Farvel til Freelancenøglen

Fra 2011 bliver Freelancenøglen fuldstændig digital. Men først vil Journalistforbundet bruge 350.000 kroner på at udgive bogen en sidste gang, selv om det er uklart, hvor mange der overhovedet bruger den.

Fra 2011 bliver Freelancenøglen fuldstændig digital. Men først vil Journalistforbundet bruge 350.000 kroner på at udgive bogen en sidste gang, selv om det er uklart, hvor mange der overhovedet bruger den.

AFSKED. En legendarisk udgivelse i DJ nærmer sig sit endeligt. Freelancenøglen er blevet indhentet af den digitale tidsalder, og fra 2011 vil den kun være at finde på nettet. Men før vi kommer så langt, vil Dansk Journalistforbund bruge 350.000 kroner på at udgive Freelancenøglen i bogform en sidste gang, selv om det er uklart, hvor mange der bruger bogen.

Hovedbestyrelsesmedlem og freelancefotograf Lars Lindskov mener, at Freelancenøglen skal bevares på tryk, indtil den digitale version er konkurrencedygtig.

»Freelancenøglen er et fremragende værktøj, men selvfølgelig skal den ligge på nettet. Jeg er bare ikke tryg ved netversionen endnu, og den skal forbedres først,« siger han.

2010 bliver altså sidste gang, opslagsværket udkommer på tryk, og derefter skal den digitale version trække læsset alene. Det besluttede Dansk Journalistforbund på sit hovedbestyrelsesmøde den 9. september. Freelancenøglen har været til heftig debat op til beslutningen.

Flere hovedbestyrelsesmedlemmer mener, at det er spild af penge at bruge 350.000 kroner på at trykke en telefonbog, der også ligger på nettet. I stedet kunne de samme penge bruges på at forbedre netversionen, der bliver kritiseret bredt for tekniske mangler. Blandt andet mangler mere specifikke søgninger og links til freelancernes hjemmesider.

FREELANCENØGLEN ER et opslagsværk, der indeholder kontaktoplysninger på godt 1.800 danske freelancere. Oprindeligt blev den udgivet af FreelanceGruppen, men er de senere år overgået til Dansk Journalistforbunds budget. Hovedformålet med bogen er, at potentielle kunder kan finde en freelancer. Freelancerne er inddelt efter geografi og fagområde, så redaktører og layoutere nemt kan finde en portrætfotograf i Sydjylland eller en tekstforfatter i Nordsjælland.

Overvejelserne om Freelancenøglens fremtid startede på hovedbestyrelsesmødet i juni i år, hvor hovedbestyrelsen bad FreelanceForum om at overveje, om bogen fortsat skulle udgives på tryk. FreelanceForum
kom frem til, at så længe det er uvist, hvor meget bogen bliver brugt af freelancernes kunder, skulle den fortsat udgives.

FREELANCEGRUPPEN HAR undersøgt, hvor mange af dens medlemmer der bruger Freelancenøglen på tryk eller online. Den viste, at over 70 procent bruger den trykte mindre end én gang månedligt. Det tal er mere end 80 procent for den digitale version. Der var derfor rettet tungt skyts mod den lille tryksag med spiralryg. FreelanceGruppen understreger dog, at det ikke er undersøgt, hvor mange af freelancernes kunder der bruger den. Det ser FreelanceGruppen som langt vigtigere.

Den digitale Freelancenøgle, der findes på DJ's hjemmeside, bliver kritiseret for at være mangelfuld. FreelanceGruppen vil derfor have en teknisk opgradering, før de har tiltro til den digitale version.

Til gengæld er der mange muligheder på nettet, som ikke findes på papir.
»Jeg synes, folk glemmer, hvor mange fordele der ligger i den digitale version. Der er mange flere muligheder med netversionen,« siger journalist Signe Terkelsen fra hovedbestyrelsen.

»ALLE SAGLIGE ARGUMENTER taler for at lukke den,« siger næstformand i DJ Fred Jacobsen.
Han pointerer dog samtidig, at der ligger meget signalværdi i beslutningen. Freelancerne er en presset gruppe, og de skal ikke føle, at et indtægtsgrundlag bliver taget fra dem. Freelancenøglen udkom i 2009 for 22. gang og står som et symbol for mange freelancere.

Med stemmerne otte for, fem imod og én blank blev forslaget om ét års udgivelse af den trykte Freelancenøgle vedtaget. Samtidigt blev der sat 50.000 af til forbedringer og markedsføring af den digitale version, der skal overtage fuldstændigt i løbet af 2010.

UNDERSØGELSE
Et overvejende flertal af FreelanceGruppens medlemmer bruger Freelancenøglen yderst sjældent. Fire ud af 10 bruger den aldrig. FreelanceGruppen spurgte i august 2009 sine medlemmer, hvor ofte de bruger Freelancenøglen på tryk og web. 1.700 blev spurgt, og 542 svarede.

Trykt udgave:
1% – Dagligt
5% – Ugentligt
12% – Månedligt
34% – Sjældnere
40% – Aldrig

Webudgave:
0% – Dagligt
3% – Ugentligt
17% – Månedligt
40% – Sjældnere
41% – Aldrig

0 Kommentarer