OVERSET. Så nåede den nye udgave af vort stolte fagblad også til postkassen her langt ude i de smålandske skove. Som altid vældig fint, vældig flot, vældig alting.
Jeg kunne bare – igen – ikke finde én eneste artikel, som jeg som fri fugl og freelancer kunne spejle mig i.
Til gengæld var der da igen – ud over tophistorien fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – udmærkede artikler og noter fra og om de store etablerede arbejdspladser:
Fra en ende af DR Sjælland, Lolland-Falsters Folketidende, Holbæk Amts Venstreblad, B.T., Vejle Amts Folkeblad, TV 2, Nordjyske Stiftstidende, Politiken og DR.
Så lidt boganmeldelser og lidt debat. Og til sidst et jobportræt af en god kollega, som er skiftet fra TV 2 til Politiken.
Måske er jeg bare en gammel sur skovnisse – sådan bli'r man af at isolere sig som nabo til troldene Busse Persson og Bertil Gustavsson og ernære sig som forfatter med lidt freelancejournalistisk bibeskæftigelse – men jeg overvejer mere og mere, hvorfor jeg overhovedet modtager det blad. Og jo – jeg HAR i flere omgange uden ringeste held eller forståelse foreslået den gode redaktør at skrive om alle os her i den brogede fjerkræflok, som valgte at flakse en helt anden vej end den gængse.
Sammen med det nye nummer af Journalisten fulgte et smukt katalog fyldt med spændende kurser, jeg af mærkelige årsager pludselig ikke længere kunne få én krone i støtte til, da jeg ved årtusindskiftet valgte at gå freelancevejen. Dét savner jeg sgu ved mit faste job – ud over kolleger: At kunne videreuddanne mig, komme ud, få luft under vingerne – to gange om året var det vist sågar til sidst. Hvorfor skal man diskrimineres, fordi man vælger en anden løsning end den slagne, sikre vej?
På rigtig dårlige dage, hvor det også regner gennem taget her på gården, kan man sågar overveje, hvorfor man som fri fugl overhovedet er i et forbund, som også, lige siden kongen og jeg selv var knægt, har brugt stort set alle ressourcer på at kæmpe for de store etablerede arbejdspladser.
Nå – fedekatten tigger igen dåsemad.
Bedste hilsner & god dag derude.
Bo Østlund, freelancer, Sverige
SVAR 1.
Kære Bo, jeg synes ikke, du er en sur skovtrold, for du rejser en relevant kritik. Du beskriver meget præcist noget af det sværeste ved at lave fagbladet Journalisten og Journalisten.dk. – nemlig at nå de mange forskellige grupper i DJ.
Jeg tror, at mange har det som dig. Bladet er udmærket, men hvad er der lige til mig som tekster, som grafiker, som reklamefotograf, pressefotograf, som tegner, som redaktionssekretær, som fagbladsjournalist, som webdesigner, som vj, som tv-producent, som kommunikationsmedarbejder i en kommune, som hospitalsfotograf, som forlægger, som freelancer etcetera?
Vores politik er, at redaktionen skal forsøge at komme med egne vinkler på de vigtigste aktuelle sager i medie- og kommunikationsbranchen. Derfor kommer vi ofte til at fokusere på de store medievirksomheder i København. Det er en svaghed, som vi forsøger at kompensere for ved hele tiden at spørge til, om vi nu også har noget til andre faggrupper end de fastansatte journalister, og om vi kommer ud over Valby Bakke.
Men vi kan og vil ikke forsøge at ramme alle 40-50 delmålgrupper i hvert enkelt nummer. Det ville give rigtig mange meget korte artikler og et kedeligere blad uden fokus og slagkraft. Tror jeg.
Freelancere og selvstændige er en stor og vigtig gruppe, som vi faktisk forsøger at målrette meget stof til. Prøv at slå freelance op på Journalisten.dk. Så får du mere end 300 hits.
