Farvel latte – Goddag virkelighed

Der bliver mindre caffe latte, men kortere til nyhederne, når 24timer om et halvt års tid rykker ind sammen med metroXpress i Københavns Nordvest-kvarter.

Der bliver mindre caffe latte, men kortere til nyhederne, når 24timer om et halvt års tid rykker ind sammen med metroXpress i Københavns Nordvest-kvarter.

SAMMENLÆGNING. "Er åbenbart nu ansat på Metro24XpressTimer … Weird …"
Journalist Sarah Galáns Facebook-status klokken 13.15 onsdag den 21. maj viser direkte tilbage til morgenens store nyhed fra ledelsen. Hende og alle kollegerne på 24timer er nu pludselig i selskab med konkurrenterne på en af de andre tre tilbageværende landsdækkende gratisaviser, metroXpress.
Hun når ikke selv at få det at vide på morgenorienteringen, men får i stedet en stribe sms'er, da hun er på vej til redaktionen på cykel.
Den umiddelbare reaktion på nyheden hos hende og kollegerne på Rådhuspladsen er overraskelse.
»Vi var rimeligt chokkede. Først kunne jeg slet ikke forstå det – selv om der havde været rygter længe. Nu har jeg det mere blandet. Det er svært at forholde sig til,« fortæller Sarah Galán.

ET AF DE MEST HÅNDGRIBELIGE TEGN på, at metroXpress overtager butikken, er at folkene på 24timer om et halvt års tid skal flytte fra Rådhuspladsen til metroXpress' nye lokaler i Københavns Nordvest-kvarter. Ikke langt fra den adresse, som Berlingske-journalisterne vægrede sig voldsomt ved at bebo – selv om det blot var midlertidigt.
Journalisten får lov til at følge med, da 24timers chefredaktører, Marianne Gram og Claus Johansen, samme dag for første gang får mulighed for at se lidt nærmere på deres kommende lokaler i den gamle bygning, der tidligere har huset mejeriet Enigheden. Og de er begejstrede.
»Hvor er det sejt, at de gamle mejerifliser er bevarede,« udbryder Marianne Gram.
De synes, stilen i de allerede færdige metroXpress-lokaler er lækker og glæder sig blandt andet ved udsigten til en 300 kvadratmeter stor tagterrasse.
»Der ser supergodt ud det her,« konstaterer Claus Johansen således entusiastisk, og da han lidt senere inspicerer et af de rummelige, nye toiletter, lyder det spontant derindefra:
»Det er fandme bedre lokummer, end dem vi har på Rådhuspladsen, skulle jeg hilse at sige!«
Nu skal der indrettes 800 kvadratmeter ekstra til 24timers redaktion, og så skal væggene ellers slås ned ind til metroXpress.

FOLKENE PÅ METROXPRESS har kun lige nået at indtage deres pladser i det nye hus, der snart kommer til at være et rent gratisavis-powercenter. Fra deres solvarme pladser oppe under taget kan de lige skimte en af de nærmeste naboer, byggemarkedet Silvan ovre i Nørrebro Bycenter, og hvis de bevæger sig ind i de endnu ikke indrettede lokaler, som 24timer højst sandsynligt skal sidde i, kan de se over til en af Danmarks såkaldte ghettoer, Mjølnerparken. Og når vi nu er ved naboerne, bliver 24timer ikke de eneste nye tilflyttere i kvarteret: Omkring 1. juli rykker de første unge ind i det kommende Ungdomshus på Dortheavej 61, godt 500 meter derfra.
»Ja, der er ikke langt til nyhederne – i hvert fald nogle af dem,« konstaterer Marianne Gram med et grin.
Claus Johansen har heller intet at udsætte på adressen – måske fordi han fremover får kortere til arbejde.
»Der er måske lidt færre Baresso'er – men der er da en Silvan, og lidt længere nede ad gaden er der en rigtig kaffebar. Jeg glæder mig,« siger han.

FOR SARAH GALÁN OG DE ANDRE menige inde i byen er Nordvest lidt sværere at sluge, men ikke mere end at det kan håndteres.
»Det er selvfølgelig lidt trist at skulle forlade den fede adresse på Rådhuspladsen, men det er jo ikke adressen, der bestemmer, hvilken avis man laver. Vi har fået lovning på en samlet tur derud, og det tror jeg er en god ide,« forklarer Galán.
Der er heller ikke overhovedet noget at være bange for, forsikrer Thomas Ambrosius, der er journalist på metroXpress. Han blev også overrasket, da nyheden blev overbragt over telefonen af en af avisens praktikanter tidligere på dagen:
»De kan godt glæde sig til at komme herud. Det er dejligt lyse lokaler, og når de får gjort lidt ved solen heroppe under taget, så er der intet dårligt at sige,« forklarer han om de nye lokaler, som metroXPress netop er flyttet til efter at have sagt farvel til en mere fashionabel adresse på Christianshavn.
Han bekræfter i øvrigt, at der ikke er Baresso'er i området, men at det alligevel ikke er noget, de bruger på redaktionen.
»Det må være noget, de har råd til med superlønningerne på Rådhuspladsen,« konstaterer han og høster latter fra de andre ved hans kontor.

