Farligste krig for journalister

Irak-krigen sætter en tragisk rekord. Det er den første konflikt, hvor så mange journalister er blevet dræbt på så kort tid. Indtil den 16. april var der ifølge organisationen International Federation of Journalists (IFJ) 15 journalister, der havde mistet livet i Irak. Derudover er to journalister meldt savnet.

Statistikken viser også, at der forholdsmæssigt er blevet dræbt flere journalister end amerikanske og britiske soldater.

IFJ kritiserer begge parter i krigen for flere episoder. Blandt andet skød de amerikanske soldater på det hotel i Bagdad, hvor de udenlandske journalister opholdt sig, og den irakiske hær brugte civile og journalister som bombeskjold. Nu foreslår IFJ en international undersøgelse af, hvorfor så mange journalister omkom.

"FN og medierne skal være fuldt engagerede i at finde ud af, hvad der skete i disse tilfælde, og det skal sikres, at det ikke sker igen," siger IFJs generalsekretær Aidan White.
Organisationen opfordrer journalister, medier og forkæmpere for pressefrihed til at forene kræfterne i regi af det nystiftede International News Safety Institute (INSI). Det er et netværk mellem mere end 100 organisationer, der alle arbejder for bedre sikkerhed for journalister.

Blandt deltagerne er nationale journalistforbund, medier og ministerier. IFJ mener, at de internationale regler for beskyttelse af journalister skal under lup, fordi ikke alle journalister fik samme beskyttelse af de amerikanske og britiske soldater.

I 1991 kostede den første Golfkrig fire journalister livet. Det relativt lave tal skyldtes, at de fleste journalister opholdt sig langt fra fronten.

Denne gang har mellem 500 og 600 pressefolk fulgt soldaterne på tæt hold som "embedded" journalister. Det vil sige, at de spiser og sover sammen med en bestemt gruppe soldater. De kan regne med at blive beskyttet af de amerikanske soldater i modsætning til de cirka 1000 pressefolk, der også er fulgt i hælene på soldaterne uden at være "embedded." ‘

Amerikanske talsmænd har sagt, at de journalister selv må tage ansvaret for at bevæge sig ind i et krigsområde, men også dét kritiserer IFJ.

"Medierne har ikke så mange valgmuligheder. De skal dække krigen, som blev den første "real-time krig" nogensinde. Journalisternes beskyttelse, embedded eller ej, bør være altoverskyggende," siger IFJ-lederen, Aidan White.
Siden 1990 er 274 journali-ster blevet dræbt i krigszoner. De fleste blev dræbt i deres hjemlande. I Irak har journali-ster fra følgende lande mistet livet: Fem fra Storbritannien, to fra Argentina, to fra Spanien, to fra USA, samt en fra Irak, en fra Qatar, en fra Tyskland og en fra Australien. De to, der har været savnet siden den 22. marts er begge fra Storbritannien.

Læs også: Støtte til psyken og Med hjernen som indsats

0 Kommentarer