Firma i kløerne på ‘Kontant’ – se dets egen version af interviewet

'KLH Isolering Sjælland' blev torsdag kritiseret i DR’s 'Kontant'. Nu har firmaet som modtræk lagt råbåndet med DR’s interview ud – og lavet sit eget sammenklip. ”Vi vil vise, at man kan klippe sig til den version, man gerne vil vise,” siger bestyrelsesformand. 'Kontant': ”Det er over stregen”

”Der findes mange måder at klippe et tv-indslag på – her er én af dem. Husk ikke at stole på alt, hvad du hører/ser på tv”.

Sådan lyder starten på et opslag, som isoleringsfirmaet KLH Isolering Sjælland torsdag aften publicerede på sin facebookprofil. Det skete, efter at firmaet samme aften var blevet kritiseret i DR’s forbrugerprogram 'Kontant' for ikke at gøre sit arbejde ordentligt. En påstand, firmaet generelt afviser.

I isoleringsfirmaets opslag på Facebook kan man se en video på knap tre minutter med sammenklip af 'Kontant'-vært Jacob Illeborgs interview med firmaet. KLH Isolering Sjælland kunne lave videoen, fordi firmaet optog hele 'Kontants' interview med eget kamera.

Det fortæller isoleringsfirmaets bestyrelsesformand og advokat, Jesper Mieritz, til Journalisten.

”Vi gjorde det, fordi vi var 100 procent sikre på, at de ville klippe interviewet til, så det passede ind i deres allerede producerede program. Vi havde fra starten et indtryk af, at de allerede havde fortalt historien, inden de kom. Og vi ville gerne forsøge at fortælle vores historie,” siger han.

KLH: Det er ikke fremstillet, som det foregik 

I isoleringsfirmaets video ser man blandt andet, hvordan 'Kontants' vært Jakob Illeborg fumler lidt med sine papirer, og at han flere gange bliver forvirret og spørger en anden journalist fra redaktionen til råds.

”Hele idéen med videoen var sådan set at vise, at man kan fremstille nyheder på den måde, man vil, alt efter hvordan man klipper et indslag. Jeg mener ikke, de har fremstillet det på den måde, som det foregik. Vi vil vise, at man kan klippe sig til den version, man gerne vil vise, så det passer ind i ens historie. Det er lidt det samme, som DR gør i deres version,” siger Jesper Mieritz.

”De var ufatteligt dårligt forberedt”

Ud over at lave sit eget sammenklip af interviewet, har KLH Isolering Sjælland også lagt den fulde optagelse af interviewet på halvanden time ud. I 'Kontant' varer interviewet cirka otte minutter.

”Vi har lagt det hele frem, så folk kan se, hvordan interviewet foregår. Og hvordan de hele tiden bruger to interviewere til at stille de her spørgsmål på alle mulige forskellige måder. Interviewet blev afbrudt måske 15 gange, hvor Jakob Illeborg er nødt til at søge råd og vejledning hos en anden journalist, der sidder ved siden af. De var ufatteligt dårligt forberedt – det var Jakob Illeborg i hvert fald,” siger Jesper Mieritz.

Men er der noget galt i, at der er en journalist med på sidelinjen, som er mere inde i substansen, og som hjælper værten undervejs?

”Nej, som udgangspunkt ikke. Men så skal man også bare vise, at det er sådan, interviewet foregår,” siger han. 

Hvorfor har I ikke lavet en sammenklipning, hvor I får sagt de pointer, I gerne vil ud med, fremfor den her klipning, der viser, hvordan det foregår bag kulisserne?

”Det gør vi højst sandsynligt også – men der er også et tidsmæssigt element i det her,” siger Jesper Mieritz.

DR: Vi var godt forberedt

Redaktør for DR’s 'Kontant' Dennis Kragelund afviser over for Journalisten, at de skulle have været dårligt forberedt til interviewet med KLH Isolering Sjælland.

”Vi er på ingen måde dårligt forberedt. Vi har en journalist med, som har arbejdet meget grundigt med den her sag, og vi har fremsendt en spørgeramme til dem i god tid. Det er den, vi går frem efter. Når de spørger meget teknisk, og vores studievært har brug for at spørge vores journalist, hvad der er op og ned, så gør han selvfølgelig det. Det ville da være useriøst andet,” siger han.

Dennis Kragelund fortæller, at det ikke er usædvanligt, at de firmaer, som 'Kontant' interviewer, laver deres egen optagelse af interviewet.

”Det er vi tit ude for, og det har jeg det fint med. Folk må gerne optage, hvad vi laver – vi har ikke noget at skjule,” siger han.

DR: De vil gøre vores vært til grin 

Til gengæld er 'Kontant'-redaktøren kritisk over for det sammenklip, som KLH Isolering Sjælland har lagt ud.

”Jeg synes, det er over stregen, at man laver sådan en video her. Som jeg ser det, handler det alene om at udstille nogle mennesker, som er på arbejde, og om at gøre en i øvrigt rigtig dygtig studievært til grin. Det synes jeg er over stregen,” siger Dennis Kragelund.

Men kan man ikke sige, at I smager jeres egen medicin? Jesper Mieritz fremstilles jo heller ikke på den skønneste måde hele vejen igennem i jeres sammenklip af interviewet …

”Vi havde på forhånd fået en utrolig masse papirer fra firmaets advokater, hvor det fremgår, hvad de gerne vil have lov at svare på i interviewet. Det har vi selvfølgelig lyttet til, og de får faktisk lov til at svare på de ting i udsendelsen. Til gengæld har vi ikke fået noget at vide, inden de lagde hele interviewet og deres egen video ud, før vores program blev sendt. Så nej, jeg synes ikke, at man overhovedet kan sammenligne det.”

