I efteråret foreslog regeringen at fjerne den statslige bevilling til Døvefilm. Som Journalisten dengang beskrev, betød det, at Døvefilm opsagde samtlige 21 medarbejdere, heraf 16 DJ-medlemmer.
Men i sidste øjeblik kom Døvefilm tilbage på finansloven, og alle medarbejdere fik tilbud om at blive genansat.
Ikke desto mindre har forløbet stadig alvorlige konsekvenser for Døvefilm, fortæller institutionsleder Mette Bergqvist.
Hun kan nu sætte kroner og øre på, hvad forløbet har kostet for Døvefilm i ekstra omkostninger: 440.000 kroner.
Fratrædelser og advokater
Beløbet består ifølge Mette Bergqvist af:
- Fratrædelsesgodtgørelser til to medarbejdere, som ikke tog imod tilbuddet om at blive genansat.
- En godtgørelse til en FTP-elev.
- Advokatsalærer på i alt 80.000 kroner.
- Manglende pris- og lønreguleringsmidler fra staten, da Døvefilms fremtid ifølge Mette Bergqvist var uvis, da puljen blev uddelt.
Dertil skal lægges ekstra arbejdstimer og forsinkelser som følge af, at Døvefilm i en længere periode ikke kunne producere på normale vilkår, da man ikke vidste, om virksomheden ville eksistere i 2018.
”Vi har haft en masse ekstra arbejde, og vi halter stadig bagefter. Vi plejer at bruge december måned på at forproducere til det nye år, men det knokler vi for at gøre nu. Jeg vil sige, at vi hænger i med det yderste af neglene,” siger Mette Bergqvist.
Får konsekvenser for seerne
Døvefilm fik i 2017 7,2 mio. kr. på finansloven, og det samme har organisationen altså fået i 2018. Regeringens forslag om at sløjfe tilskuddet blev forhandlet ud af finanslovsaftalen efter ønske fra Dansk Folkeparti.
Mette Bergqvist anerkender, at der er tale om en politisk prioritering, som kan ændre sig fra år til år.
”Det er jo de vilkår, der er. Det har bare rigtig store konsekvenser for en lille institution som vores, der i forvejen har sparet de seneste år. Det bliver i sidste ende vanskeligt for seerne, for det kan alt andet lige ses i vores produkter, at vi nu står og mangler de penge,” siger hun.
Døvefilms budget udgøres ud over de 7,2 mio. kr. fra finansloven af 2,1 mio. kr. fra DR. DR betaler for det ugentlige program 'Tidens Tegn', som sendes på DR2 hver lørdag formiddag.
Tillidsmand: Alle skal løbe stærkere
Tillidsrepræsentant i Døvefilm Jakob Peitersen fortæller, at medarbejderne kan mærke, at der mangler 440.000 kroner i kassen i år.
”Den usikkerhed, der opstod, da alle pludselig blev opsagt, fortsætter nu, hvor vi står og mangler penge. Alle skal løbe stærkere. Og kan vi risikere, at nogen er nødt til at forlade Døvefilm? Pengene skal jo findes et sted, og det rammer os hårdt, når vi er et lille sted,” siger Jakob Peitersen.
Han beskrev før nytår, hvordan arbejdsmiljøet på Døvefilm blev alvorligt ramt af usikkerheden, da alle blev opsagt. Flere af Døvefilms medarbejdere er selv døve eller hørehæmmede, som kan have svært ved at finde et nyt job i mediebranchen.
Det var social- og børneminister Mai Mercado (K), som stod bag forslaget om at sløjfe støtten til Døvefilm.
Hun ønsker ikke at udtale sig om sagen eller at forholde sig til de omkostninger, forslaget har haft for Døvefilm.
I september sendte Mai Mercado en skriftlig kommentar til Altinget, hvor hun forsvarede forslaget:
”For mig er det et kardinalpunkt, at vi konstant overvejer, hvad vi bruger penge på, og om de opgaver kan løftes bedre på anden vis. Da Døvefilm blev sat i verden i 60’erne, kunne man reelt ikke producere tv uden et stort og dyrt produktionsapparat. Sådan er det ikke i dag, hvor man godt kan lave indhold uden statsstøtte,” skrev hun til Altinget.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.