Unge læger trækker sig ud af tv-serie, efter at produktionsselskabet har portrætteret dem som tegneserie-karikaturer.
LÆGELØFTE. Tv-journalister har altid haft et godt øje til læger og sygeplejersker. Hospitalspersonale, som arbejder med liv og død, gør sig per journalistisk definition næsten altid godt på fjernsyn og har ofte høje seertal.
Der var derfor lagt op til endnu en seer-succes, da Koncern tv- og filmproduktion i april søgte seks nyuddannede læger til at medvirke i en ny tv-serie med arbejdstitlen »De unge læger».
Det skulle være et 'feel good'-program med potentiale til at sikre seer-interesse i 12 afsnit af hver 24 minutters varighed om det at være ung læge i en altid dramatisk hospitalsverden, hed det blandt andet i Koncerns interne oplæg til serien.
De seks unge læger skulle være mellem 25 og 35 år, og de skulle så vidt muligt være kærester, nære kolleger eller venner. De skulle også være 'attraktive typer', og som personligheder måtte de gerne være modpoler:
»Lægerne skal repræsentere forskellige karaktertyper. For eksempel skal en være ambitiøs, smart og have save på albuerne – en anden idealist,« skrev Koncern i oplægget.
Koncern fandt to af de seks unge læger på Hvidovre Hospital.
Christina Virkelyst og Marianne Jørgensen syntes, det var en god idé at få belyst unge hospitalslægers arbejdsforhold i et tv-program. De sagde ja til at medvirke, men på betingelse af, at programmet ikke skulle handle om deres privatliv.
I dag fortryder de to unge læger bittert, at de blev interviewet og prøvefilmet. I en powerpoint-præsentation af »De unge læger«, som Koncern få dage senere sendte til direktionen på Amts-sygehuset i Glostrup, oplevede Christina Virkelyst og Marianne Jørgensen, at de blev hængt ud som grove tegneserie-karikaturer.
Præsentationen indeholdt desuden Koncerns meget subjektive opfattelse af de udvalgte lægers personlighed og privatliv.
Christina Virkelyst karakteriseres blandt andet som »en smuk, ung og modig læge – den typiske rødhårede pige, der ikke er bange for at råbe op og sige sin mening.«
Koncern præsenterede Marianne Jørgensen som »den meget usikre og grønne, men fagligt
dygtige læge, der har svært ved at få respekt fra sine kolleger og overordnede.«
»Jeg fik bekræftet alle mine værste fordomme om medierne,« siger Marianne Jørgensen.
Den unge læge blev også beskrevet som en karriere-kvinde, der har 'konstant dårlig samvittighed' over for sin treårige datter.
»Tit frygter Marianne den sociale døgnvagt, fordi hun knap kan nå at hente datteren, inden børnehaven lukker klokken 17.30,« konkluderer Koncern.
»Først var jeg ved at dø af grin. Det var jo helt vildt. Fagligt fremstod jeg som en usikker lillepige – og personligt som en dårlig mor,« fortæller Marianne Jørgensen.
»Så blev jeg rigtig vred. Det med den sociale døgnvagt havde jeg kun sagt i sjov. Jeg følte mig svigtet og misbrugt, for jeg havde jo haft tillid til tilrettelæggeren fra Koncern. Det kunne have fået fatale følger for min karriere, hvis det her var blevet sendt ud på tv.«
Marianne Jørgensen er kæreste med læge
Ulrik Olesen, som arbejder på Gentofte Syge-
hus. Han ville også gerne medvirke i »De unge læger«.
Koncern kaldte i præsentationen Ulrik Olesen for »en ung, ambitiøs, utålmodig og arrogant læge, hvis opførsel ofte spænder ben for den gode dialog med patienten.«
Om Ulrik Olesens faglige interesser konstaterede Koncern, at han »snarere er fascineret
af, hvordan menneskekroppen fungerer anatomisk – end interesseret i patienternes velbefindende.«
Lægeparrets privatliv, som Koncerns tilrettelægger ifølge lægerne havde lovet ikke at omtale, havde tv-produktionsselskabet også en meget klar mening om i sit præsentationsmateriale.
Marianne Jørgensen blev stemplet som den i parforholdet, der altid må give afkald på sin professionelle karriere, når hendes datter skal passes. Ulrik Olesen kunne læse i Koncerns karakteristik, at han har alt for travlt med at pleje sin egen karriere til at tage sig af sin kærestes barn:
»Ulrik er ikke far til Benedikte. Derfor er Marianne i et evigt dilemma om, hvor meget hun kan kræve, at Ulrik skal ofre sig for at passe Benedikte,« skrev Koncern og fortsatte:
»Ulrik er heller ikke den, der har lyst til at lægge bånd på sig selv og sine ambitioner, så det ender tit med, at Marianne må tage tørnen.«
Endelig konkluderede Koncern, at Ulrik Olesen er 'driftsorienteret og spontan – derfor er han ikke altid lige nem at være kæreste med.«
»Beskrivelsen af mig var den grimmeste. Men min forargelse går mest på, at Koncerns tilrettelægger ikke overholdt sit løfte om at holde vores privatliv helt udenfor,« siger Ulrik Olesen.
