search

Fantastisk uge for CAR-journalistik

Med en hacker i front satte vi på ekstrabladet.dk fuld skrue på skibet og dykkede ned i 92.000 hemmeligstemplede dokumenter.

Med en hacker i front satte vi på ekstrabladet.dk fuld skrue på skibet og dykkede ned i 92.000 hemmeligstemplede dokumenter.

Jeg er jyde, så jeg er opdraget til at være beskeden og tilbageholden, når det gælder egne evner og præstationer.

Men for en sjælden gang vil jeg tillade mig at være en smule selvfed og skrive om min arbejdsplads, ekstrabladet.dk, her på journalisten.dk.

For i ugen der er gået, har vi på ekstrabladet.dk udført et fantastisk stykke arbejde – når jeg nu selv skal formulere det.

I løbet af ugen har tre-fire journalister og en enkelt hacker arbejdet sig gennem de 92.000 hemmeligstemplede om krigen i Afghanistan, der mandag blev offentliggjort på WikiLeaks.

I front var hackeren Michael Friis, der til daglig arbejder for ekstrabladet.dks udviklingsafdeling. Han var den første på Ekstra Bladet, der for alvor ’gik i krig’ med materialet og analyserede det.

Dokumenterne blev frigivet mandag morgen, og allerede mandag middag havde han fundet frem til 398 hændelser, der umiddelbart kunne kædes sammen med danske tropper.

Og tirsdag morgen slog vi til og begyndte at spytte artikler ud på stribe. Alle med udgangspunkt i research, som enten Michael eller jeg selv havde foretaget.

Det blev bl.a. til et kort over de danske hændelser, vi kunne fortælle at taliban-krigere bliver dræbt og ikke såret, og vi kunne fortælle, at prisen er høj for døde Taliban-krigere.

Onsdag aften kunne vi endda præsentere, efter en god omgang databehandling fra min side, alle hændelserne på et samlet Google Kort. Så vidt jeg ved, er ekstrabladet.dk det eneste medie i verden, der har gjort det. Se kortet her.

New York Times, Der Spiegel og The Guardian havde fire uger til forberede sig. Vi havde ingen tid. Vi var hele tiden bagefter.

Men det lykkedes os at komme over stepperne med fantastiske historier og relevante kort på ingen tid.

Ugens arbejde med WikiLeaks-dokumenterne på ekstrabladet.dk har bevist to ting.

For første har ugen bevist, at CAR-journalistik langt fra er død og lagt i graven. Tværtimod. For uden databaser og regneark, var ingen af vores historier blevet til virkelighed. Så havde vi blot kopieret historier fra de tre medier, der fik tidlig adgang til dokumenterne. Vi bruger bare ikke udtrykket CAR-journalistik – hvert fald ikke på ekstrabladet.dk – men disciplinen lever i bedste velgående.

For det andet har ugen bevist, at det er helt centralt, at nørder som Michael og jeg er en del af den moderne redaktion. For uden de værktøjer, som vi bruger, må man give fortabt overfor de historier, der tager udgangspunkt i tal og databaser. Og det ville, i mit perspektiv, være en skam af gigantiske dimensioner.

Beklager min selvfedme. Bær over med mig denne ene gang.

Michael Friis har også skrevet om ugens arbejde med dokumenterne. Det har han gjort på Ekstra Bladets nørd-blog.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen