Finans-tv anklages for jubel-journalistik

Den førende tv-kanal i USA for finansnyheder, CNBC, er netop nu genstand for en voldsom kritik i de amerikanske medier. Vurderingen er, at CNBC direkte har været med til at føre offentligheden bag lyset om den økonomiske krise, skriver Ritzau.

Den førende tv-kanal i USA for finansnyheder, CNBC, er netop nu genstand for en voldsom kritik i de amerikanske medier. Vurderingen er, at CNBC direkte har været med til at føre offentligheden bag lyset om den økonomiske krise, skriver Ritzau.

Ifølge Ritzaus Bureau fortsatte tv-kanalen med at juble over imponerende kurser på børsen og tilskyndede mere eller mindre direkte amerikanerne til at anbringe sparepenge i aktier på et tidspunkt, hvor stationen i stedet burde have bragt klare advarsler om at vise mådehold og værne om egne investeringer.

Det er især tv-kanalens faste tv-vært på programmet Mad Money, James J. Cramer, som hænges ud. Han er tidligere bestyrer af en investeringsfond og har fremsat bombastiske udtalelser i sit program, der er ment som underholdning, skriver Ritzau.

Men her burde CNBC have haft en noget anden tilgang, skriver blandt andet NBC New York og New York Times. Sidstnævnte noterer blandt andet, at Jim Cramer, blot seks dage før den amerikanske investeringsbank Bear Stearns kollapsede, stadig forsikrede tv-seerne om, at Bear Stearns så sandelig ikke var i problemer.

Den noget lemfældige omgang med den økonomiske nedsmeltning er tillige blevet genstand for angreb på Jim Cramer i flere amerikanske tv-shows. Senest gik Jon Stewart til angreb på Jim Cramer, skriver the Huffington Post.

Ikke desto mindre oplever CNBC lige nu en voldsom seervækst. Stationen, som i folkemunde er blevet døbt "the recession network", havde ifølge the New York Times i snit 282.000 seere i de to første måneder af 2009, mod 264.000 i 2008 og 233.000 i samme periode i 2007.

4 Kommentarer

Finn Due Larsen
18. MARTS 2009
Re: Finans-tv anklages for jubel-journalistik
Hørt - og også tankevækkende, at DR mener at et sådan højkvalitets-program ikke tåler den bedste sendetid, men partout skal være for natteravne på DR2 klokken kvalme...
Jacob Ludvigsen
16. MARTS 2009
Re: Finans-tv anklages for jubel-journalistik

Her er et link, der i hvert fald bliver ved med at fungere, nemlig til The Daily Shows egen hjemmeside: http://www.thedailyshow.com/

Herfra kan hele ugens indslag ses. Første Stewart-kritik af CNBC var mandag d. 9. marts - og kan stærkt anbefales!

 

Jens Jørgen Madsen
16. MARTS 2009
Re: Finans-tv anklages for jubel-journalistik

Kære Jakob Ludvigsen.

Mange tak for din grundige gennemgang og berettigede korrigering.

Som kompensation her direkte link til indslaget med "Jim Cramer on The Daily Show".  Bemærk på grund af ophavsrettigheder er indslaget slettet på en række andre sites. 

 

Mvh

JJ

Jacob Ludvigsen
16. MARTS 2009
Re: Finans-tv anklages for jubel-journalistik

Det her er en dårligt researchet artikel - eller i det mindste er der tale om dårlig factcheck af Ritzau-historien...

CNBC-historien startede ikke som en generel kritik fra medierne, det er ikke N.Y. Times eller NBC New York, som er kommet med anklagepunkterne mod Jim Cramer, ej heller spiller Jon Stewart en så lille rolle, som det antydes. Tværtimod er hele kontroversen Stewarts fortjeneste.

Det hele startede med, at The Daily Show-værten sidste mandag viste et 8-minutters klip, der udstillede CNBC's manglende kompetence. Det gik ud over mange CNBC-journalister, men kun Jim Cramer valgte at gå til genmæle. Det udviklede sig til en ugelang "Anchor War," som det blev døbt, mellem Stewart og Cramer, hvor Stewart blev ved med at fremhæve Cramer og hans stations inkompetence, mens Cramer smed mudder tilbage på Stewart.

Det hele kulminerede i torsdags, hvor Cramer var gæst i The Daily Show og blev kørt over. Cramer undskyldte flere gange og lovede, at han nok skulle forsøge at forbedre sig.

De øvrige medier har refereret heftigt til affæren, men al research og kritik (inkl. Bear Stearn-eksemplet) stammer fra The Daily Show, der med sine afslørende arkivklip har vist, at ikke alene besidder CNBC-værterne ikke den ekspertise, de bilder folk ind; nogle af værterne synes ligefrem bevidst at have ført seerne bag lyset til fordel for de store, skrantende firmaer.

Det er første gang siden 2004, hvor Stewart stort set ene mand fik lukket CNN's program Crossfire, at hans mediekritik har fået så stor omtale. CNBC-sagen viser med al tydelighed, hvor skarp (og fantastisk morsom) Comedy Central-komikeren kan være, men det er også tankevækkende, at der skal en late night komiker til at afsløre noget, som de etablerede medier ikke har hevet fat i.

Alle indslagene kan ses på The Daily Shows hjemmeside.