Udviklingen inden for tv-journalistikken går uundgåeligt i retning af flere korte nyhedsopdateringer sendt med stadigt kortere mellemrum. Kritikere frygter en forfladigelse af tv-journalistikken.
NYHEDSSMØR. DR og TV2 har taget endnu et skridt i retning af fuld 24-timers nyhedsdækning. Nyhedscheferne jubler over, at det med de to nye udsendelser klokken 14 og 15 omsider er lykkedes at lukke hullerne i nyhedsdækningen. I fremtiden vil tv-stationerne være bedre i stand til at rapportere om døgnets begivenheder, imens de sker. Men fremskridtet vækker bekymring blandt medieforskere. De kritiserer nyhedsstationerne for at sparke til en udvikling, der trækker i retning af mindre research og flere ligegyldige nyhedsopdateringer.
»Eftermiddagsudsendelserne er udtryk for en live-ideologi, som blandt andet hænger sammen med CNNs indflydelse på moderne tv-journalistik. Man vil gerne give seerne en fornemmelse af hele tiden at være opdateret. Det sætter tryk på en udvikling, hvor man opprioriterer katastrofer og andre historier med løbende udvikling. Jeg frygter, at vi vil komme til at se en masse pseudo-nyheder, hvor man laver stand-ups på steder, hvor der ikke sker noget, og hvor reporteren bare står og gætter på, hvad der sker bag nogle lukkede døre,« siger Hanne Bruun, der er medieforsker ved Århus Universitet.
Hun bakkes op af sin københavnske kollega Stig Hjarvard, der er lektor på Københavns Universitets Afdeling for Film- og Medievidenskab:
»I en vis grad giver de nye udsendelser en bedre service. Men man kan diskutere, om det er rigtigt at prioritere ressourcer på at pakke det hele en gang til i stedet for at bruge mere tid på research. Jeg ser ikke noget problem i, at man indfører en ekstra nyhedsudsendelse. Men det er et reelt problem på længere sigt, at man laver kontinuerlige nyhedsflader på bekostning af den baggrunds-
orienterede journalistik,« siger han.
»Den sang hørte vi allerede, da vi lancerede morgennyhederne tilbage i '98,« siger TV2s nyhedschef, Michael Dyrby, der bestemt ikke deler medieforskernes bekymring over udviklingen:
»Det er styrken ved tv-nyheder, at du får dem, mens de er der. Hvorfor skal vi sidde og vente? Lad os da fortælle det, mens det sker! Jeg tror ikke, familien Danmark bliver ødelagt og rystet i sin grundvold, fordi TV2 viser nyheder klokken 14, og DR klokken 15. Seerne er ikke så analytiske. De har bare et behov for at få nyheder, når det passer dem, og hvis ikke nyhederne er der, når de åbner, skruer de over på BBC eller CNN,« siger han.
Ifølge adjunkt ved Roskilde Universitetscenter Mark Ørsten skal eftermiddagsudsendelserne først og fremmest ses som et strategisk skridt fra tv-
stationernes side:
»Ved at sende udsendelser om eftermiddagen udvider tv-stationerne deres målgruppe. Samtidig forsøger de at holde seerne fast på sendefladen, i håb om at de så også ser nyhederne om aftenen. Udsendelserne er med til at brande tv-kanalen, så seerne får det indtryk, at hvis der sker noget i løbet af dagen, så bliver det fortalt her. Fordelen er, at når der rent faktisk sker noget spændende, kan vi få løbende opdateringer. Ulempen er, at der ofte ikke sker noget, der er så spændende, at det fortjener den opmærksomhed.«
Tillidsmand på TV AVISEN Jørgen Laurvig støtter tanken om flere nyhedsudsendelser, men er bekymret for de konsekvenser, det høje arbejdspres kan få for kvaliteten.
»Der er en tendens til, at man smører nyhedssmørret ud i et stadigt tyndere lag over flere flader. Selv om der bliver ansat nye folk til nye programmer, bliver der samtidig lagt flere opgaver over på os, der allerede arbejder på andre programmer. Den enkelte opgave fylder måske ikke meget, men det er summen af de mange små opgaver, der støt og roligt øger arbejdspresset. Jeg frygter, at der vil opstå situationer, hvor folk ikke er grundige nok. Ikke fordi de ikke er dygtige, men fordi de ikke har tid,« siger han.
Det er stadig lidt uklart, hvem der skal lave de nye eftermiddagsudsendelser på DR. For at frigøre ressourcer har tv-stationen sløjfet det tyve minutter lange debatprogram, der plejede at blive sendt i forlængelse af morgennyhederne.
Ifølge TV AVISENs nyhedschef, Henrik Keith Hansen, bliver DR nødt til at følge med udviklingen og servere nyheder, når folk vil have dem, hvis DR skal kunne blive ved med at inddrive licens.
»Hvis vi koncentrerer vores kræfter om kun at lave to virkelig stærke nyheder om aftenen, sådan som mange medarbejdere gerne vil have det, risikerer vi at blive et niche-produkt. Hvis seerne ikke kan se nyheder på DR på det tidspunkt, der passer dem, risikerer vi, at de heller ikke ser os om aftenen. På lang sigt vil vi kunne risikere at miste opbakningen til at inddrive licens og dermed ryge ud af markedet,« siger han.
- Læs også i denne udgave af Journalisten: »Vi vender tilbage med det seneste nye …«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.