FF08: Flermedialitet med venstre hånd

Journalister skal i fremtiden producere til flere medier på en gang. Det er svært at erkende, at du skal lave noget med højre hånd og noget med venstre, og at du ikke kan være lige god på alle platforme, lød det på Fagligt Forum.

Journalister skal i fremtiden producere til flere medier på en gang. Det er svært at erkende, at du skal lave noget med højre hånd og noget med venstre, og at du ikke kan være lige god på alle platforme, lød det på Fagligt Forum.

På Danmarks Radio har nogle journalister gjort det i mange år. Lavet den samme nyhed til flere medier på en gang. Den berygtede flermedialitet trak i sin tid flere tilfælde af stress og sygemeldinger med sig, da DR-ledelsen indførte den. Løsningen er blevet, at journalisterne skal acceptere, at de har deres kernekompetence nogle steder, og at det, de leverer til andre platforme, ikke bliver lige så godt.

Sådan husker Thomas Pallesen det. Han har i otte år været såkaldt flermedial journalist hos DR.
»Der var meget stress og frustration, før folk begyndte at leve med det her. Det begyndte først at fungere, når vi kunne lave en ting med højre hånd og en anden ting med venstre hånd. Man må acceptere, at vi ikke er lige gode til alt,« siger han.

Det er en enorm barriere for den danske journaliststand at acceptere, at de ikke kan levere det bedste til alle de medier, de kommer til at dække, mente flere i diskussionen på Fagligt Forum i dag. Men man må lade arbejdsgiverne forstå, at det koster på kvaliteten, hvis journalisterne skal lave mere på samme tid, eller hvis man sætter en garvet tv-journalist til også at skrive sine historier til hjemmesiden og lave radio-indslag.

»Man må som journalist lære at lave det muliges kunst inden for den arbejdstid, man har. Der er ikke nogen, der er perfekt på alle medier, og så må vi lave det så godt, vi kan, og så gå hjem og holde vores arbejdstid,« siger Lene Sarup fra Fyens Stiftstidende. Her skal journalisterne arbejde med både web, avis, radio og foto. Lene Sarup understreger, at nøglen til det hele er en ordentlig oplæring.

Det flermediale er allerede en grundlæggende del af journalistuddannelsen i dag, siger nogle af de studerende, der også deltog i diskussionen på Fagligt Forum.

»Det flermediale er en helt naturlig del af vores studie. Det her er fremtiden, og det bliver man altså nødt til at være omstillingsparat til. Det kræver blandt andet, at noget af det, man laver, bliver med venstre hånd. Det er noget, vi accepterer, og som man også skal tænke over ude i branchen, ellers kan vi godt risikere at løbe fra jer,« siger Signe Damgaard, som er journaliststuderende fra Syddansk Universitet.

1 Kommentar

Michael Bjørnbak Martensen
23. APRIL 2008
Re: FF08: Flermedialitet med venstre hånd

En webportal lyder besnærende, men gør nogen sig tanker om, hvad en sådan tingest nu koster? Den skal oprettes og vedligeholdes!

Når jeg alene ser på Per Nielsens forslag, bliver jeg en smule skeptisk, for ikke engang de få links, der henvises til, formår forbundet at vedligeholde - f.eks. dette: http://www.dje.dk/pdf/2006_3/komm.pdf