Finansministeriet irrettesat

 

 

Det er slut med at dele lovforslag ud til medlemmerne af Folketingets Presseloge, før andre journalister kan få fat i dem. Alle interesserede journalister skal, uanset om de er medlem af presselogen eller ej, have lovforslagene samtidigt.

Det siger Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen. »Juridisk må man ikke forskelsbehandle journalister, uden at der foreligger en saglig grund. Det vil sige, at man i almindelighed ikke må forskelsbehandle journalister,« siger han til Journalisten.

Favoriseringen af Folketingets Presseloge skete 25. januar 2002. Den dag fik de 120 medlemmer af presselogen finanslovforslaget, så de kunne nå at læse de 3.000 sider igennem, inden præsentationen 29. januar.

Jesper Jespersen er freelancejournalist i København og redaktør af Development Today. Han havde udtrykkeligt bedt om et eksemplar af finanslovforslaget, men fik at vide, at han måtte vente til offentliggørelsen 29. januar.

Carsten Mai Jørgensen, informationschef i Finansministeriet, sagde til Jesper Jespersen, at der var lavet en aftale mellem Finansministeriet og formanden for presselogen om, at medlemmerne af presselogen skulle have denne særlige service, fordi de har deres daglige arbejde på Christiansborg.

Den besked blev Jesper Jespersen vred over. Han klagede først til Finansministeriet, dernæst til ombudsmanden.

Efter at have hørt alle parter er ombudsmanden nået frem til, at alle journalister skal have samme adgang til relevant information.

Hans Gammeltoft-Hansen skriver:

»Det er min opfattelse, at Finansministeriet ikke er berettiget til at afslå at udlevere de klausulerede finansforslag til andre journalister end dem, der er medlem af presselogen, alene med henvisning til det manglende medlemskab af logen.«

Ombudsmanden husker en anden sag. En politimester havde afbrudt samarbejdet med en bestemt journalist, fordi han ikke syntes om vedkommendes journalistik. Her gik ombudsmanden også ind og sagde, at det var han ikke berettiget til at gøre.

Jesper Jespersen er glad. For ham er sagen yderst principiel. »Det må betyde, at ingen offentlig myndighed må give nogen journalister fortrin frem for andre.«

0 Kommentarer