På baggrund af webundersøgelsen har JOURNALISTEN forsøgt at tegne et billede af den typiske medarbejder på Jyllands-Posten, Berlingske Tidende, NORDJYSKE Stiftstidende og Århus Stiftstidende. Vi har udeladt TV2/NORD, idet arbejdspladsen er væsentligt mindre end de andre.
Den ansatte på NORDJYSKE Stiftstidende føler ikke samme opbakning fra ledelsen, som kollegerne på Berlingeren og Jyllands-Posten gør. Men den nordjyske journalist skal heller ikke kun levere til et medie. Han har ganske vist været igennem en voldsom omvæltning over de seneste år, men han tror ikke, at arbejdspladsen vil gennemgå de store omvæltninger i årene, som kommer.
Det er også sjældent, at han frygter at blive fyret. Til gengæld føler han sig ikke så sikker i sadlen, som kollegerne fra Berlingske, Århus Stiftstidende og JP, hvis der skulle fyres ti procent af journalisterne på arbejdspladsen.
Den hårdt prøvede journalist på Århus Stiftstidende er nået op i 50erne, og han giver udtryk for, at han "af og til" frygter at blive fyret. Måske er det derfor, at han i løbet af de seneste fem år har været mere job-søgende end kollegerne på Berlingske, JP og Nordjyske. Den slags er ikke altid rart for selvtilliden. Medarbejderen på Århus Stiftstidende frygter således i højere grad end de andre aldrig at få et andet job, hvis han skulle blive fyret.
Journalisten fra Stiftstidende tror heller ikke på, at regionalavisen eksisterer i sin nuværende form om fem år. Ikke at avisen lukker, men snarere at den fusionerer med andre medier, eller på anden måde bliver ændret væsenligt.
Medarbejderen på Berlingske Tidende er en mand i 40erne, der af og til frygter at blive fyret. Det kan hænge sammen med, at han ikke har så stor tillid til sin arbejdsplads som kollegaen fra Viby. Paradoksalt nok tror journalisterne på de andre medier mere på, at Berlingske Tidende vil bestå i sin nuværende form om fem år – end journalisterne på Berlingske selv tør tro. Men det får tilsyneladende ikke den mandlige medarbejder til at søge væk.
Måske fordi han ligesom kollegaen på Jyllands-Posten føler, at ledelsen værdsætter hans arbejde.
Journalisten på Jyllands-Posten spekulerer ikke så meget som sine kolleger i branchen på, om han bliver fyret. Det er faktisk meget sjældent, at han får disse tanker på trods af, at han har været vidne til flere store sparerunder. En af grundene er måske, at han ikke forestiller sig, at Jyllands-Posten bliver lukket, fusioneret eller ændret dramatisk i løbet af de næste fem år. Pudsigt nok er han helt sikker på, at konkurrenten i Århus, Århus Stiftstidende, ikke eksisterer i sin nuværende form om fem år. Hvis JP-journalisten alligevel skulle miste sit arbejde, tror han, at han vil få et job igen – i hvert fald inden for et år. Det er godt. For han har nemlig ikke råd til de faste udgifter, hvis han skulle ende på dagpenge.
Læs også: Udbredt frygt for fyresedlen, Journalister usikre på fremtiden, En arie om arbejdsløshed, Afspadsering passer ikke til faget, Året der gik og Muligheder på dagpenge
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.