Filmmagasin søger ulønnede praktikanter

Filmmagasinet Ekko søger to praktikanter på fuld tid - ulønnet. (opdateret 11.40)

Filmmagasinet Ekko søger to praktikanter på fuld tid – ulønnet. (opdateret 11.40)

I opslaget skriver Ekko, at man som praktikant for eksempel vil få mulighed for at lave journalistiske opgaver såsom artikler (nyheder, interviews) til hjemmesiden, mindre tekster til magasinet, PR, administrativt arbejde og redigering.

Stillingerne på 37 timer ugentligt er ulønnede, til gengæld vil man "få indsigt i den redaktionelle proces og være en del af et kreativt miljø med en bred kontaktflade i den danske filmbranche. Du vil være tæt på bladets ledelse og få en grundig sparring og efterkritik. Desuden byder praktikstillingen på en række mindre, forefaldende opgaver," hedder det.

Har I fået nogen ansøgere til stillingerne?
»Nej, ikke endnu. Men vi plejer at få mange ansøgninger. Og der er god tid endnu,« siger redaktør af Ekko Claus Christensen.

Ansøgningsfristen er i morgen. Hvorfor tror du ikke, at Ekko har fået nogen ansøgninger endnu?
»Hvorfor spørger du om det? Ansøgninger kommer ofte i sidste øjeblik.«

Hvorfor vil I gerne have praktikanter på Ekko?
»Fordi mange universitetsstuderende har henvendt sig med stor interesse for vores blad. Folk kan lære meget og få en fod indenfor i branchen. Det her praktikopslag er henvendt til universitetsstuderende, og de er SU-berettigede imens. Det her opslag er ikke til journaliststuderende.«

Hvad får I ud af at have praktikanter?
»Vi får masser af entusiasme. Og oplæringen kan også give mulighed for, at de studerende kan arbejde for honorar senere i deres karriere. Vi bruger meget energi på at oplære dem.«

Kan du forstå, hvis man som udefrakommende godt kan få den tanke, at I bare vil have gratis arbejdskraft?
»Sådan kan det måske godt lyde. Men så kender man i hvert fald ikke Ekko særlig godt. Vi er i høj grad bygget på entusiasme.«

Er stillingen tidsbegrænset?
»Ja, den er maksimalt på et halvt år. Det står også i opslaget, skulle jeg mene.«

Nej, det står der ikke.
»Den er i hvert fald på maksimalt seks måneder. Man skulle tro, at du sad med et helt andet opslag.«

Filmmagasinet Ekko har ikke nogen praktikaftale med Journalisthøjskolen.

2 Kommentarer

Søren Geisler
26. NOVEMBER 2010
Re: Filmmagasin søger ulønnede praktikanter

"Ekko er for dig, der arbejder med levende billeder eller bare gerne vil blive klogere på de medier, som omgiver os og er med til at forme vores liv. Artiklerne skrives af forskere, undervisere, filmfolk og journalister."

Glemte Claus Christensen at tilføje ulønnede studerende?

I opslaget skriver Ekko, at man som praktikant for eksempel vil få mulighed for at lave journalistiske opgaver såsom artikler (nyheder, interviews) til hjemmesiden, mindre tekster til magasinet, PR, administrativt arbejde og redigering.
Disse opgaver er da direkte henvendt til journaliststuderende. Og jeg vil ikke bebrejde den studerende, der tager orlov for at udfylde den stilling. De studerende er pressede af elendige fremtidsudsigter, og når Claus Christensen lokker med den slags opgaver og "en fod indenfor brancen", er der nok mange, der vil være fristede.

Desværre er der ikke noget nyt i det her. Flere medievirksomheder tilbyder universitetspraktik. Det er et smart og billigt smuthul for at få en gratis journaliststuderende ind i virksomheden. Både RUC og SDU har dygtige og ambitiøse studerende, der hellere end gerne vil tage et halvt års orlov for at skrive artikler til Ekko.

Noget for noget. Det er den uformelle tanke bag praktikordningen for journaliststuderende. Vi får uddannelse og arbejdspladsen får et stykke arbejdskraft, der koster 1/3 af en stilling. Universitetspraktik for journaliststuderende er et direkte angreb på den ordning. Her får arbejdspladsen gratis arbejdskraft. Betalt af staten. Og hvis man tror, at journaliststuderende i universitetspraktik har anderledes vilkår end på den normale ordning, så tager man fejl. Her får de ikke engang betaling for overarbejde.

Skammeligt, når der samtidig er mangel på praktikpladser og en generel desperation blandt nyuddannede journalister. 1/3 af de nyuddannede er stadig ledige et år efter de har fået eksamensbeviset. Mon ikke man så kan blive fristet af "en fod indenfor branchen"?

Søren Geisler
Generalsekretær i DJStud 

 

Erik Haaest
25. NOVEMBER 2010
Re: Filmmagasin søger ulønnede praktikanter

Hvis jeg var ung journalist, ville jeg gribe det job med kyshånd. Måske ville jeg endda få lov at lave lidt free lance-stof til de aviser, hvis medarbejdere ikke selv kan finde på. Men tænk hvilke kontakter, man kan nå at skaffe sig.
Herrejemini. Penge er jo ikke alt. Med mine 75 leve-år og 52 års journalistisk erfaring, er jeg desværre nok for gammel til jobbet. Det ærgrer mig fælt.