Filmanmelder protesterer over klausul

En gruppe filmanmeldere fik i går besked på at underskrive en tavshedsklausul, hvis de ønskede adgang til pressevisning af Tim Burtons nye film. Filmanmeldernes formand undrer sig: »Det er for amerikanerstramt« (opdateres).

En gruppe filmanmeldere fik i går besked på at underskrive en tavshedsklausul, hvis de ønskede adgang til pressevisning af Tim Burtons nye film. Filmanmeldernes formand undrer sig: »Det er for amerikanerstramt« (opdateres).

»Hvis du vil til pressevisning på filmen, skal du skrive under her.« Sådan lød beskeden til de filmanmeldere, der i går var til pressevisning i biografen for den nye Tim Burton-film Dark Shadows.
»Vi blev bedt om at skrive under på et papir, som skulle afleveres tilbage. Der stod. at vi tidligst to dage før premieren måtte give vores menig til kende om filmen,« siger Berlingskes filmanmelder Jacob Wendt Jensen, der også er formand for Filmmedarbejderforeningen.

Han har aldrig oplevet noget lignende.
»Jeg synes det er for amerikanerstramt. Der er jo ikke, fordi der er masser af eksempler på, at danske medier anmelder film før premieren. Tværtimod foregår samarbejdet normalt til anmelderne og filmselskabernes tilfredshed.«

Jacob Wendt Jensen skulle aflevere den underskrevne erklæringen til SF- Films medarbejder på stedet, der står for Warners Brothers pressearbejde i Danmark.
Han kan derfor ikke huske alle detaljerne, han skrev under på.
»Men det handlede om, at jeg hverken på print eller web måtte give min holdning til kende om filmen før den 8. maj,« siger han om klausulen, der også omfatter Twitterbeskeder.
»Men en tweets er jo ikke en anmeldelse. Det er en foreløbig tilkendegivelse,« .

Journalisten.dk prøver at få en kommentar fra SF-Film, der distribuerer Dark Shadow for Warner Brothers Pictures.

2 Kommentarer

Christian
5. MAJ 2012
Re: Filmanmelder protesterer over klausul
Det virker som en lidt farlig strategi fra SF Films side. Filmanmeldelser er jo, typisk, notorisk subjektive. Føler filmanmelderne sig dårligt behandlet, påvirker dette givetvis deres oplevelse af filmen.
 
En mulig årsag til kravet er følgende: Filmen har release date i Danmark d.10. maj – men først i USA (altså i det helt store marked) d. 12, maj. Den vises også først i England d. 12. Griber de danske anmeldere til tasterne flere dage før d. 8. maj, kan det medføre en uheldig påvirkning på det store marked i USA. Situationen er her lidt usædvanlig. Dét kunne pege på, at proceduren ikke nødvendigvis bliver journalistisk hverdagskost i Danmark.

Mvh.
Christian
Mikael Nielsen
3. MAJ 2012
Re: Filmanmelder protesterer over klausul

I skrev vel ikke under så? - Hvis I gjorde, så lad være med at brok jer! I kunne jo bare gå fra stedet og bagefter skrive en artikel i de respektive medier om hvorfor, der ikke var en anmeldelse af filmen. Jeg er sikker på, at det ikke skal ske mange gange før SF film dropper den praksis. Ved at skrive under og anmelde filmen har filmanmelderne - inkl. deres formand, jo tilsluttet sig, at det er OK at stille den slags krav til anmelderne fra filmselskabets side. At skrive under og så bagefter klynke, det er for plat.