Problematisk i forhold til de interviewede

Dennis Kragelund undrer sig desuden over, at KLH Isolering Sjælland har lagt den fulde optagelse på halvanden time ud, uden tilsyneladende at spørge de forbrugere, hvis klagesager omtales i interviewet. 

”Jeg synes især, det er betænkeligt og problematisk i forhold til de mennesker, vi taler om i interviewet. Der kommer jo ting frem i det her interview – folks navne og adresser og andre ting – som vi normalt ville klippe ud af programmet. Nu ved jeg jo ikke, om KLH Isolering har ringet og spurgt de her mennesker, om de godt må offentliggøre, at der bliver talt om dem – men det ville vi i hvert fald altid gøre,” siger han.

Til det svarer Jesper Mieritz fra ’KLH Isolering Sjælland’:

”Vi har ikke frembragt andre oplysninger end dem frembragt af DR. For god ordens skyld bemærker jeg, at KLH Isolering A/S er en håndværksvirksomhed og ikke et journalistisk medie underlagt journalistiske regler.”

Facebook-videoen fra KLH Isolering Sjælland har næsten rundet 100.000 visninger og er blevet delt over 700 gange siden torsdag aften. Men Dennis Kragelund fra 'Kontant' tror ikke, at firmaet har held med deres modtræk.

”Jeg er faktisk helt tryg ved, at dem, der ser den her video, selv kan vurdere, om det her er et mediestunt, eller om det har bund i virkeligheden,” siger han.

13 Kommentarer

Allan Boldt
3. FEBRUAR 2017
Ynkeligt klynk fra DR
Ynkeligt klynk fra DR-redaktør Dennis Kragelund: "udstille nogle mennesker, som er på arbejde...," "...gøre en....studievært til grin...". Har DR ikke en presserådgiver? Den seneste tids mange sager tyder på, at DRs chefer burde tænke sig om, før de taler....


”Jeg synes, det er over stregen, at man laver sådan en video her. Som jeg ser det, handler det alene om at udstille nogle mennesker, som er på arbejde, og om at gøre en i øvrigt rigtig dygtig studievært til grin. Det synes jeg er over stregen,” siger Dennis Kragelund.
Kim Sørensen
2. FEBRUAR 2017
@Jørn

@Jørn

Jeg skal ikke kunne udtale mig for de andre brugere. Men min personlige holdning er ikke, at KLH er uskyldige eller forsvarsløse. Det første tager jeg slet ikke stilling til. Det andet er åbenlyst forkert, da artiklens udgangspunkt netop er firmaets forsvar.
Jeg noterer mig sådan set bare, at KLH jo er den lille i denne forbindelse og som flere andre brugere, at DR's forbrugerprogrammer ofte går hen og bliver tendentiøse, dersom præmissen er et unuanceret verdensbillede, hvor man enten er skurk eller offer.
Tag f.eks. den første case, hvor den såkaldte "kunde" tilsyneladende, via sin kæreste, har et personligt forhold til en konkurrerende virksomhed og i øvrigt aldrig har været kunde hos KLH. Der kan man vel godt tale om journalistisk og etisk svigt hos DR, uden man af den grund gør sig til apologet for KLH?
Det centrale er jo slet ikke spørgsmålet om "skyld". Det væsentlige er, at DR sgu har et ansvar i forhold til at være objektive og fair, især når de går efter én bestemt virksomhed. Og det ansvar mener jeg det er helt åbenlyst, at de ikke lever op til. Det havde været en helt anden snak, hvis programmets mål var selve branchen. Men nu gik man specifikt efter KLH og så er det altså ikke i orden, at man i stedet for at perspektivere i forhold til branchestandarder (fejlmarginer etc.), inddrager konkurrerende virksomheder og interesser som dokumentation.
Jørn Gade
2. FEBRUAR 2017
Mange her på debatsiden har
Mange her på debatsiden har en masse imod DR, som de ser som den store skurk mod den forsvarsløse lille håndværker (DKs største isoleringsfirma?). Kritikken vendes så lige til også at DR er licens-betalt.
Men tilbage til sagen - og det uskyldige KLH-firma. Hvorfor er det så, at en række andre isoleringsfirmaer vælger at politianmelde KLH: http://sn.dk/Sjaelland/Konkurrenter-politianmelder-isoleringsfirma/artikel/630299 ?
Thomas Pallesen
31. JANUAR 2017
Når man ser hele interviewet
Når man ser hele interviewet (som KLH har lagt på Youtube), viser det sig desværre, at den ene part ikke har noget at lade den anden høre. Desværre fjumrer DR lige så meget med journalistikken og fakta, som KLH fjumrer med de uheldige hulmursisoleringer og firmaets tåbelige konspirationsteorier og ubehagelige forsøg på at få kunder til at lade være med at udtale sig. For mig viser hele sagen blot, at journalister bør sætte sig mere ind i det tekniske, før de kaster sig over hulmursisolering, og at isolationsfirmaer bør sætte sig mere ind i kommunikation, inden de kaster sig i åben kamp med medierne.
Per Meinertsen
31. JANUAR 2017
Og med en vigtig sags
Og med en vigtig sags tjeneste mener jeg selvfølgelig vigtigheden af, at være sober i sin redigering.
Nu har jeg så i mellemtiden set udsendelsen, og på mig virker den rimelig sober, i modsætning til KLH's lille video, som i alle henseender er og bliver et manipulerende makværk. Og når det fremføres som nærmest et komplot, at intervieweren måtte have assistance af en anden journalist, vil jeg sige, at der måske burde have været endnu flere med på sidelinjen, for at hamle op med den drevne advokats krumspring.

Flere