HVERKEN THOMAS AMBROSIUS eller Sarah Galán har betænkeligheder ved at skulle dele kantine med de tidligere konkurrenter.
»Festerne skal nok også blive dobbelt så store – og måske endda dobbelt så gode, selv om de er ret gode i forvejen,« siger Thomas Ambrosius.
Den indstilling er kendetegnende for de nye medier, mener metroXpress' chefredaktør, Jakob Høier.
»Medarbejderne har mere reageret med nysgerrighed end med usikkerhed. Vi er jo en ny virksomhed med unge medarbejdere, der er parate til forandring. Det er ikke ligesom nogle af de ældre og mere reaktionære medier, hvis jeg må sige det sådan. Jeg har selv været på et par af dem, så jeg ved, hvad jeg taler om,« forklarer han med en mine, der ikke er til at misforstå.
Høier fortæller også, at mange af hans medarbejdere har været decideret begejstrede for sammenlægningen, fordi de godt ved, at den vil gøre bladet stærkere under en aviskrig, der har kunnet mærkes.
Stort set samme holdning har den kommende bofælle Marianne Gram. Af samme grund fejrer chefredaktionen sammenlægningen ved at byde alle medarbejdere på champagne senere samme dag.
»24timers fremtid ser lysere ud i dag, end den gjorde i går … Den var også lys i går, men nu er den endnu lysere,« forklarer hun.

DE ANSATTE PÅ DE TO AVISER får dagen igennem på diverse personalemøder og rundsendte mails indprentet, at der kun er tale om en administrativ sammenlægning, hvor de to redaktioner ikke skal blandes sammen, og hvor der ikke vil komme fyringer.
Det tror Thomas Ambrosius på. Han trækker også sammenligningen til JP/Politikens Hus, hvor flere redaktioner sidder for sig selv under samme tag. Medarbejderne vurderer, at de to aviser nok endda skal profileres endnu mere op imod hinanden, nu hvor de skal gå endnu mere målrettet efter to læsergrupper.
Sarah Galán er sådan set også beroliget ved ledelsens forsikringer, men kan alligevel ikke holde en nagende tanke tilbage.
»Vi ved jo, at det går hurtigt. Det har det gjort, lige siden 24timer blev født. Man kan ikke lade være med at tænke på, om det her bare er første skridt – om det næste bliver sammenlægning af redaktionerne,« siger hun.
Det ser ingen af de forsamlede ledere ved pressemødet dog som en mulighed.
Inde på Facebook tyder Sarah Galáns status dagen efter da heller ikke på, at det er noget, hun bruger voldsomt meget energi på at bekymre sig om:
"Har lige bestilt rejse til Malaga sammen med Linen, juhuuuuu!" /

 

TO GRATISAVISER – EN EJER
MetroXpress A/S overtager gratisavisen 24timer fra JP/Politikens Hus. Fremover vil selskabet MetroXpress A/S udgive og eje både metroXpress og 24timer.

JP/Politikens Hus får til gengæld 24,5 procent af aktierne i metroXpress. Børsnoterede Metro International ejer 51 procent af aktierne i MetroXpress A/S, mens den hidtidige partner A-pressen ejer de sidste 24,5 procent.

JP/Politikens Hus har samtidig betalt en ikke oplyst sum i medgift til MetroXpress A/S.

MetroXpress og 24timer fortsætter som selvstændige udgivelser med hver sin redaktion.

 

Fra Redaktørens blog på Journalisten.dk
En smuk udgang

På engelsk taler man i forretningsverdenen om 'a beautiful exit'. En smuk og diskret udgang. Det blev solgt som en offensiv, men i praksis har JP/Politikens Hus overladt styringen i gratisaviskrigen til MetroXpress A/S.

'A beautiful exit' er altid diskret. Offentligt tror man så meget på projektet, at man stadig er medejer. Til gengæld sidder bladhuset på Rådhuspladsen ikke med flertalsaktionærens ansvar for at gøre det beskidte arbejde, hvis det går galt.

Nu har gratisaviskrigen faktisk fået sin anden smukke udgang. Den første var i januar, da Baugur blev mindretalsaktionær i Nyhedsavisen. Dermed slap islændingene for at være dem, der måske en dag skal dreje nøglen om.

Og I dag blev det så offentliggjort, at JP/Politikens Hus skal være mindretalsaktionær i gratisavisen 24timer samt metroXpress med en 24,5 procents ejerandel.

Altså endnu en beautiful exit.

Mens JP/Politikens Hus spillede defensivt, så var der i den grad tale om et offensivt træk fra MetroXpress A/S.
For Metro har nu to muligheder:
De kan i første omgang forsøge at få en god forretning ud af samarbejdet mellem 24timer og metroXpress, samtidig med at de opretholder det maksimale pres på Nyhedsavisen. Mislykkes det at tjene penge på 24timer, så kan de dreje nøglen om, og så er der én konkurrent mindre.

Metro International har altså givet sig selv en dominerende position og dermed mere ro på gratismarkedet.

0 Kommentarer