Eduardo Martins var en god historie. Og også for god til at være sand.
Den unge og smukke brasilianske krigsfotograf havde 125.000 følgere på Instagram og solgte sine billeder fra verdens brændpunkter til Getty Images, et af verdens største billedbureauer. Hans billeder blev blandt andet brugt af store medier som The Wall Street Journal, Vice og BBC i Brasilien.
Han var efterhånden blevet så god en historie, at han gav interviews til flere webmedier og magasiner. Eduardo Martins arbejdede som fotograf i krigszoner for FN, surfede i sin fritid og havde selv haft en hård barndom, hvor han var blevet misbrugt og havde som ung overlevet blodkræften leukæmi.
”Under en opgave i Irak smed jeg engang kameraet for at hjælpe en dreng, som var blevet ramt af en molotovcocktail, ud af krigszonen. I situationer som denne, der er almindelige i mit arbejde, stopper jeg med at være fotograf og bliver i stedet et menneske. Jeg kan ikke være upartisk i sådanne øjeblikke,” sagde Eduardo Martins til Recount Magazine i oktober 2016.
Stjal britisk boheme-surfers identitet
Men nu har BBC Brasilien afsløret, at Eduardo Martins er en total fiktiv person, og at hans billeder var stjålet fra professionelle fotografer og manipuleret i Photoshop, så det lignede nye billeder taget de samme steder.
Flere gange havde han også kopieret et billede af sig selv ind i et af de billeder fra krigszoner, som han havde stjålet fra andre. Men personen på billedet var i virkeligheden den intetanende britiske surfer Max Hepworth-Povey, som lever en bohemetilværelse i Spanien.
Søren Pagter: Et wake-up call
”Det er et godt wake-up call. Fake news er ikke bare tekst, men i høj grad også billeder, fordi det teknisk er blevet så let at snyde. Det er en meget let form for svindel, som alle vil kunne lave. Vi har stadig en alt for naiv og letsindig holdning til fotografiet som et sandhedsvidne trods mange eksempler på svindel,” siger Søren Pagter, leder af fotojournalistuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX.
Han husker ikke umiddelbart en lignende sag af den kaliber.
”Der har været mange sager med rigtige og kendte fotografer, der har snydt på vægten i enkelte tilfælde ved at snyde med opstillingen eller redigeringen af deres billeder eller direkte stjæle andres billeder. Men jeg mindes ikke tidligere eksempler på, at en person opfinder et alter ego som fotograf på den måde,” siger Søren Pagter.
Billeder skal også krydstjekkes
Men han er desværre ikke helt overrasket over, at en sag som denne dukker op.
”Selvfølgelig vil der være en person, der griber den mulighed, når man ser den letsindighed, hvormed mange billedbureauer behandler de mange tusinde billeder, de får ind hver dag. De har ikke tid eller mulighed for at krydstjekke alle de billeder, og derfor er det meget let at flyve under radaren,” siger Søren Pagter.
Hvad kan vi som journalister og fotografer gøre, for ikke at blive snydt af den slags svindlere?
”Den eneste løsning på det her er, at man skal se på fotografier som på alt andet kildemateriale og journalistik. Det skal krydstjekkes. Man skal søge på leverandøren af materialet og på, hvad der ellers er taget af billeder i det pågældende område. Der findes ikke nogen nem vej,” siger Søren Pagter.
Getty Images: Vi tager sagen meget seriøst
Journalisten har forsøgt at få et interview med Getty Images om, hvordan svindlen kunne stå på, uden at bureauet opdagede noget. Og hvad bureauet vil gøre for at undgå lignende svindel i fremtiden. Men Getty Images har i stedet sendt en skriftlig kommentar.
”Den omtalte person, Eduardo Martins, er blevet identificeret som en bidragsyder til en af vores indholdsleverandører, som derefter er blevet gjort opmærksom på denne sag. Mens vi arbejder med alle parter på hurtigst muligt at få opklaret den fulde baggrund, vil vi fjerne de omtalte billeder fra vores site,” skriver Julia Holmes, senior manager i Getty Images kommunikationsafdeling i en mail til Journalisten.
“Den manipulerende og vildledende brug af fotos er en ulækker krænkelse af vores redaktionelle integritet, og Getty Images tager krænkelser af ophavsretten og uautoriseret brug og manipulation af vores billeder meget seriøst,” skriver Julia Holmes
Mellemøsten-korrespondent afslørede svindelnummeret
Det var BBC Brasiliens Mellemøsten-korrespondent Natasha Ribeiro, der afslørede Eduardo Martins. Hun undrede sig over, at de brasilianske journalister og fotografer i området aldrig havde mødt manden.
Eduardo Martins sande identitet er stadig en gåde. I dag er alle hans profiler på sociale medier lukket ned ifølge BBC Brasilien.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Når man har fyret alle billedredaktørene....
Too good to be true. Fed historie, Jørgen Skadhede :-)