Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
14:27 27.01.2023 Christian Lindhardt

Finske journalister dømt for at røbe statshemmeligheder

To journalister på det finske medie Helsingin Sanomat er ved Helsingfors tingsrätt blevet dømt for at røbe statshemmeligheder. Det skriver det finske medie YLE.

De to journalister, Laura Halminen og Tuomo Pietiläinen, stod sammen med deres chef, Kalle Silfverberg, anklaget for at røbe statshemmeligheder, fordi de i 2017 udgav en undersøgende artikel med rubrikken ’Finlands mest hemmelige sted’. Den afslørede beliggenheden og opgaverne for en særlig efterretningsafdeling i det finske militær.

Anklageren havde krævet alle tre straffet med halvandet års fængsel, men det var kun Tuomo Pietiläinen, der betragtes som hovedansvarlig for artiklen, der fik en dom. Han blev idømt 50 dagbøder, mens Laura Halminen dømmes, men ikke får nogen straf.

Kalle Silfverberg blev frikendt i sagen, der har trukket store overskrifter i Finland.

Formanden for det finske journalistforbund har tidligere kritiseret retssagen og sagt, at ”truslen om fængselsstraf kan føre til selvcensur.”

Finland har i mange år ligget øverst på organisationen Journalister uden Grænsers liste over pressefrihed. Landet faldt dog sidste år til en femteplads, hvilket delvist skyldes den ovenstående sag.

SENESTE NYT

Flere nyheder