EU vil forbyde lakridspiber. Nyheden kunne læses på Altinget den 29. august, og historien var så vidunderlig, at alle medier øjeblikkeligt kastede sig over den.
Historien spredte sig som en løbeild. Overalt var ”arbejdsmetoden” den samme. Første historie hos hvert medie var en klassisk citathistorie: ”… skriver Altinget.dk”. Og derefter startede egenproduktionen med stor iver. Der blev indhentet kommentarer fra oprørte politikere og velvillige eksperter, og der blev rapporteret om et sandt borgeroprør på de sociale medier.
Det var klassisk netjournalistik. En historie – en kilde. Faktatjekket var fuldt og helt overladt til den, der skrev første udgave af historien. I dette tilfælde Altingets journalist. Men specielt når det gælder de skøre historier fra EU, så kan der være god grund til lige at stikke piben ind og foretage et ekstra tjek. Lakridspibesagen er et godt eksempel. Europa-Kommissionen foreslår en revision af et EU-direktiv om tobak.
En stor og vigtig sag. Forslaget drøftes af EU’s sundhedsministre og i Europa-Parlamentet. Undervejs i processen fremsættes omkring 1.400 ændringsforslag fra EU-politikerne. Et af dem kommer fra en ungarsk socialist, og det går ud på at forbyde slik, der ligner tobak. Ideen mødes med en vis sympati i et udvalg i Europa-Parlamentet. Men et forbud mod lakridspiber har ingen opbakning blandt de 28 sundhedsministre, som også diskuterer sagen – eller hos Europa-Kommissionen.
Forslaget om at forbyde slik, som ligner tobak, ligger sådan set stadig på bordet i Europa-Parlamentet. Det skal EU-politikerne stemme om i oktober. Men muligheden for, at forslaget skulle blive vedtaget i Europa-Parlamentet og derefter blive accepteret af EU’s sundhedsministre, må betegnes som mindre end minimal. Man kan godt spørge sig selv, hvordan et medie som Altinget – som fra EuropaNævnet har fået 150.000 skattekroner til at lave en analyse af magtforholdene i EU – tydeligvis ikke er i stand til at gennemskue magtforholdene i netop EU?
Men vigtigere er nok, at vi på redaktionerne spørger os selv, hvordan vi undgår, at næste lakridspibe-gate går i medialt selvsving. For det er helt sikkert, at flere EU-tosse-historier er på vej Jeg husker en bestemt uge i halvfemserne, hvor BT, Børsen og Berlingske rapporterede, at EU nu ville forbyde damplokomotiver, forbyde Danmark at genbruge bildæk og i øvrigt harmonisere størrelsen på postkasserne.
Når du hører den slags, så prøv engang at skifte EU ud med Helle Thorning-Schmidt. Thorning vil forbyde damplokomotiver. Nej vel? Den var næppe røget i spalterne eller radioen, uden at en redaktionssekretær havde stillet et ekstra spørgsmål. Og var den sluppet ud, så var der næppe gået mange sekunder, før der var blevet reageret.
Sådan er det ikke med EU-historierne. De får tydeligvis frit løb. Så et godt råd til næste gang, der er en historie om nye påfund fra EU-tosserne i Bruxelles, så tag Thorning-testen. Den virker næsten hver gang. Og ja. Nogle gange er de tossede i EU. Som da en EU-kommissær ville forbyde dyppeskåle med olivenolie i restauranter. Og når historien holder. Ja, så skal den naturligvis have hele armen.
– Ole Ryborg, Eu-korrespondent, DR
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Jeppe. Point taken, jeg er med på, at der sigtes efter de danske mediers tilbøjelighed til at lade historier fra Bruxelles løbe uden ordentlig faktatjek. . Min pointe er bare, at der historisk er foregået så meget - set fra et dansk/mit synspunkt - idioti i EU, at det i sig selv kan være med til at sænke paraderne, når man hører nyt "dernedefra". Når man har vænnet sig til galskaben, så stiller man måske mindre spørgsmålstegn ved den?
Hej Jesper
Naar du nu er skraasikker, kender du saa den rigtige historie om de krumme agurker - altsaa den om klassificeringssystemet, hvor krumme agurker faldt udenfor kategori (hvilket visse danske medier saa udlagde som et forbud!)/ Peter
Jamen okay, så prøver vi da lige Helle Thorning testen...
"Helle Thorning har besluttet, at hele Folketinget en gang om måneden skal flyttes til Strasbourg i Frankrig."
Ja, det lyder godt nok tosset, når man stiller det sådan op. Selvfølgelig ville sådan en praksis ikke have gang på jord. I hvert fald da slet ikke i EU, hvor der naturligvis ville blive spændt ben for den slags tosserier...
(Og så nævner vi ikke de krumme agurker)