Arbejdsliv

Farvel til journalistik efter 50 år: Der var mere anarki før i tiden

Hun har blandt andet set Frederiksborg Amts Avis lide avisdøden og genopstå. Efter 50 år med journalistik giver Dorte Møller Rasmussen stafetten videre til en af de mange journalister, hun har haft som praktikant

”Amtsavisen, det er Dorte Møller Rasmussen,” siger hun drevent, da hun tager telefonen.

Sådan har præsentationen lydt i snart 44 år. Lægger man hendes elevtid og journalisttid på Helsingør Dagblad oven i tiden som journalist og siden egnsredaktør på Frederiksborg Amts Avis, bliver det til i alt 50 år i journalistik.

1. juli slutter en æra, når Dorte Møller Rasmussen går på pension. Efter flere avisforsider, end hun har tal på, efter flere praktikanter, end hun kan opliste, og efter en række virksomheds-fusioner og fyringsrunder, som især er sket de seneste år.

”Det er selvfølgelig meget mærkeligt, men det er min egen beslutning. Alting har en tid, og det skulle stoppe på et eller andet tidspunkt. Og jeg syntes, at det rette tidspunkt var nu.”

De sidste i mesterlære

Det var 1. juli 1973, hun startede som elev på Helsingør Dagblad. Dorte Møller Rasmussen var på det sidste hold af mesterlæreruddannede journalister i Danmark. Faktisk havde hun fået dispensation til at begynde i mesterlære, så hun kunne gøre sin studentereksamen færdig først. For inden hun startede i lære, var der indført en ny journalistuddannelse, der siden er blevet til DMJX-uddannelsen.

”Jeg ville bare være journalist, og jeg ville i gang hurtigst muligt,” fortæller Dorte Møller Rasmussen.

Hun er vokset op med journalistforældre, havde leget avismager i weekenderne som barn og ville have været parat til at droppe ud af gymnasiet uden studenterhuen, hvis det havde været nødvendigt for at komme i mesterlære frem for på den nye journalistuddannelse.

Elsker Helsingør

Da hun var udlært i 1976, fortsatte hun som menig journalist på Helsingør Dagblad. I 1979 søgte og fik hun job hos ’konkurrenten’, Frederiksborg Amts Avis.

”Der var så meget turbulens på Helsingør Dagblad, som jeg ellers var meget, meget glad for at være på. Men avisen var lukningstruet hele tiden,” fortæller Dorte Møller Rasmussen, som blandt andet huskede ejere, der talte mere om at drive trykkeri end om at udgive avis.

Det faldt hende ikke ind at søge længere væk, for eksempel til hovedstadsaviserne eller andre medier.

”Jeg elsker jo den by. For pokker. Fra første dag jeg kom til Helsingør, var det bare min by. Der er sikkert også nogen, der vil sige, hold kæft hvor er hun doven, at hun ikke er rykket videre. Men alle de forandringer, man søger efter, når man søger et nyt job, dem har jeg fået opfyldt her. Til fulde.”

Kaos-stemning og avisdød

I 1991 købe Klaus Riskjær Pedersen De Bergske Blade, som Frederiksborg Amts Avis dengang var en del af. En turbulent periode præget af ’kaos-stemning’, til De Bergske Blade blev solgt i 1992 som følge af konkurs.

”Det var tragisk. Vi havde jo godt i lang tid kunnet mærke, hvilken vej det bar hen,” siger Dorte Møller Rasmussen.

”Der var Titanic-stemning på virksomheden, der blev ikke ansat nye folk, der var ikke hånd om noget som helst. Distributionen sejlede, folk kimede avisen ned, fordi de ville have det, de betalte for. Der var ikke styr på noget som helst.”

Alligevel skulle avisen jo ud, som Dorte Møller Rasmussen siger efterfulgt af et grin.

”Vi knoklede på, det bedste vi havde lært, men hele tiden med følelsen af ’gad vide, om avisen kommer i morgen’.”

Og en dag gik den ikke længere.

”Det var en mandag, den lukkede,” husker Dorte Møller Rasmussen tydeligt.

Helt tilfældigt var hun på pressetur med det norske turistbureau i Norge den dag.

”Jeg fik en opringning fra min mand på et eller andet højfjeldshotel, hvor han sagde: ”Så er det sket, så er der lukket, og vi har gemt den sidste avis.”

Nyheden gjorde hende ’enormt ked af det’. Hun græd.

”Jeg kan huske, jeg gik i baren. Jeg tænkte: Jeg ved godt, det er dyrt, men jeg er nødt til at have et eller andet. Og så var det bare om at komme hjem i en fart.”

Frederiksborg Amts Avis udkom ikke i 14 dage.

”Jeg begyndte ikke at kigge mig om efter andet. Jeg har tænkt: Der må ske et eller andet, det er så god en avis, der må da komme nogen, der kan se, hvor god den er,” fortæller hun og griner.

’Grotesk’ stort underskud

Og det gjorde der. Daværende chefredaktør på Dagbladet Torben Dalby Larsen købte avisen. Som Dorte Møller Rasmussen husker det uden trykkeri og teknisk afdeling, men med intakt eller stort set intakt journaliststab. Før var de cirka 200 ansatte. Efter indlemmelsen i Dagbladets koncern var de godt 50 ansatte. I dag er Frederiksborg Amts Avis en del af Sjællandske Medier.

Det blev begyndelsen på en lang og økonomisk stabil periode for avisen, men som de seneste år alligevel har været rystet af ifølge hendes optælling tre fyringsrunder. Og sidste års regnskab for Sjællandske Medier viser et blødende rødt underskud på 91 millioner.

”Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle opleve det. Det er fuldstændigt grotesk,” siger Dorte Møller Rasmusen.

1. juli kan hun fejre guldbryllup med journalistikken, og præcis den dato går hun på pension. Hendes arvtager er en af de mange journalister, som tidligere har været praktikant under hende på Helsingør-redaktionen, noget som hun betegner som ’skønt’.

Dorte Møller Rasmussen roser journaliststanden i dag for at være dygtig. Men konkurrencen om læsernes tid er blevet hårdere, det presser lokaljournalistikken, og noget har ændret sig i spalterne.

”Der er ingen tvivl om, at der var større mangfoldighed før i tiden. Der er meget journalistik, der er bygget op efter samme skabelon. Der var mere anarki før i tiden,” siger hun.

Hun peger på nysgerrighed som det, der har drevet hende til at blive i faget i 50 år. Også en nysgerrighed, så man gider arbejde tidligt om morgenen, sidst på eftermiddagen og sent om aftenen.

”Der er så mange muligheder og så stor en fleksibilitet i et fag som vores. Vi kan banke på døren, hvis et hus ser sjovt ud. Vi kan få hvem som helst i tale, spørge ind til hvad som helst og stille spørgsmål til magthavere. Vi skal værne om de muligheder.”

0 Kommentarer