Fem nominerede til Cavling-prisen

Cavling-komiteen har i dag udvalgt de fem journalistiske præstationer, der er i spil til Cavling-prisen 2008. Det skriver Dansk Journalistforbund.

Cavling-komiteen har i dag udvalgt de fem journalistiske præstationer, der er i spil til Cavling-prisen 2008. Det skriver Dansk Journalistforbund.

Cavling-komiteen har netop offentliggjort, hvilke journalistiske præstationer der i år er i spil til landets mest prestigefyldte journalistpris, Dansk Journalistforbunds Cavling-pris. Der var i alt indkommet 43 forslag inden deadline den 3. november.

De nominerede er:

  1. 'Niels Sandøe, Thomas Svaneborg og Bo Jørgensen, Morgenavisen Jyllands-Posten, for analytisk og kompleks erhvervsjournalistik – hvor de længe inden finanskrisen kortlagde, hvordan et stort antal ejendomshandler ville medføre omfattende tab for pantebrevsselskaber og banker.
  2. Peter Rasmussen og Ulrik Sass, Fyens Stiftstidende, for undersøgende og fortællende journalistik om en Aspergerramt mand – hvor de via grundig research har skabt en medrivende serie, der samtidig har afdækket systemets uformåenhed over for psykiske lidelser.
  3. Morten Frich, Morten Crone, Erik Refner og Jesper Woldenhoff, Berlingske Tidende, for den dagsordensættende, flermediale serie "Forbrydelsen" – hvor en konkret sag om politisvigt har ført til debat om og ændringer af den ellers stort opreklamerede reform af ordensmagten.
  4. Tom Heinemann, Heinemann Media, for tv-dokumentaren "Et tårn af løfter", sendt på DR1, SVT og NRK – hvor det påvises, hvordan store, skandinaviske teleselskabers løfter om forsvarlig produktion i udviklingslande er tomme ord uden hold i virkeligheden.
  5. Uffe Tang, Phillip Flores, Bjarne Steensbech og Morten Henriksen, Berlingske Tidende, for deres afslørende artikelserie om mangelfuld og vildledende sagsbehandling i Udlændingeservice – hvor sager om familiesammenføring er blevet afgjort i strid med gældende regler i EU.

Som noget nyt ved prisoverrækkelsen vil de nominerede modtage et bevis på, at de er nået så langt som at blive nomineret til Cavling-prisen. Alle nominerede inviteres derfor til prisoverrækkelsen, der foregår fredag den 9. januar 2009 kl. 15 i Journalisternes Hus, Gammel Strand 46 i København. Pressens minister, statsminister Anders Fogh Rasmussen, vil igen deltage i overrækkelsen af Cavling-prisen.

Forslag til Cavling-prisen skulle være Cavling-komiteen i hænde senest den 3. november. Forslag, der er indkommet derefter, er ikke blevet taget med i de grundige bedømmelser af det journalistiske arbejde. Forslag, der er blevet publiceret efter deadline, indgår derfor ikke i bedømmelsen, men kan derimod blive foreslået til næste år, når der indkaldes forslag til Cavling-prisen 2009.

Cavling- komiteen består af Carsten Ingemann, pressefotograf, Abelone Glahn, Amedia, Ulla Krag Jespersen, Systime, Marianne Nielsen, Ekstra Bladet, og Kurt Strand, DR.

9 Kommentarer

Jørgen Hansen
21. DECEMBER 2008
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen

@ Jan: Du har sikkert ret, jeg kan dog ikke huske eksempler på at komiteen rent faktisk har gjort det. Kan du hjælpe med eksempler?

Jeg kunne godt forestille mig - og nu gætter jeg, for her må komitten egentlig selv komme på banen - at komiteen holder sig i baggrunden mht indstillinger, så de ikke kan beskyldes for at have forhåndfavoritter og dermed gøre resten af indstillingerne ligegyldige.

Jan Michaelsen
20. DECEMBER 2008
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen

Jørgen Hansen: Det er ikke korrekt, hvad du skriver. Cavling-komiteen har naturligvis selv mulighed for at nominere egne kandidater. Det er hændt flere gange tidligere i Cavling-komiteens historie. Og det burde de også have gjort i år. Der var rigelig tid til at nominere Dorte Toft, før navnene på kandidaterne skulle offentliggøres.

Theo
20. DECEMBER 2008
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen
Hun bliver jo bare nomineret til næste år, så jeg kan heller ikke se problemet.
Jørgen Hansen
19. DECEMBER 2008
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen

@Jan M.: Komiteens arbejde er vel forholdsvis enkelt:

1.) De indkalder indstillinger med deadline i begyndelsen af november

 2.) De gennemgår indstillingerne, diskuterer og ender på 5-7 bud, som bliver nomineret i midten af december

 3.) De gennemergår, diskuterer og ender med en vinder som de offentliggør i begyndelsen af januar.

 Er man ikke blandt de indstillede kan man ikke ende med at være en kandidat. Længere er den vel ikke.  Dorte T og andre som laver noget godt efter deadline for indstillinger må væbne sig med tålmodighed og vente på, at de kan blive indstillet næste gang. Reglerne er ens for alle, og det er bare uheldig timing, at en oplagt kandidat kommer på banen så kort efter deadline for indstillinger og så tæt på nomineringerne. Men skandale...come on.

Jan Michaelsen
19. DECEMBER 2008
Re: Fem nominerede til Cavling-prisen
@ Claus Larsen: Jeg aner intet om. hvordan Cavling-komiteen er nået frem til de fem nominerede. Det eneste, jeg ved, er at det en skandale, at Dorte Toft ikke er blandt kandidaterne. Det er jo derfor, at jeg skriver, at Cavling-komiteen bør skamme sig. Og det vil jeg gerne gentage her endnu engang.

Flere