FBI anklagede journalist for spionage

Overvågede FOX News-reporters færden, kopierede emails og hævdede i retsdokumenter, at der var mistanke om, at journalisten medvirkede i spionage

Det amerikanske forbundspoliti anklages nu for at være gået for vidt i efterforskningen af en lækagesag. I forbindelse med efterforskningen blev FOX News-journalisten James Rosen udsat for omfattende overvågning.

Efterforskerne sporede bl.a. journalistens gang i regeringsbygninger og fik adgang til to dages emails fra Rosens private Gmail-konto.

Videre hævdede FBI i forbindelse med en retskendelse, at der var grund til at antage, at James Rosen havde overtrådt spionagelovgivningen ved at hjælpe til, fremskynde eller medvirke i den lækagesag, der blev efterforsket.

Sagen kommer frem i kølvandet på, at det er kommet frem, at amerikanske myndigheder i en anden lækagesag har overvåget Associated Press.

Sagen om James Rosen vedrører hemmeligtstemplede oplysninger om Nordkorea, som journalisten i 2009 fik adgang til og brugte som baggrund for en artikel, der blev publiceret online.

Ben Wizner, der er direktør i den amerikanske borgerretsorganisation ACLU, siger til Wired:

"Aldrig før under spionagelovgivningen har myndighederne anklaget en journalist for at bryde loven ved at få en kilde til at give oplysninger."

"Dette er en farlig præcedens, der kan kriminalisere helt almindelig undersøgende journalistik."

Oplysningerne om overvågningen af journalisten James Rosen er kommet frem i forbindelse med sigtelsen af en embedsmand, der anklages for at stå bag lækagen.

Det er Stephen Jin-Woo Kim, en ansat på Lawrence Livermore National Library og sikkerhedsrådgiver for det amerikanske udenrigsministerium, der anklages for at have lækket oplysningerne til FOX News-journalisten.

Det vækker i stigende grad bekymring, at Obama-administrationen slår hårdt ned på whistleblowers og forsøger at dæmme op for pressedækning af lækager.

Efterforskningen af James Rosen begyndte, kort efter at artiklen blev publiceret i juni 2009.

Artiklen byggede på oplysninger fra en efterretningsrapport, der var distribueret til i alt 95 personer, heraf også den anklagede Stephen Jin-Woo Kim.

Efterforskningen viste, at Stephen Jin-Woo Kim var den eneste af de 95 personer, der var i kontakt med James Rosen den dag, rapporten blev distribueret.

Journalisten arbejdede fra et pressekontor i det amerikanske udenrigsministerium.

James Rosen og Stephen Jin-Woo Kim tog flere sikkerhedsforanstaltninger for at skjule deres kommunikation, viser efterforskningen.

I e-mails brugte de bl.a. alias. Stephen Jin-Woo Kim gik under dæknavnet "Leo". James Rosen tog dæknavnene "Alex" og "Alexander Butterfield" – navnet på den embedsmand, der under præsident Nixon havde ansvaret for de hemmelige optagelser af samtaler i Det Hvide Hus.

0 Kommentarer