Fastansatte giver to års lønstigning til freelancerne

De fastansatte på Information giver de to næste års lønstigning til freelancerne. Pengene skal blandt andet bruges til at hæve minimumstaksterne.

De fastansatte på Information giver de to næste års lønstigning til freelancerne. Pengene skal blandt andet bruges til at hæve minimumstaksterne.

Der bliver ikke en lønstigning de næste to år på 600 kroner om måneden til de fastansatte medlemmer af DJ på Dagbladet Information.

Til gengæld er der en lønpulje på 520.000 kroner, der skal bruges til at forbedre forholdene for bladets freelancere, skriver Journalisten i det seneste nummer, der udkommer onsdag..

Det er DJ-medlemmerne selv, der har besluttet at vinke farvel til lønforhøjelsen.

Det betyder bl.a. at minimumstaksterne for en bærende artikel stiger fra 1.170 kroner til 1.500 kroner.

Arbejdet med at få aftalen på plads har været i gang i mere end et år, og de fastansatte tog tidligt beslutningen om at fokusere på freelancerne.

 Journalisten.dk påviste i juni, at freelancere på Information går til en timeløn på mellem 63 og 155 kroner.

Tykkere skiver af brødet

Dengang svarede Informations chefredaktør, Christian Jensen, at Information ikke skal være lønførende, hverken for fastansatte eller freelancere:

»Man kan ikke polstre sin pensionsopsparing ved at skrive for os. Til gengæld er man en del af Information. Vi stiller spalter til rådighed, det er det, der er attraktionen. Det har været vilkårene på Information til alle tider,« konstaterede han.

Ifølge tillidsrepræsentant Anita Brask Rasmussen er det ikke en aftale, freelancerne bliver rige af.

»Men de fastansatte var enige om, at det var bedre, at freelancerne fik nogle tykkere skiver af brødet, end at vi alle sammen skulle have nogle krummer.«

Anita Brask Rasmussen har forhandlet overenskomsten hjem sammen med mangeårig freelancer på Information, anmelderen Anne Middelboe Christensen, der ved forhandlingerne kunne henvise til en undersøgelse, der viste, at næsten halvdelen af Information er skrevet af freelancere – og de tjener langt under halvdelen målt på timebasis.

»Når ledelsen endte med at lytte til os, tror jeg, det var, fordi vi under forhandlingerne kom så tæt på dem, at det gik op for dem, at misforholdet var for stort – især på en avis som Information, der elsker at skrive om uretfærdighed i samfundet.«

0 Kommentarer