Twitter

Falsk George Bush savner at slå irakere ihjel: Nu strammer Elon Musk grebet

Fremtrædende politiske profiler og en amerikansk våbenproducent har i løbet af ugen tweetet opsigtsvækkende ting – fra profiler, der viser sig at være falske

Mens Twitter så småt begynder at flyde med profiler, der med et blåt flueben kan snyde brugerne til at tro, at der er tale om en verificeret person eller virksomhed, strammer den nye Twitter-ejer Elon Musk grebet om parodi-profiler.

Det skriver Elon Musk på Twitter.

Forleden meldte han ud, at det skulle fremgå af en profil, hvis den var en parodi på en person. Men det er ikke nok bare at skrive det i den korte profiltekst:

”Fremover skal profiler, der er engageret i parodier, have ”parodi” stående i deres navn, ikke kun i deres bio,” skriver han og præciserer:

”For at være mere præcis er det profiler, der imiterer personer. Helt basalt er det ikke i orden at narre folk.”

Falsk Bush savner at slå irakere ihjel

De seneste dage har der været flere profiler, der med et blåt flueben har udgivet for sig at være nogen eller noget, de ikke er. For eksempel skrev en George W. Bush med et profilbillede af den tidligere amerikanske profil:

”Jeg savner at slå irakere ihjel,” lød det med henvisning til krigen i Irak.

Det tweet kom, efter at Elon Musk havde meldt ud, at man fremover kan få det blå flueben på Twitter ved at betale otte dollar om måneden. Samtidig havde Twitter-ejeren meddelt, at brugere vil blive smidt af platformen uden advarsel, hvis de parodierer en person.

I et opfølgende tweet skrev George W. Bush-profilen, at:

”I misser alle sammen pointen med de otte dollar. Det er en lille pris for at gøre den her app fuldstændigt ubrugelig, og jeg går ud fra, at han (Elon Musk, red.) hurtigt bliver klar over, at vi kan få refunderet penge til de kreditkort, vi har brugt, hvis han suspenderer os.”

En anden profil har udgivet sig for at være den amerikanske virksomhed Lockheed Martin, der producerer kampfly, satellitter, raketter og missiler.

”Vi vil begynde at standse alle våbensalg til Saudi-Arabien, Israel og USA, indtil der er foretaget undersøgelser af deres historik med krænkelser af menneskerettigheder,” skrev den profil.

Bekymring for mere misinformation

Sidste uge sluttede med en større fyringsrunde på Twitters hovedkontor, hvor omkring 50 procent af medarbejderne blev fyret. Herunder 15 procent af de medarbejdere, der har arbejdet med at modarbejde falske informationer og skadeligt indhold.

Det – kombineret med muligheden for at købe sig til verificering – har skabt bekymring for øgede mængder af misinformation på det sociale medie.

”Jeg ville være særdeles forsigtig på platformen i de kommende dage. Om, hvad du retweeter, hvem du følger og endda din egen fornemmelse af, hvad der sker,” sagde Kate Starbird, der forsker i desinformation på Washington Universitet, tidligere på ugen til AFP.

Samme bekymring luftede digital rådgiver Astrid Haug over for Ritzau:

”Dels er der færre moderatorer, men der er også en masse andre funktioner – folk, der arbejder med menneskerettigheder eller konflikter i verden – som også er blevet afskediget,” sagde hun søndag.

Elon Musk har tidligere skrevet på Twitter, at man vil opretholde indsatsen omkring moderation på platformen. Den forklaring giver Astrid Haug dog ikke meget for og henviser til den løbende kritik af moderation på Twitter.

”At man så samtidig fyrer folk, der sidder og skal arbejde med moderation på den ene eller anden måde, det udgør altså en markant risiko for Twitter og ikke mindst for brugerne.”

 

 

0 Kommentarer