search

Fem nominerede til Cavling-prisen

Cavling-komiteen har i dag udvalgt de fem journalistiske præstationer, der er i spil til Cavling-prisen 2008. Det skriver Dansk Journalistforbund.

Cavling-komiteen har i dag udvalgt de fem journalistiske præstationer, der er i spil til Cavling-prisen 2008. Det skriver Dansk Journalistforbund.

Cavling-komiteen har netop offentliggjort, hvilke journalistiske præstationer der i år er i spil til landets mest prestigefyldte journalistpris, Dansk Journalistforbunds Cavling-pris. Der var i alt indkommet 43 forslag inden deadline den 3. november.

De nominerede er:

  1. 'Niels Sandøe, Thomas Svaneborg og Bo Jørgensen, Morgenavisen Jyllands-Posten, for analytisk og kompleks erhvervsjournalistik – hvor de længe inden finanskrisen kortlagde, hvordan et stort antal ejendomshandler ville medføre omfattende tab for pantebrevsselskaber og banker.
  2. Peter Rasmussen og Ulrik Sass, Fyens Stiftstidende, for undersøgende og fortællende journalistik om en Aspergerramt mand – hvor de via grundig research har skabt en medrivende serie, der samtidig har afdækket systemets uformåenhed over for psykiske lidelser.
  3. Morten Frich, Morten Crone, Erik Refner og Jesper Woldenhoff, Berlingske Tidende, for den dagsordensættende, flermediale serie "Forbrydelsen" – hvor en konkret sag om politisvigt har ført til debat om og ændringer af den ellers stort opreklamerede reform af ordensmagten.
  4. Tom Heinemann, Heinemann Media, for tv-dokumentaren "Et tårn af løfter", sendt på DR1, SVT og NRK – hvor det påvises, hvordan store, skandinaviske teleselskabers løfter om forsvarlig produktion i udviklingslande er tomme ord uden hold i virkeligheden.
  5. Uffe Tang, Phillip Flores, Bjarne Steensbech og Morten Henriksen, Berlingske Tidende, for deres afslørende artikelserie om mangelfuld og vildledende sagsbehandling i Udlændingeservice – hvor sager om familiesammenføring er blevet afgjort i strid med gældende regler i EU.

Som noget nyt ved prisoverrækkelsen vil de nominerede modtage et bevis på, at de er nået så langt som at blive nomineret til Cavling-prisen. Alle nominerede inviteres derfor til prisoverrækkelsen, der foregår fredag den 9. januar 2009 kl. 15 i Journalisternes Hus, Gammel Strand 46 i København. Pressens minister, statsminister Anders Fogh Rasmussen, vil igen deltage i overrækkelsen af Cavling-prisen.

Forslag til Cavling-prisen skulle være Cavling-komiteen i hænde senest den 3. november. Forslag, der er indkommet derefter, er ikke blevet taget med i de grundige bedømmelser af det journalistiske arbejde. Forslag, der er blevet publiceret efter deadline, indgår derfor ikke i bedømmelsen, men kan derimod blive foreslået til næste år, når der indkaldes forslag til Cavling-prisen 2009.

Cavling- komiteen består af Carsten Ingemann, pressefotograf, Abelone Glahn, Amedia, Ulla Krag Jespersen, Systime, Marianne Nielsen, Ekstra Bladet, og Kurt Strand, DR.

Kommentarer
9
Jan Michaelsen
17.12.08 20:54
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen
Hvor er det dog pinligt, at Dorte Toft ikke er blevet nomineret til Cavling-prisen på grund af ligegyldig formalia. Cavling-komiteen bør skamme sig!
Fremhævet af Journalisten
Claus Larsen
18.12.08 09:19
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen

@ Jan Michaelsen: nu er det vel næppe komiteen, der bør skamme sig. Eller har du bare ikke gidet bruge tid på det der research for at finde ud af, hvordan man kommer frem til de nominerede?

 

Fremhævet af Journalisten
Jonas Højlund
18.12.08 10:28
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen
Synes stadig, at der skulle have været plads til historien de ansatte der blev forgiftet med kvivksølv på Grindstedværket.
Fremhævet af Journalisten
Søren Mikkelsen
18.12.08 12:49
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen

Det er med dyb forundring, at jeg ser komiteens nominerede.

