DJ-politikeren gennem 10 år, Kate Bluhme, forlod hovedbestyrelsen ved årets delegeretmøde. Hun er ikke levebrødspolitiker, ej heller evighedspolitiker, siger hun. Derfor stopper hun. Men det tegner til at blive en sandhed med modifikationer.
Der er grund til at tro, at det sidste punktum ikke er sat. Det på trods af, at 54-årige Kate Bluhme, redaktionssekretær på Ekstra Bladet, har valgt at stoppe sit arbejde i Journalistforbundets hovedbestyrelse, hvor hun i ni år også var medlem af forretningsudvalget.
"Der er ikke tradition for levebrødspolitikere i DJs hovedbestyrelse, og man skal passe på, at man ikke bliver et fortidslevn. Derfor stopper jeg," siger Kate Bluhme.
Hun synes selv, at hun er ved at blive for gammel. Hun kan godt "mærke alderen", siger hun på en måde, så man gerne må tro på det. Men det er lidt svært, for når hun taler, taler hun højt, energisk og engageret. Armbevægelserne er store og kræver plads, og blikket er fast. Men jo, det med alderen er en faktor.
"Når jeg er på, så er jeg virkelig på. Så tonser jeg løs. Jeg kan simpelthen ikke lade være, når jeg brænder for noget. Og det kniber det altså med kræfterne til."
At punktummet så alligevel ikke er sat, efter ti års engageret arbejde, bekræfter hun selv allerede på sin første dag "uden for indflydelse", som hun selv kalder den nye situation.
"Selvom jeg stopper, så vil jeg da inderligt gerne hjælpe til med afklaring, løsninger eller andre bidrag, hvis nogen i hovedbestyrelsen skulle få brug for et råd en gang imellem."
Og uden for indflydelse bliver hun måske nok heller ikke.
"I DJ har vi jo kontakter med folk uden for forbundet på mange niveauer. Og jeg vil da fortsætte de gode uformelle kontakter, jeg har med for eksempel Danske Dagblades Forening. Hvis jeg bliver spurgt, vil jeg også fortsætte i forbundets medieudvalg."
Sejre og nederlag
Netop Medieudvalget har været Kate Bluhmes hjertebarn. I tråd med sin opfattelse af, at fagforeningsstof er mere og andet end det hardcore fagpolitiske, har hun arbejdet for, at mediepolitiske visioner er en central del af DJs profil.
Gennem årene har Kate Bluhme været dybt involveret i en lang række mediepolitiske projekter. Selv nævner hun sin lange, seje kamp for at ændre retsplejeloven, så pressen kan få lov at tage billeder i retssale. En af de kampe hun tog fra sin plads i et udvalg under Justitsministeriet.
Den kamp er samtidig historien om det største nederlag, hun har oplevet i sin tid som DJ-politiker. For da hun i midten af 90erne kom til delegeretmøde med et oplæg om fotografers adgang til retssale, manglede opbakningen blandt de delegerede.
"Jeg troede, at det var løgn. Jeg mødte en forsamling, der end ikke ville diskutere det. De delegerede mente simpelthen, at pressen ikke ville kunne styre at få adgang til retssalene. Jeg pointerede, at der er milevis af beskyttelse i retsplejeloven i Danmark, inden vi når O.J.Simpson-tilstande. Men lige meget hjalp det. Det slog mig virkelig ud."
Paradoksalt nok blev der netop på dette års delegeretmøde vedtaget en tilføjelse til DJs handlingsprogram, som pålægger hovedbestyrelsen at arbejde for fototilladelse i retten (se artiklen side 18).
"Så nåede vi endelig så langt."
Troværdighed betyder alt
Dengang hun kæmpede den tabte kamp om foto i retten, stod hun i en situation, hvor hun overvejede, om hun overhovedet gad at fortsætte det fagpolitiske arbejde. Men det gad hun. Hun kunne ikke lade være.
Siden har Kate Bluhme blandt andet siddet i medie-udvalget under Statsministeriet, hvor hun arbejdede for at få et statsstøttet Center for Journalistik og Efteruddannelse – og dét fik hun til gengæld.
Vejen til at få det, man gerne vil have i et politisk landskab, kræver, ifølge Kate Bluhme, politisk tæft – men vigtigere endnu, så kræver det troværdighed.
"Det altafgørende er, at man har sine kollegers eller samarbejdspartneres tillid. De skal kunne stole på, at det, man siger, mener man faktisk. Man skal holde sig fra politiske dobbeltspil eller skjulte dagsordener og satse på ordentligt arbejde."
Det er også Kate Bluhmes klare erfaring, at det kræver knofedt og giver sved på panden at manøvrere i det politi-ske landskab. Samtidig skal man være meget tykhudet.
"Det er ingen hemmelighed, at jeg synes, at tonen i hovedbestyrelsen er blevet hårdere med tiden, og at fronterne er tegnet skarpere op. Vi er mere uenige, end vi tidligere har været, og samtidig er tolerancen blevet meget mindre," siger Kate Bluhme men understreger, at det ikke har haft indflydelse på hendes beslutning om at stoppe hovedbestyrelsesarbejdet.
Da Kate Bluhme sagde farvel til hovedbestyrelsesposten ved dette års delegeretmøde, modtog hun et stående bifald fra salen med de 363 delegerede. Hun kvitterede med en meget kort tale, der kun blev til lidt mere end et grådkvalt: "Jeg er meget rørt."
I dag, dagen derpå, og den første dag i hendes liv "uden for indflydelse", siger hun:
"Den bedste gave, jeg kan få som udtryk for tak for min indsats, er, at nogen vil videreføre min kamp for, at medie-politikken ligger højt på DJs dagsorden."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.