Finsk minister: Derfor er vi så åbne

Finland er Nordens mest åbne land. »Unødvendig lukkethed skaber typisk flere problemer end åbenhed,« udtaler Finlands justitsminister til Journalisten. Danmark er bundprop, men det vil den danske justitsminister ikke forholde sig til

Danmark er bundprop i Norden, når det kommer til åbenhed, som Journalisten skrev for nylig. Omvendt deler Finland førstepladsen med Norge.

Den danske justitsminister Mette Frederiksen (S) har via sin særlige rådgiver to gange afvist at udtale sig om den danske sidsteplads. Den finske justitsminister, Anna-Maja Henriksson, vil til gengæld gerne forholde sig til Finlands førsteplads.

Anna-Maja Henriksson mener, at høj åbenhed er en forudsætning for den høje tillid i samfundet, man forbinder med lande som Finland.

"Et af de vigtigste elementer i den tillid er vores tradition for en åben forvaltning. Åbenheden gør de politiske og administrative beslutninger gennemsigtige, og det bidrager til at gøre dem legitime," skriver Anna-Maja Henriksson i en mail.

Åbenhed skal være hovedregel

I Finland er der blandt andet åbenhed om borgernes skat: En journalist kan gå ned på skattekontoret og få et USB-stik med skatteoplysninger på regioner eller personer efter ønske.

Der er også høj åbenhed om, hvad regeringen foretager sig. Dagsordener for regeringsmøder er offentlige på forhånd, og både beslutninger og bilag lægges frem straks efter møderne.

Finland har også mere åbenhed om, hvordan love bliver til. I Danmark er den politiske beslutningsproces i høj grad mørklagt, fordi de vigtigste forhandlinger foregår mellem en minister og nogle ordførere. Under den danske offentlighedslov er dokumenter udvekslet her hemmelige. I Finland har de dels en mere åben lovgivning, dels en mere formaliseret proces, så mere foregår i det åbne.

Har du oplevet problemer med åbenheden i Finland?

»Unødvendig lukkethed skaber ofte flere problemer end åbenhed i det offentlige. Når det er sagt, så dukker der da spørgsmål op engang imellem, for eksempel åbenhed om sager, hvor vi står midt i beslutningsprocessen. Men det er vigtigt, at hemmeligholdelse er en undtagelse i loven,« skriver Anna-Maja Henriksson.

Finland satser på åbenhed på nettet

Finland overhales dog af Norge, når det kommer til digital åbenhed. Her er den finske regering ifølge Anna-Maja Henriksson i gang med at øge åbenheden. Det sker blandt andet med den nye portal Otakantaa.fi, som samler lovforslag, der er under behandling eller netop vedtaget i parlamentet. Borgerne kan få overblik og søge i databasen, ligesom det er muligt at kommentere på lovforslag. I Finland skal det faglige grundlag være åbent, før politiske beslutninger træffes.

En anden portal – lausuntopalvelu.fi – skal gøre det muligt for borgere at debattere forslag til nye regler, før de fremlægges for parlamentet. Formålet er at få borgernes ideer og bekymringer på bordet, før politikerne går i gang.

»Vi er stadig i en meget tidlig fase, når det handler om at bruge de former for crowdsourcing i forvaltningen, så vi tager det et skridt ad gangen,« siger Anna-Maja Henriksson.

Journalistens interaktive "Offentlighed i Norden"-kort

Hvilke lande er mest åbne eller lukkede – og hvordan? Journalisten har bedt Oluf Jørgensen – der står bag forskningsprojektet "Offentlighed i Norden" – vurdere de nordiske landes åbenhed på fem parametre, samt kort beskrive, hvad der kendetegner landene. Du kan se resultatet i Journalistens interaktive kort over offentlighed i Norden herunder. Klik på hvert land for at se beskrivelsen. De mørkeblå lande er mest åbne, imens Danmark er det mindst åbne af de fem lande.

 

0 Kommentarer