Fem tegn på at pressefriheden er under pres i Europa

I dag er det den internationale pressefrihedsdag. Siden 2013 er pressefriheden på verdensplan faldet med 13 procent. Men også i Europa er mediernes frihed presset

Pressefriheden er ifølge organisationen Journalister uden Grænser faldet med præcis 13 procent på verdensplan siden 2013. Og sammenlignet med resten af verden er Europa den verdensdel med størst pressefrihed. Øverst på Press Freedom Index ligger Finland, Holland, Norge og Danmark. Men også i Europa er der tegn på, at mediers og journalisters frihed er truet på grund af øget regeringskontrol, overvågning og jagt på journalisternes kilder.

1. Manglende beskyttelse af journalister

Omkring halvdelen af de 47 medlemsstater under Europarådet yder ikke tilstrækkelig beskyttelse af journalister mod vold og trusler. I 27 af medlemsstaterne er problemet voksende, ifølge Europarådets ‘State of democracy, human rights and the rule of law’. I løbet af de tre første måneder af 2016 blev fire europæiske journalister dræbt, og 43 blev overfaldet.

2. Øget kontrol med statsejede medier

Ytrings- og pressefriheden er ifølge Journalister uden Grænser under øget pres i en række lande med autoritære styrefomer som Polen og Tyrkiet, hvor regeringerne har strammet grebet om de statsejede medier. I Polen betyder en ny lov for eksempel, at landets økonomiminister udpeger topledelsen i de polske public service-medier.

3. Kildebeskyttelsen er truet

I en række europæiske lande er det et voksende problem, at journalisters kilder risikerer at blive afsløret, fordi journalister i stigende grad bliver overvåget eller masseovervåget af myndighederne. I Makedonien er 100 journalister for eksempel blevet overvåget af myndighederne.

4. Luxleaks-journalist bliver sagsøgt

Den franske journalist Edouard Perrin er tiltalt for at lække dokumenter i den såkaldte Luxleaks-skandale. Ifølge revisionsfirmaet Pricewaterhousecoopers (PwC) har Edouard Perrin ”manipuleret” en whistleblower til at lække dokumenterne.

5. Finske skattemyndigheder ransager journalisters hjem

I Finland vil skattemyndighederne ransage public service-stationen Yle og udvalgte medarbejderes bolig for at få Panamapapers udleveret.

 

Kilder:

 

Journalister uden Grænsers 'Press Freedom Index 2016'
Europarådets ‘State of democracy, human rights and the rule of law
Mapping Media Freedom

 

0 Kommentarer