Favorit, bobler eller nej tak: Sådan gør TV 2 Fyn i praktik-kaos

TV 2 Fyn laver ikke aftaler på forhånd, men inddeler de praktiksøgende i tre kategorier. ”Vi giver de studerende et fuldstændigt ærligt billede af, hvor de ligger henne,” fortæller praktikvejleder

”Man kan give dem et ærligt svar. Det er nøglen til det hele. Giv dem et svar, de kan bruge til noget.”

Sådan siger Stefan Brix, nyhedsredaktør og praktikvejleder på TV 2 Fyn.

Han har fulgt debatten om praktiksystemet, som er under massivt pres. 50 praktikpladser i overskud, coronakrise og en virtuel Åbent Hus-uge gør ifølge nogle praktikvejledere, at mange snyder i år.

To praktiksteder fortalte tidligere i dag til Journalisten, at mange indgår bindende aftaler med de studerende allerede i denne uge, selv om det er i strid med reglerne.

”Det virker, som om det er mere voldsomt i år,” sagde Kasper Pihl Møller, presserådgiver og praktikvejleder hos Danmarks Naturfredningsforening.

Vær ærlig

Men hvad skal praktikstederne gøre i den massive konkurrence?

Hos TV 2 Fyn har Stefan Brix et bud.

Han mener, det vigtigste er at være ærlig over for de studerende – også dem, som han ikke vil ansætte på Store Match Dag.

”Jeg ved ikke, om vi har fundet De Vises Sten. Men jeg synes, den måde, vi praktiserer det på, giver et langt bedre forløb for både dem, der får en plads hos os, og dem, der ikke får en plads,” fortæller Stefan Brix.

I denne uge er der Åbent Hus. Her kan praktiksteder og studerende møde hinanden og holde uforpligtende forsamtaler.

I alt har TV 2 Fyn afholdt 35 forsamtaler til seks pladser. Seks studerende har allerede fået besked om, at de er top-kandidaterne.

”På TV 2 Fyn laver vi ikke aftaler på forhånd, men vi giver de studerende et fuldstændigt ærligt billede af, hvor de ligger henne,” siger Stefan Brix.

Han understreger, at TV 2 Fyn heller ikke siger til top-kandidaterne, at de ikke skal holde samtaler med andre.

”Vi siger helt åbent til alle, også dem, vi prioriterer mest, at vi synes, de skal holde fast i deres samtaler. Det kan jo være, at de støder på et medie i den proces, som vipper os af pinden. Det må jeg jo så acceptere,” siger Stefan Brix.

Ud over top-kandidaterne har fire studerende fået at vide, at de er ”boblere” hos TV 2 Fyn. De opfordres også til at sende en ansøgning.

14 har fået at vide, at konkurrencen er for hård, så de er blevet opfordret til at søge andre steder.

”Selv om det jo selvfølgelig er en skuffende besked at få, så giver det dem en afklaring og et mere oplyst grundlag at arbejde videre fra,” siger Stefan Brix og understreger, at mange af de praktiksøgende, som bliver afvist af TV 2 Fyn, plejer at ende med gode pladser andre steder.

Stefan Brix kan godt forstå frustrationen over forløbet i år.

”Der er gået lidt junglelov i det i kampen om at lande de bedste aftaler. Og det er drønærgerligt, for det betyder, at medierne spiller efter forskellige regler. Så jeg kan godt forstå kritikken og frustrationen,” siger han.

”Enten skal man sætte hele processen fri, eller også skal man holde fast i den nuværende model og sige til medierne, at man ikke må ansætte. Men at man gerne må have en åben dialog, der går begge veje, som den, vi har med vores ansøgere,” fortsætter Stefan Brix.

Ingen sanktioner

Reglerne siger, at man ikke må indgå bindende aftaler. Men man må gerne ”signalere med positiv feedback”, at et praktiksted er interesseret i en ansøger, lyder det i ”code of conduct”, som praktikstederne skal overholde.

Der er dog ingen sanktioner, hvis man ikke overholder reglerne.

”Jeg kan ikke sætte nogen i fængsel eller sende dem ind i et ministerium for at få smæk. Der er desværre ingen sanktionsmuligheder. Det har vi undersøgt. Så der er ikke andet at gøre end at appellere til moralen i vores branche,” sagde Marianne Gram, formand for Praktikudvalget, til Journalisten tidligere i dag.

Rettet klokken 15.25: Vi skrev i en tidligere version af denne artikel, at Stefan Brix er nyhedsdirektør for TV2 Fyn, det er rettet til nyhedsredaktør.

0 Kommentarer