»Koncern brugte os tydeligvis kun som marionetter i et spil, hvor rollerne var fastlagt på forhånd.«
Ulrik Olesen opdagede kun misbruget, fordi en kollega gjorde ham opmærksom på, at Koncerns powerpoint-præsentation af ham, Marianne Jørgensen og Christina Virkelyst var blevet omdelt til direktionen og lægerne på tre afdelinger på Amtssygehuset i Glostrup:
»Men tænk, hvis vi ikke havde opdaget noget, før tv-serien skulle sendes. Så kan jeg godt frygte, at de havde begået karaktermord på os for åben skærm.«
De tre unge læger har nu trukket sig ud af samarbejdet med Koncern tv- og filmproduktion.
»En hårrejsende grov fejl«
Koncern tv- og filmproduktion beklager omtale af unge læger.
PROCEDUREFEJL. Grundlæggeren af Koncern tv- og filmproduktion, Thomas Heurlin, har det mildt sagt ikke godt med afsløringen af, at hans firma offentliggjorde fortrolige oplysninger om tre unge lægers privatliv.
Thomas Heurlin betegner den powerpoint-præsentation af tv-serien »De unge læger«, som Koncerns tilrettelægger, Rina Baram, sendte til Amtssygehuset i Glostrup, for 'en ufærdig intern projektbeskrivelse':
»Beskrivelsen af de tre læger skulle aldrig have været uden for redaktionen. Heldigvis har jeg heller ikke oplevet noget lignende i de 15 år, jeg har været med i Koncern,« siger Thomas Heurlin.
I et brev til lægelig direktør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital erkender Thomas Heurlin, at Koncerns tilrettelægger begik 'en hårrejsende grov fejl'.
»Men jeg er lidt skuffet over, at Hvidovre Hospital på baggrund af en enkelt fejl nu stempler Koncern som et generelt uetisk foretagende. Det hører ingen steder hjemme,« siger han.
Thomas Heurlin kan godt forstå, at de tre unge læger føler sig stødt af den omtale, de fik i Koncerns powerpoint-præsentation:
»Men vi arbejder altså i en branche, hvor det også må være tilladt at have et vist internt frisprog. Den eneste fejl, vi begik, var at sende omtalen af lægerne ud til tredjepersoner. Da vi dagen
efter trak beskrivelsen tilbage fra Amtssygehuset i Glostrup, var det desværre for sent at rette fejlen.«
Ifølge medejeren af Koncern havde de tre unge læger accepteret at tale om deres privatliv i programmet. Thomas Heurlin mener også, de var vidende om, at de ikke skulle deltage i et journalistik program i traditionel forstand:
»Det skulle være fakta-baseret underholdning med forskellige rolle-karakterer.«
I sit brev til lægelig direktør Torben Mogensen understreger Thomas Heurlin også, at Koncerns medarbejdere normalt er meget omhyggelige med at sikre, at de medvirkende er informeret om vilkårene for tv-optagelserne:
»Vores største mareridt er, at de medvirkende i vores programmer sidder tilbage og fortryder deres deltagelse. Vores holdning er, at der ikke er noget tv-program, som er vigtigere end et menneskes liv og velbefindende.«
Koncern har sat produktionen af »De unge læger« i bero på ubestemt tid. Desuden har samtlige medarbejdere ifølge Thomas Heurlin fået indskærpet Koncerns etiske retningslinjer.
Hospitalsledelse advarer kolleger
ETIK. Hvidovre Hospital afbrød samarbejdet med Koncern tv- og filmproduktion den 4. maj i år. Samtidig advarede hospitalet læger og ledelse på andre sygehuse.
På hospitalets intranet understregede lægelig direktør Torben Mogensen, at Hvidovre Hospital altid er åben for samarbejde med pressen, hvis samarbejdspartneren er seriøs og etisk velfunderet.
»Det er min opfattelse, at det ikke gælder Koncern tv- og filmproduktion,« skrev Torben Mogensen og sendte samme besked til tv-selskabet.
Ifølge Koncerns medejer Thomas Heurlin blev powerpoint-præsentationen af de unge læger fejlagtigt sendt til Amtssygehuset i Glostrup, fordi den ellers erfarne tilrettelægger af lægeserien, Rina Baram, ikke har erfaring med fremstilling af projektbeskrivelser.
Den forklaring godtager Torben Mogensen ikke:
»Præsentationsmaterialet virker tværtimod meget professionelt,« siger den lægelige direktør og tilføjer:
»Koncern har i øvrigt selv skrevet til direktionen på Amtssygehuset i Glostrup, at powerpoint-præsentationen er 'den mest detaljerede information, vi har om programmet', og at det også er det samme materiale, der sendes ud til tv-stationerne.«
Den lægelige direktør understreger, at Hvidovre Hospital i fremtiden vil kræve helt klare garantier, før direktionen igen anbefaler hospitalets ansatte at medvirke i tv-programmer.
»Vi er vant til både negativ og positiv presse. Vi udtaler os gerne på godt og ondt. Men vi har altså ikke lyst til at blive karikeret som unuancerede tegneseriefigurer,« siger Torben Mogensen.
På baggrund af sagen efterlyser pressechef på Hvidovre Hospital Hanne Stetting Duvå en debat om, hvordan tv-forbrugerne sikrer sig, at tv-programmer ikke er produceret på et uetisk grundlag:
»Jeg kunne godt tænke mig, at der var en etisk varedeklaration på tv-programmer, så seriøse tv-stationer kan sikre seerne, at deres programmer ikke er produceret på falske – og menneskeligt ødelæggende – forudsætninger,« siger Hanne Stetting Duvå.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.