Som freelance journalist (fra det jyske) har jeg fulgt Grindsted sagen intenst. Og jeg kan ved gud ikke forstå, hvorfor den ikke blev nomineret, da det er en af de få indstillede historier, der rent faktisk er afsluttet - samt skrevet politisk danmarkshistorie. Det er aldrig sket før, at en regering har afsat penge på finansloven til arbejdsskadede. Det er en sag med klokkeklare skurke og helte - og endda fået en blåstempling af en undersøgelseskomité, der ikke er set før i samme størrelsesorden. Den er ført helt til dørs og har skabt oprejsning for et helt lokalsamfund - og ikke mindst de mange hundrede arbejdere, der i årevis blev forgiftet og ført bag lyset af Daniscos ledelse. Det skal med det samme siges, et stort tillykke til de dygtige journalister, der er nomineret i år. Men jeg synes, at det er en skam, at komitéen kun skeler til halvt færdige historier leveret af de 'anerkendte' medier. Historier, der de næste år kan udvikle sig til regulære skandaler, men som endnu ikke er ført helt til dørs. I Jylland sidder der flere hundrede nedbrudte og syge arbejdere, som endelig fik deres sag på dagsordenen. Det burde journalisterne være blevet belønnet for. Cavling ville vende sig i sin grav over den 'snobben'op ad, som komiteen tydeligvis har gjort ved ikke at skele til fagpressens efterhånden mange gode afsløringer og historier. 

Fremhævet af Journalisten
Jan Michaelsen
19.12.08 22:55
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen
@ Claus Larsen: Jeg aner intet om. hvordan Cavling-komiteen er nået frem til de fem nominerede. Det eneste, jeg ved, er at det en skandale, at Dorte Toft ikke er blandt kandidaterne. Det er jo derfor, at jeg skriver, at Cavling-komiteen bør skamme sig. Og det vil jeg gerne gentage her endnu engang.
Fremhævet af Journalisten
Jørgen Hansen
19.12.08 23:48
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen

@Jan M.: Komiteens arbejde er vel forholdsvis enkelt:

1.) De indkalder indstillinger med deadline i begyndelsen af november

 2.) De gennemgår indstillingerne, diskuterer og ender på 5-7 bud, som bliver nomineret i midten af december

 3.) De gennemergår, diskuterer og ender med en vinder som de offentliggør i begyndelsen af januar.

 Er man ikke blandt de indstillede kan man ikke ende med at være en kandidat. Længere er den vel ikke.  Dorte T og andre som laver noget godt efter deadline for indstillinger må væbne sig med tålmodighed og vente på, at de kan blive indstillet næste gang. Reglerne er ens for alle, og det er bare uheldig timing, at en oplagt kandidat kommer på banen så kort efter deadline for indstillinger og så tæt på nomineringerne. Men skandale...come on.

Fremhævet af Journalisten
Theo
20.12.08 08:23
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen
Hun bliver jo bare nomineret til næste år, så jeg kan heller ikke se problemet.
Fremhævet af Journalisten
Jan Michaelsen
20.12.08 19:31
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen

Jørgen Hansen: Det er ikke korrekt, hvad du skriver. Cavling-komiteen har naturligvis selv mulighed for at nominere egne kandidater. Det er hændt flere gange tidligere i Cavling-komiteens historie. Og det burde de også have gjort i år. Der var rigelig tid til at nominere Dorte Toft, før navnene på kandidaterne skulle offentliggøres.

Fremhævet af Journalisten
Jørgen Hansen
21.12.08 08:52
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen

@ Jan: Du har sikkert ret, jeg kan dog ikke huske eksempler på at komiteen rent faktisk har gjort det. Kan du hjælpe med eksempler?

Jeg kunne godt forestille mig - og nu gætter jeg, for her må komitten egentlig selv komme på banen - at komiteen holder sig i baggrunden mht indstillinger, så de ikke kan beskyldes for at have forhåndfavoritter og dermed gøre resten af indstillingerne ligegyldige.

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen