Find videnskabelige artikler og eksperter

Under dækningen af Dandy-sagen skulle jeg finde ud af, hvad og hvor meget to forskere fra Århus Tandlægeskole havde udgivet. Jeg skulle finde andre forskere og deres arbejdsplads samt se, hvad der var skrevet om carbamid og xylitol, som Dandy tilsatte det sukkerfrie V6-tyggegummi.

Jeg brugte Medline – en amerikansk database med henvisninger til 11 millioner artikler fra 4.300 forskellige naturvidenskabelige tidsskrifter fra hele verden tilbage fra 1966. Den database er langt det bedste sted til hurtigt at danne sig et overblik over en sag eller finde personoplysninger om forskere inden for lægevidenskab og naturvidenskab.

Det var også her, jeg fandt artikler om den fosterskadende effekt af giftstoffet tridemorph, efter at en gartnerimedhjælper havde født tvillinger med defekter i knoglerne i arme og ben.

Medline er videnskabsfolkenes egen database. For en del år siden krævede det særlige abonnementer og kurser for at kunne betjene denne database, men som så meget andet har internettet gjort den gratis. Det koster stadig penge at få tilsendt artikler, men i langt de fleste tilfælde er resumeet – abstractet – tilstrækkeligt for den journalistiske dækning. Og det er kvit og frit i tre ud af fire artikler.

Skal man en enkelt gang bruge hele artiklen, kan man tit finde den gratis ved at gå til det tidsskrift, der i sin tid udgav den. Det gøres eventuelt via PubMed Central (http://www.pubmedcentral.nih.gov),/ en søgbar database over elektronisk tilgængelige videnskabelige tidsskrifter og fuldtekst artikler. En anden mulighed er at skrive til forfatteren, eller man kan gå til et almindeligt bibliotek.

Medline er støttet af det amerikanske sundhedsministerium. Ikke alle videnskabelige tidsskrifter er begejstrede. Der kommer ind imellem forsøg på at opbygge alternativer. En række andre databaser er også samlet på samme hjemmeside, faktisk i samme søgebillede, så man blot afklikker den ønskede database. Flere af de databaser kan også være brugbare, men Medline er den bedste for journalister.

Det gode navn Medline bliver brugt af andre, så sørg for at søge i den rigtige Medline. Den findes her: http://www.nlm.nih.gov – Klik på Medline/PubMed.

0 Kommentarer