Finske journalister dropper Danske Bank

Danske Bank investerer cirka 45 mio. kroner for det finske journalistforbund. Men det stopper nu: ”På grund af den uetiske adfærd, som Danske Bank har vist i Danmark og Estland, har bestyrelsen besluttet at trække investeringerne,” siger økonomichef. Danske Bank: Ærgeligt, men fuld forståelse for kritikken

Det finske journalistforbund har besluttet at droppe Danske Bank som investeringspartner. Danske Bank har hidtil forvaltet omkring 45 mio. kroner (6 mio. euro) på vegne af det finske forbund, oplyser forbundet til Journalisten.

”Danske Bank har stået for en del af vores investeringer. De har sådan set håndteret opgaven som aftalt, men vi har besluttet at flytte investeringerne på grund af hvidvaskskandalen,” forklarer økonomichef i det finske forbund Helena Visti.

Det finske journalistforbund vil dog fortsat lade Danske Bank forvalte visse konti og opsiger dermed ikke alt samarbejde med banken. Men investeringssamarbejdet ophører.

Danske Bank-skandalen er først og fremmest blevet afdækket af Berlingske, som har samarbejdet med kolleger i flere lande om dele af afdækningen. Det er blevet afsløret, at Danske Bank gennem sin filial i Estland har behandlet mistænkelige transaktioner for omkring 200 mia. euro i årene 2007-2015.

“Det er en historisk stor hvidvaskskandale, hvor Danske Bank åbenlyst ikke har handlet, som man burde. Baseret på den offentlige omtale af sagen mener vi ikke, at banken har haft en tilstrækkelig intern kontrol,” udtaler Marko Laitala, som er formand for det finske forbunds finansudvalg, i en pressemeddelelse.

Journalister har et særligt ansvar

Økonomichef Helena Visti understreger, at Danske Bank ikke har haft mangelfuld kontrol med forbundets penge.

”De har ikke overtrådt vores etiske regler, og vi har ingen grund til at tro, at medlemmernes penge har været investeret i uetiske foretagender. Men på grund af den uetiske adfærd, som Danske Bank har vist i Danmark og Estland, så har bestyrelsen besluttet at trække investeringerne,” siger Helena Visti.

Det finske forbund har endnu ikke fundet ud af, hvem der skal investere den portefølje på 45 mio. kroner, som nu trækkes ud af Danske Bank.

”Vi vil gøre vores bedste for at undersøge markedet og finde en ny samarbejdspartner, som kan investere vores penge på en etisk forsvarlig måde,” siger Helena Visti.

Danske Bank har løst opgaven for jer tilfredsstillende. Hvorfor er det en opgave for en fagforening at bekæmpe hvidvask i Estland?

”Vores medlemmer er journalister, som holder kritisk øje med samfundsudviklingen. Vi mener, at det giver os et ansvar for at opføre os etisk forsvarligt,” siger Helena Visti.

Danske Bank: Fuld forståelse for kritik

I Danske Bank er man kede af at miste det finske journalistforbund som kunde, oplyser den danske presseafdeling.

”Vi er naturligvis kede af at miste kunder på baggrund af denne sag, hvor vi ikke har levet op til vores forpligtelser. Vi kan ikke ændre på, hvad der er sket, men vi kan sørge for, at vi aldrig havner i en lignende situation igen. Og i forhold til at bekæmpe økonomisk kriminalitet og hvidvask er vi et helt andet sted i dag, end da begivenhederne fandt sted i Estland,” udtaler pressechef Kenni Leth i en mail.

Han fortsætter:

”Vi har fuld forståelse for den kritik, vi møder i øjeblikket. Vi prøver så vidt muligt at besvare de spørgsmål, vi får, og tage en åben og ærlig dialog om sagen. Og der er ingen tvivl om, at der ligger et stort arbejde i at genvinde omverdenens tillid.”

I 2015 droppede Dansk Journalistforbund også Danske Bank som investeringspartner. Det var selskabets investeringsgren, Danske Capital, som forvaltede lidt over 80 mio. kroner på vegne af medlemmerne. Men Journalisten afdækkede, at 11 procent af pengene var investeret i hedgefonde på øen Guernsey, som af eksperter og kritikere blev beskrevet som et skattely. Der foregik ikke noget ulovligt, men et flertal i forbundets hovedbestyrelse fandt investeringerne uetiske og trak dem derfor ud af Danske Capital.

I dag er det Gudme Raaschou og SparInvest, som investerer Dansk Journalistforbunds formue.

0 Kommentarer