik, Fri Finans og Fri Kultur.

”Det er alt sammen nyheder, vi selv har gravet frem, og indhold, vi selv har udviklet,” siger Mads Brügger til Journalisten.

Han fortæller yderligere, at Frihedsbrevet i sin form er inspireret af amerikanske Axios, som laver korte og letlæselige nyhedsbreve.

Alle seks betalte nyhedsbreve samt Mads Brüggers personlige udkommer en gang om ugen. De er alle udgivet i dag som del af offentliggørelsen, men fremover vil de blive sendt ud på forskellige ugedage.

Vil bygge på løbende

Frihedsbrevet er indtil videre finansieret af en ejerkreds bestående af seks erhvervsfolk, men fremadrettet skal det altså finansieres af abonnementsbetalinger fra det, Mediehuset Friheden omtaler som ’medlemmer’.

Foreløbig er der ansat otte journalister på Frihedsbrevet foruden ledelsen, fortæller Mads Brügger. Og det er meningen, at både antallet af ansatte og antallet af nyhedsbreve skal stige løbende.

De ansatte begyndte for de flestes vedkommende arbejdet i starten af maj og har således haft lidt over en måned til at grave de historier frem, der er med i den første sending af nyhedsbreve.

”Det har været meget travlt og krævende. Både at finde historierne, men også med opbygning og praktik, alt fra kontorstole til MobilePay, alt hvad der hører til en virksomhed har vi skullet få styr på. Men jeg er meget glad for det, vi har på plakaten i første omgang,” siger Mads Brügger.

0 Kommentarer

Læs også

Mads Brügger stifter nyt medie med prominente navne

Frihedsbrevet går i luften på lørdag

03. JUNI 2021
Mads Brügger stifter nyt medie med prominente navne

Frihedsbrevet går i luften på lørdag

03. JUNI 2021