Fire danske journalister kan ryge på Aserbajdsjans sorte liste

Fire danske journalister besøgte i sidste uge den omstridte region Nagorno-Karabakh, som officielt tilhører Aserbajdsjan. Journalisterne kom ind fra den armenske side, hvilket formentligt betyder, at journalisterne nu ryger på den sorte liste i Aserbajdsjan

Jyllands-Posten kunne i sidste uge fortælle, at formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen (V), og Marie Krarup (DF) kan havne på den sorte liste i Aserbajdsjan.

Det viser sig, at samme skæbne også kan ramme fire danske journalister.

Anna Libak (Weekendavisen), Christopher Arzrouni (Børsen), Anders Ellebæk Madsen (Kristeligt Dagblad) og Lasse Skou Andersen (Information) rejste sammen med de to politikere ind i Nagorno-Karabakh-regionen mandag den 9. september. 

Nagorno-Karabakh tilhører officielt Aserbajdsjan, men bliver af mange betragtet som en armensk enklave. Området har været genstand for flere krigshandlinger de seneste 20 år. Ifølge den sidste sovjetiske folketælling i 1989 udgjorde armenierne 77 pct. af den daværende befolkning på 188.000 i regionen, mens 21 pct. var muslimske azerier, skriver Jyllands-Posten.

Aserbajdsjan mener, at området er besat af armenierne. Grunden til, at journalisterne kan havne på den sorte liste, som i øvrigt er offentlig, er, at de er kommet ind fra den armenske side – uden de rette tilladelser fra Aserbajdsjan.

»Grænsekontrollen var bare en kiosk og en bås med to betjente. Nagorno-Karabakh påstår, at de er en selvstændig republik, men vi blev slet ikke kontrolleret, da vi kom fra Armenien. Vi skulle ikke engang vise pas,« siger Lasse Skou Andersen fra Information, der ikke fik så meget ud af turen til Nagorno-Karabakh.

»Vi så mange mødelokaler, og der blev udvekslet mange høflighedsfraser. Men det var meget interessant at se, hvordan soldaterne marcherer gennem byen hver dag. Når du kører ind i landet, kan du se, at der står tanks på bjergtoppene. De har store hvide kors malet på sig. Jeg tænkte, at det var en meget religiøs konflikt, men de hvide kors var der ifølge de lokale kun, så man kunne se forskel fra de tanks, de har i Aserbajdsjan,« siger han.

Lasse Skou Andersen forklarer, at journalisterne var blevet inviteret af den armenske ambassade i Danmark.

»Vi havde ikke fået nogen tilladelser overhovedet fra Aserbajdsjan til at komme ind,« siger han.

Og det kan altså vise sig at få konsekvenser for journalisterne, der sammen med Eva Kjer Hansen og Marie Krarup kan komme på den sorte liste i Aserbajdsjan.

APA, et nyhedsbureau i Aserbajdsjan, udsendte tirsdag den 10. september en meddelelse, der beskriver, at sagen skal undersøges.

APA oplyser til Journalisten i dag, at hvis undersøgelsen viser, at danskerne er kommet ind i Nagorno-Karabakh uden de rette tilladelser, kan de aldrig komme ind i Aserbajdsjan igen.

»Så havner de på den sorte liste,« lyder meldingen.

Det bekymrer dog ikke Lasse Skou Andersen synderligt.

»Jeg har ikke så meget imod at blive blacklistet. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde skulle til Aserbajdsjan alligevel, men det er selvfølgelig en indskrænkning af min bevægelsesfrihed,« siger han.

Udenrigsministeriet i Aserbajdsjan har i fredags sendt et brev til Folketingets formand, Mogens Lykketoft. I brevet opfordrer de til, at lignende besøg til Nagorno-Karabakh ikke sker igen. 

Der er dog håb for de danske journalister, hvis de vil besøge Aserbajdsjan igen. Talspersonen fra det aserbajdjanske udenrigsministerium udtalte i sidste måned til APA, at man kan appellere om at komme af den sorte liste. 

1 Kommentar

Nielsen
17. SEPTEMBER 2013
Der kræves visum fra
Der kræves visum fra myndighederne i Nagorno-Karabakh for at besøge enklaven. Ved indrejse i området - der KUN kan ske via én grænsestation i Armenien - kontrolleres og registreres pas, og man skal (!!) - når man når frem til hovedstaden Stapanakert - omngående henvende sig i Udenrigssministeriet, hvor man skal købe visum. Kommer man uden for ministeriets åbningstid SKAL man forinden købe visum i Nagorno-Karabakhs 'ambasade' i Jerevan.

Med et visum fra Nagorno-Karabaghk i sit pas kan man IKKE komme i Aserbajdsjan efterfølgende. Det ved enhver - eller burde enhver vide - der rejser i området.

Man kan selvfølgelig IKKE legalt komme ind i Nagorno-Karabakh fra Aserbajdsjan, da området jo er besat af Armenien.