
Politikerne på Christiansborg har landet nyt forlig om dansk film og tv. Her foto fra filmen ’Pagten’. Foto: PR/Manuel Alberto Claro
Tilfredsheden med det nye filmforlig er stor hos Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund:
”Der bliver tilført penge til dansk film og fiktion, som jo er lidt dybfrossent i den her tid. Og så bemærker jeg, at der er en passage med om ordnede forhold og rettigheder. Det er jeg glad for,” siger hun til Journalisten.
Samme besked kommer fra Benjamin Boe Rasmussen, formand for Dansk Skuespillerforbund.
”Det er helt klart et skridt i den rigtige retning. Og jeg er superglad for, at politikerne har anerkendt, at filmbranchen står i en krise. Så jeg håber, at det her betyder, at der vil komme flere penge til det samme antal produktioner.”
En god håndsrækning
Regeringspartierne, SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet landede i går en aftale, der i perioden 2024 til 2027 tilfører film- og tv-branchen 662 millioner kroner.
Derudover forventes kulturbidraget fra 2025 at give omkring 98 millioner kroner yderligere til området.
”Historisk set ved vi, at film- og tv-branchen går lidt op og ned. Det her forlig er en god håndsrækning,” siger Tine Johansen.
Dansk Journalistforbund organiserer omkring 2.500 kolleger i specialgruppen Film & TV gruppen.
Her er aftalen
- Filmaftalen afsætter hvert år 622 millioner kroner til området.
- Fra 2025 forventes det, at kulturbidraget giver omkring 98 millioner kroner yderligere om året til film-, serie- og dokumentarområdet.
- Aftalen er indgået af regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og Socialistisk Folkeparti.
- Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne står uden for aftalen.
- Forliget gælder for perioden 2024-2027.
Kilde: Kulturministeriet
Sidst vilkårene blev ændret, var med medieforliget 2019-2023. Tidligere havde broadcasterne DR og TV 2 været økonomisk forpligtet til at udvikle dansk film – hver med et beløb på 65 millioner kroner. Det skulle ske gennem køb af visninger til et vist antal danske film, skrev Producentforeningen i en redegørelse. Den forpligtelse forsvandt med medieforliget 2019-2023, og i stedet skulle broadcasterne engagere sig i branchen på markedsvilkår.
De ændrede betingelser førte til, at DR og TV 2 havnede i strid med Producentforeningen og Dansk Skuespillerforbund omkring udvikling af dansk film og tv. En strid, der har ført til, at flere produktionsselskaber er gået konkurs.
Senest blandt andet Deluca Film, der i slutningen af oktober måtte smide håndklædet i ringen. Det på trods af, at produktionsselskabet stod midt i optagelserne til anden sæson af successerien ’Hvide Sande’.
Forpligtet til at udvikle området
I det nye forlig forpligter politikerne broadcasterne til udvikling.
DR skal ifølge forliget som minimum bruge 25 millioner kroner på visningsrettigheder til nyproducerede danske spille-, kort- og dokumentarfilm om året, mens TV 2 mindst skal bruge 20 millioner kroner årligt.
”Det er godt, at Danmarks Radio og TV 2 bliver holdt op på deres forpligtelse til at producere spillefilm,” siger Benjamin Boe Rasmussen.
”TV 2 er velkommen til at købe en masse fodbold – jeg ser det selv – men de har også en forpligtelse til at investere i dansk film, i dansk tv og i dansk drama. Og det bliver de holdt op på nu, og det er supergodt,” tilføjer han.
Tine Johansen er lidt mere loren ved forpligtelsen af DR og TV 2.
”Som det står på skrift, synes jeg, at det er svært at vurdere. Jeg er nødt til at se, hvordan man har tænkt sig det praktiske. Min frygt kan være, at det går ud over non-fiktionen. Altså at forpligtelsen af DR og TV 2 sker på bekostning af noget andet indhold,” siger hun.
Benjamin Boe Rasmussen, kommer den her politiske håndtrækning tids nok?
”Jeg synes, at vi har forsøgt at håndtere den aktuelle krise så godt som muligt. For de gamle dage, hvor skibsværfterne sagde til politikerne, at de manglende penge, hvorefter politikerne smed penge efter dem, er ovre. Vi kan ikke bare få penge, fordi det går dårligt,” siger Benjamin Boe Rasmussen.
”Så her var politikernes mulighed for at gøre noget. De har så valgt at skrue forliget sammen på en anden måde, end det blev sidste gang. Og det er jeg glad for,” tilføjer Benjamin Boe Rasmussen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.