Du skriver om nummer 17 i dit indlæg. Jeg håber inderligt, at nummer 18 for længst har nået de smålandske skove. I det blad satte vi netop fokus på folk uden for de etablerede mediehuse. På modpressen, på ældre, der holder fast i faget ved at freelance, og på stærke kvinder, der har startet deres eget. •
Jakob Elkjær, redaktør, Journalisten
SVAR 2.
Kære Bo. Det er helt korrekt, at du som freelancer ikke har adgang til finansieret efteruddannelse i samme omfang, som hvis du var ansat. Men at der er tale om diskrimination, er jeg ikke enig med dig i.
Som freelancer kan du:
Deltage i kurser i DjE-UPDATE til den lave pris i kataloget.
Du kan søge midler fra Ophavsretsfonden, hvis du opfylder betingelserne.
Du kan – som noget helt nyt – blive medlem af Pressens Uddannelsesfond for et medlemsbidrag på 3.200 kroner per år og på den måde også få adgang til støtte til individuel efteruddannelse. Se www.journalistforbundet.dk/sw76076.asp.
Desuden er vores anbefalinger i "Vejledende vilkår for freelancejournalistik" beregnet på en måde, så den indeholder en eventuel udgift til efteruddannelse. Eller sagt på en anden måde: Vi anbefaler en pris, der giver 'luft' til efteruddannelse. Se også www.journalistforbundet.dk/sw1888.asp.
I forbundets hovedbestyrelse havde vi forleden en debat om et forslag til at øge mulighederne for finansieret efteruddannelse for medlemmer, der ikke på den ene eller den anden måde kan få tilskud til det. Den debat kan du læse mere om her: www.journalistforbundet.dk/sw76585.asp.
Set i det lys er jeg derfor ikke enig med dig i din påstand om, at forbundet bruger "stort set alle ressourcer på at kæmpe for de store etablerede arbejdspladser". Vi er ret optagede af vore freelance-medlemmers vilkår – og ikke mindst optagede af at forbedre medlemmernes adgang til efteruddannelse. •
Fred Jacobsen, næstformand, Dansk Journalistforbund
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Jacob Ja det er sikkert svært at være vedkommende for alle os, der ikke har vores arbejdsliv på de store arbejdspladser. Men der burde vel være håb forude, da du jo sikkert har en overenskomstsikret og dermed gratis adgang til efteruddannelse, som kan gøre dig i stand til at løfte jobbets tunge krav om at være vedkommende, interessant og relevant for alle medlemmer af DJ. Og selvom Fred Jacobsen så smukt skriver, at han og DJ anbefaler en pris på freelancearbejde, som giver "luft" - og dermed vel også penge til efteruddannelse, så er realiteterne herude i den virkelige verden langt fra tryghedens havn på Gammel Strand af en sådan karakter, at mange selvstændige/freelancere aldrig kommer i nærheden af en betaling for deres arbejde, der giver den omtalte "luft" til hverken efteruddannelse endsige pension. Se det kunne måske være både mere vedkommende og relevant for mange at læse om, end eksempelvis, at de ansatte på Berlingske Media måske - måske ikke - går glip af en gratis julefrokost.
Godt brølt, Bo Østlund.
Du må have ramt en vældig øm tå, siden du fortjener hele to svar. Af redaktørens svar fremgår det, at der er mere end 300 hits, hvis man søger på "freelance" på journalisten.dk. Det har jeg lige gjort. Og han har ret i antallet.
Men hvor er det dog hamrende ærgerligt, at han ikke oplyser, hvor mange af disse hits, der stammer fra hhv. navnenyt og nyt job. Og ti år gamle artikler.
Jeg ville faktisk meget hellere have en opgørelse over, hvor mange gange Journalisten har skrevet om andet end de store arbejdspladser i den tid Jakob Elkjær har været redaktør.
Vh, Mette Curdt