Fire rengøringsfolk anholdt hos Berlingske

Fire rengøringsfolk blev anholdt på grund af manglende tilladelser og falske papirer ved en politiaktion i Det Berlingske Hus. Berlingske går fri, men rengøringsfirmaet - det nyligt kritiserede Forenede Service - kan vente en klækkelig bøde. (Opdateret 24/1, 11.11)

Fire rengøringsfolk blev anholdt på grund af manglende tilladelser og falske papirer ved en politiaktion i Det Berlingske Hus. Berlingske går fri, men rengøringsfirmaet – det nyligt kritiserede Forenede Service – kan vente en klækkelig bøde. (Opdateret 24/1, 11.11)

Politiet var sammen med Skat på uventet besøg hos ni danske mediehuse i sidste uge. Aktionen skulle kontrollere forholdene for rengøringspersonalet.

Besøgene hos otte mediehuse forløb uden store problemer, men hos Berlingske Media måtte politiet anholde alle fire rengøringsmedarbejdere, erfarer Journalisten.dk.

To af de fire rengøringsfolk er blevet fængslet af Københavns Udlændingekontrolgruppe med henblik på udvisning, da de hverken har opholds- eller arbejdstilladelse. Den tredje har i forvejen indrejseforbud til Danmark, og den fjerde bliver sigtet for at fremvise falske papirer, oplyser Skat.

»Ulovlig rengøring er et meget stort problem i dansk erhvervsliv,« fortæller afdelingsleder Hanne Nielsen fra Skat til Journalisten.dk.

Derfor er aktionen også langtfra den sidste, Skat vil gennemføre. Denne gang var turen så kommet til mediebranchen.

Fra 1. januar 2010 til 1. oktober 2011 har Skat opkrævet cirka 300 millioner kroner fra rengøringsfirmaer, der ikke har opgivet det, de skulle, i enten moms, A-skat eller for omsætning, oplyser Hanne Nielsen.

Men ansvaret ligger ikke hos Berlingske Media, det ligger hos rengøringsfirmaet – der skulle have undersøgt underleverandøren bedre. Journalisten.dk erfarer, at firmaet er Forenede Service, der nu kan forvente en større bøde. Det koster 10.000 kroner for hver medarbejder per påbegyndt måned, når der ikke er styr på opholds- eller arbejdstilladelserne.

»Ansvaret ligger hos rengøringsfirmaet. Bladhuset har jo lavet en kontrakt som købere og regner med, at alting er i orden,« siger Hanne Nielsen.

»Men vi prøver at give erhvervslivet bedre mulighed for at forebygge det. Man kan for eksempel indføre en fast procedure for at holde øje med underleverandører og sikre sig, at papirerne er i orden, og lønnen bliver indberettet,« fortsætter hun.

Hanne Nielsen henviser til undersitet skat.dk/rengøring, hvor Skat har flere gode råd til virksomheder – fx mediehuse – der gerne vil undgå ulovlig rengøring i fremtiden.

Skat har i dag i forbindelse med aktionen sendt en pressemeddelelse ud, hvor de har anonymiseret bladhuset.

Forenede Service har været udsat for heftig kritik de seneste dage i flere medier, efter Fagbladet 3F har afsløret dårlige arbejds- og levevilkår hos medarbejdere ved nogle af selskabets underleverandører.

Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Forenede Service. Vi forsøger fortsat at få en kommentar fra Berlingske.

(Opdateret 24/1 kl 11.11:  Tilføjet, at rengøringsfirmaet bag er Forenede Service.)

0 Kommentarer